Newsflash
Istoria Medicinei

Moșul doctoru’

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - sept. 1 2017
Moșul doctoru’
 „Om popular pentru blândețea și generozitatea sa proverbială”, „un om iubit, înțelegător și cu largi vederi umanitare”, așa îl descria filosoful, scriitorul și omul politic Ion Petrovici (1882–1972) pe unchiul său, dr. Constantin Petrașu – fratele tatălui, în cartea de amintiri „De-a lungul unei vieți” (Editura pentru Literatură, București, 1966).
Născut în Tecuci, la 1 septembrie 1844, Constantin Petrașu a urmat studii medicale în București și Paris. În capitala Franței și-a încheiat pregătirea medicală cu teza „De la tuberculose péritonéale étudiée principalement chez l’adulte: anatomie pathologique et formes cliniques”.
 Despre dr. Constantin Petrașu, primul născut în familia Neculcea și Catrina Petrovici, avem informații valoroase și de la vărul acestuia, Nicolae Petrașcu, scriitor și diplomat. Acesta notează despre doctorul Petrașu că „dat de un tată împovărat cu o casă de copii, la un stăpân în Galați, la negustorul Mitache Gabroveanu, deși fusese premiant în școala primară, după câteva luni el fugi de acolo și cu greutăți mari ajunse la București, unde, într-o dimineață, dr. Davila îl văzu stând la poartă la dânsul”. Carol Davila (1828–1884), întemeietorul Școlii Naționale de Medicină și, ulterior, al Facultății de Medicină din București, îl înscrie la școala de medicină și după finalizarea ei îl trimite pe Petrașu la Paris, ca să obțină doctoratul în medicină. În ceea ce privește examenul de doctorat, trebuie amintită și contribuția orașului natal. Primăria orașului Tecuci a prevăzut în bugetul pe anul 1868 „acordarea unui ajutor de 200 galbeni… pentru obținerea diplomei de Doctor la Facultatea din Paris”.
„Întors în țară nu s-a putut hotărî să se fixeze în București, unde îl aștepta o catedră universitară, ca pe colegii săi, Romniceanu [Grigore, 1845–1915] și Demosthen [Athanasie, 1846–1925]. S-a stabilit la Tecuci, unde și-a făcut curând o splendidă clientelă, osebit de postul de medic de oraș, iar din averea frumușică, repede dobândită, și-a putut înzestra surorile la măritiș și ajuta frații la învățătură.
Între timp s-a ales și deputat, dar ajuns la Cameră n-a putut să facă pe mamelucul obedient, ci, revoltat de abuzurile lui Take Anastasiu, satrapul liberal de la Tecuci, l-a denunțat de la tribună, într-o interpelare documentată, lăsând o impresie profundă asupra asistențe și chiar asupra lui C. A. Rosetti – însă, practic, fără niciun rezultat.
     Talentul său de vorbitor însuflețit nu l-a mai folosit în Parlament niciodată, căci junimiștii, la care se raliase după conflictul implacabil cu dictatorul tecucean, au preferat să-l numească prefect. Încetul cu încetul s-a depărtat de politică, dând concursul la alegeri aceluia care îi părea mai valoros; cât despre dânsul n-a mai candidat nicicând.
Cariera medicală însă și-a continuat-o cu același devotament și același succes. Îmi amintesc de ziua când a plecat la București pentru a trece examenul de medic primar, precum și de telegrama ce ne-a trimis-o o săptămână-două mai târziu: «Sunt întâiul la clasificație, sosesc astă-seară». Replica părinților mei a fost o masă mare, ca să-i sărbătorească reușita.
Fără întârziere a primit postul de medic-șef al județului Tecuci (neomenosul Take Anastasiu căzuse în opoziție), și-mi amintesc de zilele când pleca să inspecteze județul, într-o trăsură cu patru cai răsunând de zurgălăi. Uneori îmi propunea și mie să-l întovărășesc, cea ce îmi făcea o nespusă plăcere, fiindcă am adorat de la vârsta fragedă călătoria pe roate, chiar dacă nu alunecam cu aceeași viteză ca în vagonul drumului-de-fier.
 Călătoream trei-patru poște până la Podul Turcului sau Găiceana – târgurile cele mai îndepărtate din județul nostru îngust, dar lung ca o lamă de cuțit. Mama îmi recomanda la plecare: «Să nu superi pe moșu-tău», dar povața era inutilă, față de cumințenia mea și tot atâta față de bunătatea lui; căci foarte greu se mânia.
 Dar moșul Doctorul nu era numai un excelent specialist, cu intuiția diagnozei exacte, dar și un om de cultură generală. Făcea numeroase abonamente la reviste franțuzești variate ca Revue des Deux Mondes, Revue Blue, Revue Scientifique; nu mai vorbesc de cele românești, în frunte cu Convorbirile literare.
 În fundul curții își construise o clădire separată, cu două mari încăperi; una era cancelaria pentru consultații, iar cealaltă o vastă bibliotecă, din care nu lipsea La Grande Enciclopédie și unde am găsit câteva volume filosofice (îndeosebi pe Herbert Spencer), pe care atunci când mi-am ales profesiunea, mi le-a și dăruit.” Astfel povestește gânditorul tecucean despre dr. Petrașu, în cartea sa.
Dr. Constantin Petrașu, în calitate de medic militar, a participat la Războiul franco-german (1870), desfășurându-și activitatea în ambulanțele franceze, și la Războiul de Independență (1877–1878). În anul 1878 a fost ales deputat din partea colegiului II Tecuci iar în anul 1888 a fost numit prefect al județului Tecuci. În perioada 1878–1881, dr. Petrașu a ocupat funcția de medic al orașului și spitalului Tecuci. A fost decorat cu medalia „Apărătorii Independenței” (1879) și a primit ordinele naționale „Steaua României” (1880) și „Coroana României” (1893). Încă se păstrează un „Raport general asupra Serviciului Sanitar și a sănătăței publice din județul Tecuciu pe anul 1897 – Librăria, Tipografia și Legătoria de Cărți Iancu Gh. Balaș, Tecuciu, 1898”, izvor al activității sale.
Istoricul tecucean Doru Parascan, împreună cu care am întreprins numeroase cercetări în trecutul medical al urbei din Țara de Jos a Moldovei, scrie pe blogul său – istorietecuci.blogspot.ro: „Institutul Național al Monumentelor Istorice, for ce aparține de Ministerul Culturii, a publicat o listă cu toate monumentele istorice din România. Am studiat lista respectivă și m-am oprit asupra clădirilor declarate monument istoric din orașul nostru. Câteva informații oferite de amintitul institut necesita mici «retușuri». Astfel, la poziția 215, GL-II-m-B-03101, se afla «casa Natalia Negru». Clădirea, datată pentru «sf. sec. XIX», se află pe str. George Coșbuc. Dacă data construirii casei este, oarecum, corectă («sf. sec. XIX» oferă posibilitatea unor interpretări), nu se poate spune același lucru și despre proprietarul de drept al imobilului. În volumul «Respiro în amonte», scriitorul C.D. Zeletin avea să descrie emoționanta întâlnire, la Tecuci, cu poeta: «bătrâna Natalia Negru (d. 1962) locuia acum într-o casă veche a Tecuciului de altădată, care se mai păstrează și astăzi, pe strada Uzinei nr. 5, actualmente George Coșbuc… casa fusese a familiei pictorului Gheorghe Petrașcu și, mai în urmă, a nepotului său, filosoful Ion Petrovici». Deci, casa era de fapt a familiei Petrovici, mai precis a doctorului Constantin Petrașu, unchiul lui Ion Petrovici”.
  Vasile Petrașcu, unul dintre cei trei veri primari ai tatălui filosofului, era medic: „a fost câtva timp medicul lui Ion Ghica, pe care îl vizita zilnic la Ghergani, și suplinitor la catedra de igienă, la liceul Sf. Sava”; când apărea la Tecuci, era „îmbrăcat după ultimul jurnal de modă și cu același țilindru cenușiu-deschis”, „avea maniere mult mai simple și mai nepretențioase, câștigând dintr-o dată simpatia tuturor”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe