Newsflash
Istoria Medicinei

Ordinul Crucea Regina Maria

de Dragoş BĂLDESCU - mar. 18 2016
Ordinul Crucea Regina Maria
     Ordinul Crucea Regina Maria (1917) a fost înființat de regele Ferdinand în timpul Primului Război Mondial, prin decretul regal nr. 201 din 15 martie 1917 și are forma unei cruci grecești neregulate, similară unei svastici. Ordinul era organizat pe trei clase și putea fi conferit atât militarilor, cât și civililor, bărbați sau femei, pentru merite în asistența medicală în timp de război.
     Clasa 1 era din email alb pe ambele părți, cu marginile din argint aurit. Aversul are în mijloc o cruce din email roșu, iar pe revers se află cifrul reginei Maria. Dimensiunile crucii de pe avers sunt de aproximativ 48 mm. Clasa 1 se purta la gât și era echivalentul gradului de mare cruce al celorlalte ordine. Exemplarele acordate în timpul Primului Război Mondial au vârfurile svasticii în sensul acelor de ceasornic, în timp ce crucile acordate in al Doilea Război Mondial au vârfurile orientate invers. În onoarea reginei Maria, prima clasă a ordinului a fost purtată la înmormântarea ei de cei doi fii ai săi, regele Carol II și principele Nicolae.
     A doua clasă a ordinului are aceeași formă ca prima, dar dimensiuni ceva mai mici (40 mm) și este confecționată din metal aurit. Cifrul reginei Maria se află pe avers, iar reversul poartă data înființării. Clasa a treia este similară celei de-a doua clase, doar că materialul este metal de culoare maro sau măslinie. Clasele 2 și 3 se purtau atașate de o panglică portocalie cu lățimea de 35 mm. Inelul de prindere are diametrul de 13 mm.
     Printr-un decret regal din 19 decembrie 1938, ordinele acordate în timp de război primeau două benzi aurii pe marginile panglicii, cu lățimea de 3 mm. Ordinele acordate femeilor se puteau purta și cu fundă, în locul panglicii clasice.
     Ordinele clasei 1 acordate în timpul Primului Război Mondial au câteodată inscripționate numere de serie și marcajul fabricantului – MN (Monetăria Națională). Majoritatea ordinelor acordate între anii 1916 și 1919 au fost produse de bijutierul parizian Lemaitre. Alți fabricanți ai ordinului au fost C. F. Zimmerman din Pforzheim și Rudolf Souval din Viena.
     Este interesant faptul că, spre deosebire de alte capete încoronate ale Europei, regina Maria a făcut mai mult decât să-și împrumute numele ordinului. În timpul războiului, regina vizita constant spitalele și chiar îi ajuta pe doctori în munca lor, spălând rănile soldaților împreună cu fetele ei. Regina a refuzat să poarte mânuși în spitalele infestate de tifos, motivând că răniții vor să-i sărute mâna, nu o bucată de cauciuc. A petrecut chiar o noapte pe linia frontului, în momentul critic al bătăliei de la Mărășești, pentru a ridica moralul trupelor și a îngriji răniții. Pentru curajul ei, presa mondială o numea „Regina războinică“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe