Newsflash
Istoria Medicinei

Monarhie și medicină

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 4 2018
Monarhie și medicină
     Domnii Țărilor Române au avut mereu o relație specială cu medicii. Fie că îi chemau să le aline suferințele fizice ori că îi foloseau drept spioni, voievozii au apelat inițial la serviciile unor doctori străini, până ce, în spațiul românesc, s-au constituit instituții medicale capabile să formeze tămăduitori autohtoni.
     Săptămânile acestea au fost extrem de triste. O țară și-a plâns regele plecat în eternitate. Dar tot aceeași țară începe să fie intoxicată – a câta oară? – cu mesaje antimonarhiste. Denigrarea și discreditarea a revenit în presa scrisă și în rețelele sociale. Răul sădit cu pricepere de comuniști și de urmașii acestora înmugurește mereu. Cu muguri otrăviți.
     Rubrica aceasta a debutat cu un material dedicat relației dintre familia regală română și profesorul Grigore T. Popa. Și acest material l-am gândit tot pe ca un omagiu adus monarhiei și realizărilor acesteia în plan medical. Privind cu atenție înspre zona medicală, începând cu venirea regelui Carol I și până la abdicarea forțată a regelui Mihai, putem lesne constata că învățământul, instituțiile sanitare, societățile științifice și schimbul de idei cu lumea occidentală au cunoscut transformări importante. Fotografii vremii și, ulterior, presa au consemnat implicarea membrilor Casei Regale în diversele acțiuni ori activități ce vizau sfera medicală.
     Imaginile pe care le priviți reflectă implicarea reginei Elisabeta în soarta orbilor; o vizită a regelui Carol I la un așezământ medical; implicarea reginei Maria, a regelui Ferdinand și a principesei Elisabeta în alinarea suferințelor soldaților răniți pe frontul Marelui Război; sprijinul acordat de regii României diverselor spitale ori institute nou înființate; respectul arătat înaintașilor. Fiecare din aceste fragmente de istorie vorbește despre legătura dintre monarhie și medicina românească și ar merita un spațiu amplu; de-a lungul vremii, vom zăbovi atent în fiecare ungher.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe