Newsflash
Istoria Medicinei

Moş Răşcanu

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - nov. 28 2013
Moş Răşcanu
   Cei care au scris şi vorbit public despre academicianul ieşean Vasile Răşcanu (1885–1980), după 1989, au ales discursul elogios, subiectiv ori preluând clişee ale epocii trecute, fie din comoditate, fie din necunoaşterea unor file din trecutul său social-politic şi chiar din teama de a nu fi consideraţi demolatori de mituri, deoarece Vasile Răşcanu a fost şi rămâne (încă) un personaj de legendă.
   A dorit să fie tovarăş într-o lume a boierilor şi a sfârşit prin a poza în boier într-o lume a tovarăşilor. „Pălărie neagră – roata carului, lavalieră înfoiată, tot neagră, haine negre – iarna şi albe – vara (singura schimbare a ţinutei), şi un fel de baston aducând a (...) electoral noduros, dar părând în mâna lui de răzeş zdravăn un nevinovat beţişor, aşa era reprezentat de caricaturiştii epocii ieşene interbelice profesorul Vasile Răşcanu. Şi – slavă cerului nu era zi în care să nu-i apară prin ziare chipul, mai totdeauna sub titluri incitante, bătăioase, revanşarde. Pentru noi, gazetarii acelor vremuri, profesorul, eforul de la Spiridonie, parlamentarul, academicianul etc. Vasile Răşcanu era mană cerească, chiar dacă treaba ieşea cu scandal. Însă, dacă ştiai să-l provoci, aveai ce recolta, după cum, dacă-şi punea el ceva în gând, nu se putea să nu se facă, indiferent de se afla la (...) putere sau în opoziţie.“ (Aurel Leon, „Umbre“, vol. V, 1986).
   De-a lungul timpului, Vasile Răşcanu a devenit posesor al unor coduri de comportament care i-au asigurat succesul. Mulţi l-au considerat un factor de redresare a multor probleme ale Facultăţii sau Spiridoniei. În anii instaurării noului regim, se spune că şi-a apărat colegii din universitate, pe unii chiar reuşind să-i elibereze din detenţie. „Luminatul şi neînfricatul V. Răşcanu“, cum îl descria o fostă colaboratoare, sfătuia cadrele didactice să adere la PMR, motivând acest îndemn cu ideea „ca posturile să rămână în mâna competenţilor şi Şcoala de medicină ieşeană să-şi urmeze, chiar în condiţii nefaste, ascensiunea“. Chiar dacă această propunere de a se înscrie în PMR era conjuncturală (!?), ca mişcare de salvare a elitelor, totuşi s-a dovedit că a avut loc o internalizare a valorilor şi normelor comuniste, cu toate că, iniţial, comunismul fusese „de ocazie“. Colaborările simulate cu regimul au devenit adevărate pactizări cu acesta, care a recompensat adeziunea, chiar şi formală.
   Fostul său student, Adrian Aldea, profesor de chirurgie toracică, îl evocă astfel pe V. Răşcanu în cartea sa „Medicinist în târgul Ieşilor“: „Faptul că îl ajutase material pe Gheorghiu-Dej în perioada ilegalităţii, îl făcuse să-şi păstreze o poziţie solidă în Institut, precum şi vila de la Breazu, din dealul Copoului, chiar în Ziarul "Lumea", 6 iulie 1931anii cei mai crunţi ai terorii staliniste. În anii studenţiei noastre, în care manierele bolşevice erau la modă în toate domeniile, profesorul Răşcanu îşi păstrase manierele dumisale de «boier de stânga». Intra semeţ, îmbrăcat în costumul negru, cu nelipsita-i lavalieră bogată la gât, şi se îndrepta majestuos către catedra din mijlocul amfiteatrului de fiziologie, cu foile volante ale cursului sub braţ, le punea pe catedră, se aşeza apoi pe scaun şi striga cu voce tunătoare spre o uşă laterală: «Mă, să vină servitorii să şteargă tabla!» Se povestea chiar că, uneori când era nervos, nu ezita să le tragă câte un baston pe spinare laboranţilor şi oamenilor de serviciu“.
   Dincolo de toate acestea, imaginea profesorului Vasile Răşcanu a lucrat şi continuă să lucreze prereflexiv. De aceea, se impune o cercetare a activităţii sale conform documentelor, o analiză a lucrărilor ştiinţifice, eliminând componenta subiectivă şi abordând un tip de discuţie relaxată, chiar în cazul unor aspecte mai umbroase ale personalităţii, dar neignorând judecata în contextul epocii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe