Newsflash
Istoria Medicinei

Superlative academice

de Alina BOGHICEANU - dec. 6 2012
Superlative academice
La 23 noiembrie a.c., în Aula Academiei Române, s-a desfăşurat un eveniment omagial dedicat singurului român câştigător al Premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie, George Emil Palade. Evenimentul a fost organizat de Secţia de ştiinţe biologice a Academiei Române, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă. Marele absent de la eveniment a fost acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, care fusese însărcinat cu deschiderea evenimentului. Prin urmare, acad. Maya Simionescu, care a lucrat cu profesorul George Emil Palade, în SUA, circa zece ani, a deschis seria discursurilor, care au evidenţiat aspecte biografice şi profesionale din viaţa savantului. Acad. Maya Simionescu a făcut o trecere în revistă a paşilor mărunţi, dar siguri, pe care profesorul Palade i-a făcut pentru a desluşi interiorul celulei, considerată până la acel moment o „cutie neagră“. Profesorul Palade a pornit pe acest drum al cercetării intimităţii celulei împreună cu Albert Claude şi Keith Porter, colaboratori la Universitatea Rockefeller. Împreună au dezmembrat celula şi au studiat-o timp de peste 22 de ani. Marile descoperiri ştiinţifice – de exemplu, descoperirea ribozomilor, la nivelul cărora au loc procese vitale pentru viaţa celulei – le-au adus lui Palade şi Claude, în anul 1974, premiul Nobel.
   Una dintre calităţile savantului a fost răbdarea ieşită din comun, calitate altfel indispensabilă unui cercetător. Aşa se face că, de fiecare dată când făcea o descoperire, savantul nu se grăbea să facă afirmaţii în absenţa unor date experimentale solide. Tot de la acad. Maya Simionescu am aflat că profesorul Palade a fost un excelent clinician, ba mai mult, că nu a părăsit niciodată medicina, dar a vrut să cunoască bazele ei ştiinţifice. Iar pentru că au lucrat împreună aproape un deceniu, relaţia dintre profesorul Palade şi soţii Maya şi Nicolae Simionescu – cei trei erau cunoscuţi sub numele de „the famous Romanian trio“ – s-a consolidat şi dincolo de laborator, cei trei petrecând împreună multe momente frumoase. De la acad. Maya Simionescu am mai aflat ce hobbyuri avea omul George E. Palade: printre altele, iubea natura şi, ori de câte ori avea ocazia, făcea scufundări, în timpul cărora cerceta viaţa subacvatică.
   La rândul său, acad. Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Secţiei de ştiinţe medicale a Academiei Române, i-a creionat un frumos portret profesorului Palade, subliniind că savantul nu a făcut altceva decât să întoarcă telescopul lui Galileo Galilei, dinspre bolta cerească spre celulă. Potrivit vorbitorului, George Emil Palade a schimbat medicina şi biologia prin descoperirile sale şi, de aceea, îl aşază pe aceeaşi treaptă cu Eugène Ionesco şi Constantin Brâncuşi.
   Un moment emoţionat din timpul evenimentului omagial a fost proiecţia filmului realizat cu prilejul ceremoniei decernării premiului Nobel, în anul 1974, profesorului George E. Palade, la Stockholm. Filmul a fost comentat de conf. dr. Octavian Buda, şeful Disciplinei istoria medicinii din UMF „Carol Davila“ Bucureşti.
   Printre vorbitori s-a aflat şi dr. Anca Sima, membru corespondent al Academiei Române. Aceasta a vorbit despre viziunea integratoare a lui George E. Palade asupra celulei – o cotitură în ştiinţele biomedicale. La finalul discursului său, dr. Anca Sima a susţinut importanţa existenţei unui curs din care studenţii să afle cum s-au făcut descoperirile ştiinţifice care l-au condus pe profesorul Palade spre Nobel. A luat, apoi, cuvântul dr. Luisa Flonta, care a povestit că, indirect, a avut legătură cu profesorul Palade, acesta aprobând lucrarea sa de doctorat, care îi fusese prezentată de profesorul ei. Seria discursurilor omagiale a fost încheiată de „ambasadorul“ Dan Haulică.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe