Newsflash
Istoria Medicinei

O flacără intensă

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - apr. 25 2014
O flacără intensă
Dimitrie Ionescu (1876–1929) a studiat la Facultatea de Medicină din Bucureşti, oraşul său natal, a urmat diverse stagii de specializare în străinătate şi, după revenirea în ţară, a funcţionat ca profesor suplinitor de Farmacologie materia medica şi arta de a formula, în cadrul Facultăţii de Medicină din Iaşi, între 1911 şi 1912. Ulterior s-a transferat în Capitală. Prin pensionarea profesorului Nicolae Măldărescu (1850–1910) şi vacantarea postului, D. Ionescu devine coordonatorul Catedrei de farmacologie, ce va intra într-un proces intens de transformări, noul titular dându-i altă dinamică şi orientare. Numirea sa a făcut „mare vâlvă“ printre studenţi. Cu spiritul său organizatoric, a înfiinţat un laborator, pe care l-a dotat corespunzător, precum şi un amfiteatru necesar prelegerilor academice.
Clinica Medicală a Spitalului Filantropia, pe care o va conduce din anul 1920, era cunoscută prin aceea că fiecare membru al colectivului se forma pe o anume direcţie şi aborda distinct, dar şi colaborativ, teme de cercetare extrem de avangardiste. Profesorul Dimitrie Ionescu a contribuit în mod esenţial la realizarea planului noului spaţiu al clinicii şi a elaborat „Îndrumătorul pentru examinarea bolnavilor şi luarea foilor de observaţie în bolile interne“, ghid foarte apreciat de studenţi şi clinicieni. Publica importante lucrări ştiinţifice, în ţară şi străinătate, iar în clinică a organizat un laborator de fiziologie, patologie experimentală şi fiziologie comparată, fiind un tip de clinician promotor al metodei experimentale.
Viaţa sa, considerată scurtă din perspectivă umană, a fost intensă şi rodnică. Calităţile sale de cercetător, şef de clinică, pedagog apreciat, apropiat de studenţi, om cu iniţiativă şi apropiat de cultură rămân în memoria istoriei medicinii şi a foştilor săi studenţi sau colaboratori. Dr. P. Tomescu, într-o evocare pe care o făcea maestrului său în anul 1933, îi contura un portret sensibil: „Tânăr, înalt, extrem de simpatic şi foarte bun vorbitor, noul profesor ne atrăsese de la primele sale lecţiuni, nu numai prin impecabila formă a cuvântării, dar mai ales prin fondul documentat al expunerilor sale, bazate pe numeroase date experimentale. (…) La început, izolat de mulţime, cultivând prietenia profesorului Toma Ionescu şi a cercului său de prieteni şi de colaboratori, devenise, după câţiva ani de la război, comunicativ şi amical în cercuri medicale mai largi, unde apărea din ce în ce mai des. (…) el căuta să găsească, în mijlocul societăţii în care pătrundea, acel suport moral şi social întins şi profund, pe care un grup aristocratic, dar restrâns, nu-l mai poate da în epoca actuală de excesivă democraţie. Pusese în mişcare tot talentul, toată ingeniozitatea şi marea sa autoritate, pentru a construi o clinică medicală ce trebuia să cuprindă cele mai noi perfecţiuni ale tehnicii. Îşi formase o pleiadă de elevi pregătiţi în diferite ramuri ale medicinii interne şi biologiei cu ajutorul cărora putea să abordeze cele mai fine şi mai complexe probleme. Îşi făurise un plan de lucru de mari proporţii şi cu perspective admirabile. Această minunată construcţie materială şi spirituală a fost brutal întreruptă de dispariţia neaşteptată a aceluia care crease cu atâta grijă o întreagă şi complexă organizaţie ştiinţifică şi didactică.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe