Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

Maestrul stilului concis

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON vineri, 21 mai 2021

Despărţirea, la 27 aprilie 2021, de prof. dr. Florea Marin lasă un gol în inimile celor care l-au cunoscut și apreciat. Lasă un gol și în lumea medicală, vorbind atât despre clinicianul, cât și despre istoricul Florea Marin.

        Personalitate plurivalentă prin preocupări și teme puse în discuţie, dr. Florea Marin are peste 350 de lucrări știinţifice publicate, este unic autor în cazul multor cărţi de specialitate și istorie a medicinei clujene, toate la un loc contribuind la aprecierea omului și medicului atât în ţară, cât și peste hotare.

dr.-Florea-Marin-004-Medium

        A fost o personalitate complexă, în care se regăsesc, ca domenii abordate cu responsabilitate, expertiza medicală a capacităţii de muncă; reabilitarea medicală în boli digestive, diabet zaharat, boli genitale la femei, boli pulmonare, boli cardiovasculare; explorări morfo­funcţionale; literatura medico-istorică, literatura umoristică medicală. M-aș opri mai întâi la Florea Marin ca autor al multor cursuri proprii pe domenii precum bolile interne, expertiza medicală etc., dar și în colaborare: recuperarea bolnavilor digestivi sau a femeilor cu afecţiuni genitale. La fel de consistent este și scrisul dedicat istoriei medicinei clujene. Sunt de amintit aici volumele precum „Iuliu Haţieganu în cuvinte înţelepte” (în colaborare cu dr. Ștefan Blăjan) sau, ca unic autor, „Vieţi dedicate omului – personalităţi medicale clujene” (7 volume), „Furtuni în centrul medical clujean (1919-1960)” și așa mai departe.

        Mă opresc asupra unei opere de referinţă în scrisul Magistrului, „Facultatea de medicină, școala medicală clujeană și spitalele din Cluj (1500-2000)”, ediţie îngrijită și prefaţată de acad. Gheorghe Benga. Pentru aceasta profesorul Florea Marin a primit Premiul „Iuliu Haţieganu” al Academiei Române în 2020, singurul premiu al Academiei aprobat de secţia de Știinţe Medicale. Un alt moment intrat în memoria afectivă îl constituie decernarea, în 2018, a Medaliei „Iuliu Haţieganu” a UMF din Cluj-Napoca, respectiv Premiul „Gheorghe Bariţiu” al Academiei Române, eveniment despre care am relatat la timpul respectiv.

        Prof. dr. Florea Marin a fost și rămâne un maestru al stilului concis, clar, sintetic cu multele date oferite. Și pot spune că cele scrise de Horaţiu îl reprezintă: Exegi monumentum aere perennius. Cu alte cuvinte, cele scrise rămân, memoria fiindu-i nemuritoare.

Etichete: dr. Florea Marin

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.