Newsflash
Istoria Medicinei

O istorie de un secol și jumătate

de Dragoş BĂLDESCU - sept. 3 2015
O istorie de un secol și jumătate
     Decorațiile moderne își au originea în vremea cruciadelor. Atunci apar în Europa și Țara Sfântă primele ordine militare, a căror tradiție este continuată ulterior de ordinele regale și nobiliare instituite de suverani pentru a recompensa fapte deosebite (de exemplu, Ordinul Jartierei, fondat de regele Angliei Eduard al III-lea în 1344, care există și își păstrează prestigiul și azi). Primul român inclus într-un astfel de ordin este domnitorul valah Vlad Dracul, a cărui poreclă provine de la Ordinul Dragonului ce i-a fost acordat de regele Ungariei (și viitor împărat) Sigismund de Luxemburg în 1433.
     Imperiile din jurul Țărilor române instituie ordine similare mai târziu decât cele din Vest. În Rusia, Ordinul Sfântului Andrei este fondat de Petru cel Mare în 1698 (urmat de alte ordine imperiale), în timp ce Imperiul Otoman creează Ordinul Nișan-i Iftihar în 1831. În contextul războaielor dintre ruși, austrieci și turci pe teritoriul țărilor române, unii cetățeni ai principatelor sunt decorați cu aceste ordine (de exemplu, Tudor Vladimirescu primește Ordinul rus al Sfântului Vladimir, clasa a III-a).
     Conducătorii Principatelor române au avut și ei un sistem de răsplătire a celor care se evidențiau prin vitejie în luptă sau servicii aduse domnitorului. Până în secolul XIX, recompensele erau diverse: acordarea de titluri boierești și moșii, privilegii sau scutiri de taxe. Cu timpul, apar și darurile – mici bijuterii sau obiecte de lux, cum ar fi tabachere sau medalioane (obicei păstrat până în vremea lui Alexandru Ioan Cuza). După 1848, domnitorii principatelor puteau cere sultanului să decoreze cu ordine otomane pe cei care se remarcau prin merite deosebite, iar această practică a continuat și în timpul domniilor lui Cuza și Carol I, până la independența totală a României.
     Inițial, decorațiile se acordau numai nobililor. Ulterior, acordarea unui ordin pentru fapte deosebite unui om de rând echivala cu înnobilarea acestuia (unele decorații britanice mai au și astăzi acest efect). Decorațiile pentru merite civile apar abia în epoca modernă. După ce Florence Nightingale (1820–1910) a inventat practic meseria de asistentă în timpul Războiului din Crimeea (1853–1856), tot mai multe țări au instituit decorații speciale pentru medici și asistente medicale.
     Cel mai vechi ordin medical este cel al Crucii Roșii Belgiene, instituit în 1864, la doar un an după ce organizația internațională a Crucii Roșii era fondată la Geneva. În Anglia, regina Victoria fondează ordinul Royal Red Cross în 1883, iar prima persoană decorată cu acest ordin a fost chiar Florence Nightingale; de remarcat că, până în 1976, era o decorație care putea fi acordată numai femeilor.
     Vom prezenta, în edițiile viitoare, decorațiile medicale românești, începând cu Crucea de Fier a lui Cuza, datată 1864, până la actualul Merit Sanitar (ordinul și medalia), instituit în anul 2000.
Medaliile (militare) câștigate de sir George Magrath (1775-1857), chirurgul personal al amiralului Nelson, în calitatea sa de inspector al spitalelor și flotelor Marinei Regale britanice, s-au vândut la licitație în 2013 pentru 14.400 de lire sterline
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe