Newsflash
Istoria Medicinei

Șapte decenii de neurochirurgie clujeană

de Demostene ŞOFRON - feb. 7 2020
Șapte decenii de neurochirurgie clujeană

Neurochirurgia este regina artelor chirurgicale. Sunt cuvinte cu valoare de simbol, valabile pentru toate timpurile și pentru toate generațiile de specialiști. În cazul de față, specialiști care au dat și dau strălucire națională și i

prof dr Stefan Florian
Prof. dr. Stefan Florian

La 3 octombrie 1949, conf. dr. Ștefan Tristan Iacob, prof. dr. Aurel Nana și dr. Victor Olaru au efectuat primele două laminectomii pentru hernia de disc lombară.Doctorul Iacob este și cel care pune bazele unei clinici serioase, primele dotări fiind un echipament de coagulare monopolară, un electroencefalograf și un angiograf Lysholm, pus în funcțiune în 1952.

O altă reușită este transformarea secției de neurochirurgie în Clinica de neurochirurgie, dar și obținerea statutului de for metodologic pentru județele Cluj, Bihor, Arad, Sălaj, Satu Mare, Hunedoara, Maramureș. Cartea de referință a conf. dr. Ștefan Tristan Iacob rămâne și azi „Urgențe în neuro-traumatologie. Îndreptar practic”(1971), socotită alfabetul neurochirurgiei.

Doctorului Iacob îi urmează dr. Victor Olaru, care preia conducerea clinicii în perioada 1972-1982. Acesta efectuează primele cranioplastii cu palodent și introduce ventriculo-cisternostomia Torkildsen, o tehnică utilizată pentru rezolvarea hidrocefaliilor.

Tot lui i se datorează introducerea abordului chirurgical intracranian în tumorile orbitare. Urmează la conducerea clinicii dr. Dan Decuseară (1982-1991), apoi prof. dr. Gheorghe Mureșan.

Este neurochirurgul care pune la punct un procedeu personal de arteriografie carotidiană percutană, dar și cranioplastia cu meta-metil-acrilat, efectuând cu această metodă peste 500 de cranioplastii. A introdus, împreună cu dr. Balint Istvan, poziționarea șezândă a bolnavului în intervențiile pe fosa posterioară.

 Apariția mijloacelor moderne de investigație

Începând cu anul 1991 se intră într-o nouă etapă de dezvoltare, în care se introduc mijloacele moderne de investigație, precum tomografia computerizată. Urmarea se vede în creșterea numărului de operații, a adresabilității din toate colțurile țării și chiar și de peste hotare.

Doctorul Mureșan pune pe picioare o școală de formare a seniorilor neurochirurgiei clujene, clinica devenind un centru important nu numai chirurgical, ci și educațional.

Perioada 1996-2002 este cea a mutării clinicii în spațiile Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, spații care au asigurat cursivitatea activității operatorii. Este perioada în care la conducerea clinicii se află conf. dr. George Buică, specialist format la școala profesorului Constantin Arseni (București). I se datorează reconstrucția pavilionului de neurochirurgie, recompartimentări și supraetajări.

Reușite naționale în premieră

Tot în această perioadă crește numărul intervențiilor chirurgicale, dar se diversifică și paleta abordărilor chirurgicale Sunt introduse în practica curentă tehnici precum abordul tumorilor hipofizare și de orbită, cel al anevrismelor intracraniene, abordul transsfenoidal al tumorilor hipofizare, acesta din urmă în colaborare cu specialiștii Clinicii ORL, printre care prof. dr. Marcel Cosgarea.

Se reușește în premieră națională primul abord translabirintic al unui neurinom acustic, realizat de prof. dr. Ștefan Ioan Florian și prof. dr. Silviu Albu. Este de semnalat și primul abord transoraltranspalatal pentru o tumoră de clivus.

O altă colaborare de succes este cea cu Clinica de chirurgie buco-maxilo-facială, reușita fiind abordul primelor tumori invadante de bază de craniu (prof. dr. Ștefan Ioan Florian și prof. dr. Grigore Băciuț). Mai trebuie amintită colaborarea cu Chirurgia cardiovasculară în abordul unor tumori rahidiene cu extensie intratoracică (prof. dr. Ștefan Ioan Florian și dr. Traian Scridon).

Numiri în foruri de prestigiu

Cum am tot amintit numele prof. dr. Ștefan Ioan Florian, mă voi opri asupra sa în câteva date relevante: introduce tehnicile microchirurgicale în practica de rutină, tehnici care au permis mai apoi abordarea unor patologii considerate inabordabile, cum sunt abordul direct al tumorilor de trunchi cerebral, al tumorilor intramedulare sau cel al tumorilor de unghi pontocerebelos de regiune pineală.

Profesorul Florian introduce abordul anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare și cel transsefenoidal al adenoamelor hipofizare. În cei 15 ani de când a preluat conducerea clinicii, a fost ales în foruri internaționale de mare prestigiu, fiind desemnat vicepreședinte al South-Est European Society of Neurosurgery, președinte al EuroAcademiei Multidisciplinaria, vicepreședinte al World Federation of Neurosurgical Societes, membru activ al World Academy of Neurological Surgeons.

În urmă cu aproape 20 de ani, pune bazele Cercului Științific Studențesc de Neurochirurgie, realizarea de bază constituind-o cursurile master de neurochirurgie, manifestare care a ajuns deja la a șaptea ediție.

În ultimii cinci ani s-a ajuns la peste 2.500 operații pe an; Clinica de neurochirurgie numără astăzi peste 180 de angajați, dintre care 11 neurochirurgi și 18 până la 24 de rezidenți în neurochirurgie, putând fi catalogată drept un centru de referință pe harta internațională a specialității.

În viitor, profesorul Florian are în vedere ridicarea la standarde occidentale a Centrului Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie. Concluzia? Una singură: La trecutul mare, mare viitor!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe