}

Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

Literat-urologul

Viața Medicală
Dr. Richard CONSTANTINESCU marţi, 4 martie 2014
   Pentru urologia ieşeană, anul acesta este unul important: se împlinesc 140 de ani de la naşterea întemeietorului acesteia, prof. dr. Mihai Ştefănescu-Galaţi (1874–1949). Născut la Galaţi, absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, format la şcoala profesorului P. Herescu (ctitorul urologiei româneşti), Ştefănescu-Galaţi a fost medic în diferite zone ale ţării, profesor de anatomie la facultăţile de medicină din Bucureşti şi Iaşi (1905–1906) şi profesor la catedra de Boli genito-urinare la Iaşi, din 1913. Anterior, iniţiase un curs de patologie urinară. A condus catedra până la pensionare.
   A fost decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi (1926–1929), membru al Asociaţiei Internaţionale de Urologie, al Asociaţiei Franceze de Urologie, preşedinte al Societăţii de Chirurgie din Bucureşti şi preşedintele Congresului de Urologie în anii 1925 şi 1927.
   Autor al „Manualului de urologie clinică“ (1926) şi al unor importante lucrări precum „Sur la dynamique des organes urinaires“ şi „Physiologie pathologique de l’urétère infecté“, lui M. Ştefănescu-Galaţi i s-a recunoscut prioritatea, în plan internaţional, de către Fr. Legue, asupra importanţei pe care o au tulburările de dinamică uretero-pielică în cadrul patologiei urologice.
   Implicat în campaniile militare din anul 1913 şi din Primul Război Mondial, locotenent-colonelul dr. Mihai Ştefănescu-Galaţi a fost şeful Ambulanţei armatei din nordul ţării, medic-şef al spitalului mobil al diviziei a IX-a, iar pentru activitatea sa a fost răsplătit cu distincţia „Meritul Sanitar“ clasa I.
   Mihai Ştefănescu-Galaţi a primit „botezul literar“ de la Topârceanu, după cum scria în 1937. A mai primit de la el „şi o mărturie de frate, nu de confrate: Să scriem împreună o revistă; cred că am face ceva foarte gustat“. Revistele „Viaţa Românească“ şi „Însemnări ieşene“ l-au avut colaborator. La aceasta din urmă a scris amintiri din război. Textele din revista coordonată de amicul său, Gr. T. Popa, au fost publicate, „cu mici retuşuri“, în volumul „Poate-i de mult, poate-i de-acum“ (Tip. „Bravo“, Iaşi, 1937). În recenzia cărţii-document, P. Gr. (alias Gr. T. Popa) nota: „unii s-au arătat surprinşi admirativ: «da’ ce meşteşug frumos de povestitor are Ştefănescu-Galaţi!», îmi spunea un fin intelectual, pe figura căruia se şi vedea nostalgia timpului îngropat pentru totdeauna“. Gr. T. Popa considera că, în volumul semnat de urologul-scriitor, „găsim o poveste simplă, fără tehnică elaborată, fără surprize, fără floricele pentru înzorzonare. E acolo vorba de un om care-şi aminteşte şi spune: spune direct, fără înconjur şi cu tâlc adeseori“. (Însemnări ieşene, 15 nov. 1937).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC