Newsflash
Istoria Medicinei

Papilian și Biberi – întâlniri și desincronizări

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - sept. 23 2016
Papilian și Biberi – întâlniri și desincronizări
   Sfârșitul verii și începutul toamnei aduc împreună, întru comemorare, pe doi dintre cei mai importanți medici scriitori români: Victor Papilian (17 iunie 1888 – 15 august 1956) și Ion Biberi (21 iulie 1904 – 27 septembrie 1990). Această evocare îmi aduce aminte de o întâmplare petrecută la un seminar de istoria medicinii. Într-o dimineață de primăvară, la o oră neprielnică discuțiilor despre trecut și oricărui demers cultural, mă aflam în fața unor studenți mediciniști. Era pentru a două oară când ne întâlneam. Îmi propusesem să vorbesc despre știința medicală și arta literară. Deschizând volumul „Gaură-n cer“ al copleșitorului, prin enciclopedism și bunătate, C. D. Zeletin, la capitolul dedicat lui Victor Papilian, încep să citesc: „O erudiție extraordinară, un om ieșit din comun, cumpănind două poveri uriașe, medicina și arta, pe umărul lui de Atlas…“. De prin banca a treia sunt brusc întrerupt de un student: „Da, Atlasu’ de anatomie, a lu’ Papilian!“. Îl remarcasem de la primul seminar. Pomenea frecvent că e de pe lângă Slatina și că venise la Iași de curiozitate. Oltenitatea sa hipertrofică îmi amintea de Pandrea, al cărui prenume îl și purta – Petre.
    Ființe multidimensionale, Papilian și Biberi se întâlnesc în dorința de cunoaștere a omului, de înțelegere antropologică a ființei umane, în responsabilitatea etică ce au manifestat-o față de creație, precum și în abordările din incidențe variate ale operei lor. S-au întâlnit în paginile „Universului literar“, unde semnau articole și recenzii, în reclamele editurii ce le anunța noile cărți – „Dincolo de râu“ și „Cercuri de apă“ – la finele deceniului al patrulea al secolului trecut.
Victor Papilian
 
    Omul „trepidant, plin de sine, plin de activitate“, cum era caracterizat Papilian de către Octavian Șuluțiu în „Jurnalul“ său (editura Dacia, Cluj-Napoca, 1975), autorul „Nuvelelor oltenești“ (editura Ramuri, Craiova, 1946), susținătorul înființării învățământului superior la Craiova, era revendicat apăsat ca oltean în lucrarea „Oltenia“ (editura Ramuri, Craiova, 1943), volum colectiv avându-i ca autori pe Alexandru Marcu, Nifon Criveanu și Constantin Rădulescu-Motru. „Medicina a fost un obiect de predilecție al oltenilor („Oltenia“,op.cit., p. 141), iar „mehedințeanul“ Victor Papilian, născut la Galați (unde tatăl său, Constantin Papilian, era medic militar), onora zona, chiar dacă activa la Cluj, ca profesor de anatomie, antropolog și director al Institutului de Anatomie.
    Ion Biberi – „Doctor din 1924. Medic al disp. P.C.A. din T.-Severin“ – este menționat ca făcând la rândul său parte din „grupul oltenilor epocii 1919–1940, care au îmbrățișat cariera medicală“, alături de alți 178 de colegi. După finalizarea studiilor, aceștia „au revenit la matcă și s-au devotat serviciului medical din Oltenia.
   „Trebue să subliniem însă că o bogată pletoră de forțe literare pornite din colțurile oltenești și unele păstrându-și organice legături cu regiunea matcă activează în câmpul publicisticei române actuale unii mai intens și mai strălucit dotați, alții mai puțin...“ („Oltenia“, op.cit., p. 103). Cei doi, Papilian și Biberi, se întâlnesc și aici, în paginile acestui consistent volum, ca „scriitori apreciați“ și distinși oameni de cultură.
    Ion Biberi, „omul singuratic, pliat pe sine însuși, ținând la distanță intersectările perturbatoare printr-o curtoazie fină și rece“ (C. D. Zeletin, „Distinguo. Eseuri. Evocări. Scriitori medici. Convorbiri“, Editura Vitruviu, București, 2008, p. 307), era „printre puținii romancieri ai vieții lăuntrice”, după cum scria Șerban Cioculescu („Apecte epice contemporane“, în Revista Fundațiilor Regale, an. II, nr. 7, 1 iulie 1937, p. 182).
    Familiarității cu medicina și literatura li s-a adăugat aceea a morții. Papilian și Biberi au cugetat la moarte, fiecare în felul său. Ambii au fost dominați de spaima cunoașterii realității morții. În analiza cărții „Thanatos“ (Fundația pentru Literatură și Artă Regele Carol II, București, 1936), Mircea Eliade nota: „Alături de dl Cioran, dl I. Biberi este singurul care a putut scrie în limba românească coherent și totuși colorat, vibratil, sensibil, despre experiențele abisale. Spre deosebire de dl Cioran, care n-a încercat să exprime metodic și lucid stările de neliniște, de spaimă și de «furtună» organică, dl I. Biberi nu și-a cruțat nicio osteneală ca să pună oarecare ordine în aceste experiențe fundamentale. «Thanatos» este una din puținele cărți, în care tema agoniei, a spaimei și a morții, este dominată de autor“ („O carte despre moarte“, în Revista Fundaţiilor Regale, an. III, nr. 8, 1 august 1936, p. 439).
    În anul 1946 și în cei care au urmat, cei doi intelectuali s-au plasat diferit față de regimul proaspăt instalat – Papilian în temniță, Biberi la „Savoy“. Organul Partidului Comunist Român, „Scânteia“, se întreba, cu cinci zile înaintea alegerilor: „Cine a spus că intelectualii români sunt blazați, incapabili de entuziasm?“ În timp ce Papilian trăia închisoarea, Biberi îl asculta pe „intelectualul cu vaste perspective, omul de cultură“ Lucrețiu Pătrășcanu: „Gheorghe Gheorghiu-Dej și-a format înainte de închisoare, și în timpul închisorii, o solidă cultură. Aceasta i-a dat putința (…) ca să transforme Doftana, nu numai într-o adevărată școală de caractere, dar o școală de iluminare, o adevărată Universitate“. Biberi se alătura „savanților care erau chemați în primele rânduri ale reconstrucției“ unei Românii noi, după spusele tovarășului Dej. Acesta a dorit să le transmită intelectualilor că se va crea o țară care îi va respecta. „Făcându-se ecoul ascultătorilor, scriitorul și cărturarul Ion Biberi a mulțumit în cuvinte calde tov. Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru luminoasa sa expunere. «Am asistat la un expozeu de înalt nivel intelectual, a spus dl Biberi, și alături de această discuție de fixare de poziții doctrinale, s-a ținut să se fixeze și temeliile muncii efective pentru ridicarea condiției culturii și cărturarilor români. Cărturarii, intelectualii au ascultat cu emoție expozeul făcut, căci este pentru prima oară când un guvern românesc înțelege să ridice problema culturii la rangul unei probleme de stat. Acest lucru este un fapt într-adevăr relevant pentru guvernul actual». Și vorbitorul exprimă toată recunoștința intelectualilor pentru grija guvernului față de cultură și oamenii ei“ (Scânteia, seria III, an. XVI, nr. 678, vineri, 13 noiembrie 1946, pp. 1, 3).
Ion Biberi
 
    Prezența lui Ion Biberi în acea savantă adunare, dar mai ales absența ulterioară a studentului Petre de la seminarii, mă determină să închei această scurtă evocare cu rândurile celui care nu iubea „șmecherlâcul“: „Intelectualul român e un timid, fiindcă instinctiv își dă seama că originalitatea cinstită (fără șmecherie) implică un mare risc. El are tot felul de formule la îndemână: «Am multă autocritică…»; «Creația implică bani, laboratoare, unelte costisitoare…»; «Dacă m-aș fi născut francez, german sau englez, atunci…»; «Românului nu-i rezistă celula» (…) Intelectualii noștri sunt niște înfricați. De aceea ei au nevoie să fie neapărat profesori universitari, laureați și academicieni“ (Victor Papilian, „Marea timiditate“, Universul literar, XLVIII, nr. 23, sâmbătă 10 iunie 1939, p. 6).
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe