Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

ION ŢUCULESCU, portretul artistului la centenar - Un martiraj care nu a fost inutil – interviu cu pictorul prof. univ. Marin Gherasim –

Viața Medicală
Alice ŢUCULESCU vineri, 28 mai 2010

    Ο 1910, 10 mai: se naşte, într-o familie de intelectuali, la Craiova, unde urmează clasele primare, apoi liceul Ο 1925: expune primele picturi, alături de fratele său, Şerban, în oraşul natal; vara, prima călătorie în Italia Ο1927: lucrează în atelierul pictorului Theodorescu-Romanaţi Ο 1928: se înscrie la Facultatea de Ştiinţe Naturale, Bucureşti şi în Ο 1929, la Facultatea de Medicină, urmându-le în paralel Ο 1933: publică studiul „Dinamica larvei de Tenebrio Molitor şi teoria tropismelor – Discuţii asupra genezei tropismelor“, în Bulletin Biologique de la France et de la Belgique, Paris, vol. LXVII, fasc. 4 Ο 1936: termină Facultatea de Ştiinţe naturale şi este numit profesor la Seminarul teologic de la Cernica, unde predă un an; se reapucă de pictură Ο 1938: prima expoziţie personală la Ateneu, elogiată de acad. G. Oprescu, P. Comarnescu ş.a.; bursa propusă de Nicolae Iorga cade – izbucnise războiul Ο 1939: termină cu „magna cum laudae“ Facultatea de Medicină; a doua expoziţie personală, la Dalles. (...)

Ο 1941 şi 1942: a treia şi a patra expoziţie personală, la Ateneu; expune la a XXI-a Bienală de la Veneţia (elogii) Ο 1943: a cincea personală, la Ateneu, considerată definitorie pentru evoluţia concepţiei sale estetice; participă la expoziţiile de la Berna şi Stockholm; medic pe front Ο 1946–1947: a şasea şi a şaptea – ultima! – expoziţie personală, la Ateneu Ο 1950: cercetător ştiinţific, Academia Română Ο 1951–1954: şef de lucrări, Spitalul Brâncovenesc Ο 1956: deschide o expoziţie acasă, în Lizeanu nr. 5, vizitată de personalităţi Ο 1961: pasiunea pentru cercetare şi experiment însoţindu-l toată viaţa (conform mărturiei prietenului său, dr. Sandu Sturza), publică în diverse reviste din ţară şi străinătate; un exemplu, „Ecodinamica infuzoarelor de pe litoralul românesc al Mării Negre şi bazinele sărate para-marine“ – în „Annales des Sciences Naturelles-Zoologie et Biologie animales“, Paris, vol. III, fasc. 4 Ο 1962: publică „Specii noi de infuzoare din Marea Neagră şi bazinele sărate para-marine“, în „Arch. Protisenk.“, Bd. 106 şi „Protozoarele şi apele subterane“ (n. r. 33 de specii noi), în „Annales de Spéologie“, vol. VII, fasc. 1 Ο 27 iulie, 1962: după o scurtă, dar cumplită suferinţă, moare la vârsta de 52 de ani şi este înhumat la Cernica, în cavoul fam. Galaction Ο Post-mortem, îi apare, sub egida Academiei, o amplă lucrare ştiinţifică, de răsunet internaţional: „Lacul Techirghiol şi geneza nămolurilor“.
    Din 1947 până în Ο 1965, când s-a organizat la Dalles „Retrospectiva I. Ţuculescu“ (278 de lucrări) – la iniţiativa criticului Petru Comarnescu, secondat de criticul Radu Bogdan şi artiştii Paul Gherasim şi Ion Vlasiu – a existat un adevărat embargou pentru lucrările celebrului medic-pictor, nefiind posibilă nicio expoziţie personală. Însăşi participarea la expoziţii de grup i-a fost cenzurată Ο 1966: expunerea la a XXXIII-a Bienală de la Veneţia (80 de lucrări) apoi, la Londra Ο 1967: expoziţii în mari oraşe din SUA, Franţa, Danemarca; 1968: la Oslo, Stockholm Ο 1969: la Belgrad, Varşovia; 1970: prima expoziţie comemorativă de grafică, Craiova Ο 1972–1973: Corcoran Gallery, Londra Ο 1979: Mannheim Ο 1991: expoziţii în mari oraşe din Japonia Ο 1999: Retrospectiva-eveniment de la Muzeul Naţional de Artă. În 22 aprilie 2010, cu sprijinul integral al Muzeului de Artă din Craiova, s-a deschis în Capitală, la Galeriile Artmark, o expoziţie prilejuită de Centenar.
    Monografii despre I. Ţuculescu realizate de: Ο Ion Vlasiu – 1966 Ο Petru Comarnescu – 1967 şi 1974 (toate trei au apărut la Editura Meridiane) Ο A. E. Baconsky – 1972 (Editura Meridiane) Ο Magda Cârneci – 1984 (Editura Meridiane) Ο Cătălin Davidescu – 1988 (Scrisul Românesc) Ο Eugenia Iftodi – 1996. Albume: Ο Marin Mihalache – 1966 Ο Paul Rezeanu, Adriana Gurău – 1974. 
 
„Ion Ţuculescu a spart tiparele stilisticii populare şi culte pentru a le recompune într-un spirit nou şi viguros, ceea ce a izbutit cu o certă şi uimitoare măiestrie. Prin neliniştile şi impetuozitatea lui, prin forţa lirismului său, el ne face să înţelegem infinitele valenţe ale folclorului şi artei noastre şi capacitatea lor de a fi trecute în nepieritoare expresii universale“. (Petru Comarnescu, 1974)
 
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC