Newsflash
Istoria Medicinei

Medicii, naturaliştii şi Unirea Principatelor

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 30 2015
Medicii, naturaliştii şi Unirea Principatelor
    „Ideea Unirii Principatelor s-a născut şi s-a dezvoltat la Iaşi, iar realizarea ei tot de acolo a plecat. Multă vreme, înainte de a se fi înfăptuit Unirea, a existat la Iaşi o asociaţie de oameni clarvăzători care s-au făcut propagandişti prin scris şi prin viu grai a acestei idei mari. (…) Putem afirma fără rezervă că, dacă din civilizaţia românească ar fi lipsit contribuţia Moldovei, civilizaţia noastră, atâta cât este, n-ar fi mai fost deloc sau aproape deloc.“ (Grigore T. Popa, „Starea trecută şi actuală a Iaşului“, conferinţă susţinută la 29 noiembrie 1931 în Aula Universităţii din Iaşi, publicată în volum în Colecţia „Biblioteca Revistei Critice“, nr. 9, H. Goldner, Iaşi, 1932).
   Anul acesta, 24 ianuarie reprezintă prima celebrare a Unirii Principatelor ca sărbătoare naţională legală. Preşedintele ţării, prim-ministrul şi alte oficialităţi, naţionale, regionale ori locale vor veni în capitala Moldovei pentru a participa la evenimentele prilejuite de aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române.
   „România s-a născut la Iaşi“ – aşa îi vom auzi rostind pe corespondenţii televiziunilor prezente la eveniment. Piaţa Unirii din Iaşi va fi decorată şi plină de lume, statuia lui Alexandru Ioan Cuza va fi înconjurată de flori şi coroane şi se vor evoca principalele momente ale anului 1859.
   Într-o discuţie recentă cu prof. dr. Aurel Ivan, trezorierul Societăţii de Medici şi Naturalişti şi militant pentru cunoaşterea istoriei primei societăţi ştiinţifice româneşti, domnia sa îmi spunea că epicentrul manifestărilor sărbătorii Unirii de la 24 ianuarie 1859 se află într-o arie ce nu are legătură cu punctul din care a pornit istoria unirii: Sala Elefant a Societăţii de Medici şi Naturalişti. Cei care organizează anual manifestările din ziua de 24 ianuarie ar trebui să includă şi Sala Elefant – acum aparţinând Muzeului de Ştiinţe Naturale – spre a seîncetăţeni şi respecta faptul că în acel loc, la 3 ianuarie 1859, s-a hotărât destinul principatelor, ce a dus, la 5 ianuarie la alegerea colonelului Cuza ca Domn al Ţării Moldovei. O alegere „foarte nimerită, foarte bună pentru ţară“, după cum afirma Kogălniceanu.
   Cei care trec prin Iaşi, pe bulevardul Independenţei, pot observa, dintr-un capăt în celălalt, pe o parte sau alta a străzii, clădiri ce au marcat destinul ştiinţei, culturii şi istoriei României. Pe peretele uneia din aceste clădiri, trecătorul poate citi pe o placă: „În această sală a Societăţii de Medici şi Naturalişti s-a făcut, la 1859, în ziua de 3 ianuarie, alegerea premergătoare a lui Alexandru Ioan Cuza ca Domnitor al Moldovei.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe