Newsflash
Istoria Medicinei

Imagini ale alcoolismului

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - nov. 11 2016
Imagini ale alcoolismului
    Beția a produs „prea multe crime, prea multe accidente, prea multe brutalități, prea multe orori în fapte și cuvinte, prea multă nebunie, prea multă infamie, prea mult delir, prea multă lipsă de conștiință, ca și când altul, violent, zgomotos, nesigur și idiot s-ar fi strecurat într-un corp deșert, pentru a-l poseda“, scria Bernard Pivot, în „Dicționar din dragoste de vin“ (editura Baroque Books & Arts, București, 2013). Ebrietas vulgaris,furor bibendi și alcoolismul cronic, descris de Magnus Huss la mijlocul secolului XIX, toate strecoară un altulîn ființa umană. De la efectul de liză a pojghiței morale către destructurarea activității psihice, alcoolul transformă interior și se răsfrânge cu brutalitate înspre exterior.
    Răsfoind presa sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX constatăm că problema alcoolismului apare în mai toate periodicele vremii, fie că sunt ziare științifice, de modă sau ale bisericii. În articolul „Criminalitatea în România“ citim: „Este de observat că contingentul cel mai mare al condamnaților pentru omor îl dă populațiunea rurală și că cele mai multe din aceste omoruri sunt săvârșite din causa certurilor pentru posesiuni de pământ, certuri al căror agent provocător este alcoolismul“ („Tribuna Poporului“, an. I, nr. 114, 17/29 iunie 1897). O statistică arăta că „30% din pacienții caselor de nebuni sunt alcoolici. Cu alte cuvinte una din pricinile cele mai răspândite ale nebuniei este băutura“ („Alcoolul, boala, accidentele și munca“, în „Biserica și Școala“, an. XXXVI, nr. 19, 6/19 mai 1912). Articole, broșuri, conferințe, statistici, interpelări parlamentare, legi, dezbateri și multe alte acțiuni, mijloace psihoprofilactice primare, împreună cu alte măsuri efective de profilaxie secundară sperau într-o diminuare a alcoolismului în România.
    Alexandru Obregia (1860–1937), fost director al Serviciului Sanitar Superior, autoritate în psihiatrie ce a condus Liga Națională de Temperanță și membru în comitetul de redacție al revistei „Antialcoolul. Organul Ligei AntialcooliceSecțiunile Iași-București“, considera alcoolismul o „adevărată robie“ și privea cu durere înspre cei vlăguiți de băutură, „stârpituri slăbănogite“ care s-au distrus pe sine, au pulverizat familia, condamnându-i și pe urmași, făcând aproape infanticid. Ziarul „Epoca“ își anunța cititorii că joi, 30 ianuarie 1897, orele opt și jumătate seara, dr. Obregia urma să conferențieze la Ateneul Român despre „Alcoolism și degenerescență“ (seria II, an. III, nr. 353, vineri, 17 ianuarie 1897).
    Pentru a arăta rolul nefast – social și medical – al consumului de băuturi alcoolice, Alexandru Obregia a redactat broșura „Alcoolismul. Scriere de propaganda antialcoolică“ (Tipografia I. Brănișteanu, București, 1925), care a fost premiată de Ministerul Sănătății și Ocrotirilor Sociale. Sesiza că, în România, situația este „din ce în ce mai rea“ și, din păcate, mulți din cei „deplin formați și instruiți, cred că la noi în țară nu prea există alcoolismul, că nu se bea prea mult“. Conform datelor statistice, numărul cârciumilor sporise îngrijorător după război, astfel, „în multe orașe și județe, s-a îndoit și întreit, în Constanța s-a împătrit, în fine, în județele Iași și Vaslui s-a încincit!“. În statele „culte“ se aproba deschiderea unui birt la 1.000 de locuitori, iar pe plaiurile mioritice, se găsea unul la 160 de suflete. Analizând consumul de vin, rachiu, spirt și bere, dr. Obregia observa o sporire a acestuia, media fiind de circa 49 de litri pe cap de locuitor anual, ce „se pot prețui egali cu ceva mai mult de 10 litri de alcool absolut“. În Norvegia, consumul era de 2,5 litri. Românul „e copleșit de băutură, de sărăcie și suferință“, pe când norvegianul „e sănătos, curat și bogat“.
    Profesorul Obregia aprecia că în anul 1924 s-au cheltuit în România peste 20 de miliarde de lei pentru băuturi, zile pierdute prin beție, pentru spitalizare, poliție, justiție sau închisoare și se întreba: „Câte clădiri, câte așezăminte bine-făcătoare nu s-ar putea face cu aceste miliarde anual!?“. Estima că, doar cu o jumătate din această sumă, s-ar putea ridica „aproape 6.000 școale rurale, cu cealaltă jumătate 1.500 spitale sau 9.000 băi populare. Acestea toate în fiecare an“.
    Băuturile spirtoase tari reprezentau pericolul cel mare pentru sănătate, sporit de modul în care erau preparate și de cazanele primitive ce distilau țuica „încărcată de esențe otrăvitoare“. „Cine a umblat prin satele noastre, la vremea distilării borhotului în cazane, rămâne îngrozit de halul de zăpăceală în care se află mai toți adulții, bărbați și femei, ba chiar și unii copii“, nota profesorul.
    Care era soluția pentru aceste rele? Alexandru Obregia susțineacă în România era necesară o educație antialcoolică, știut fiind că în școlile românești „se dă învățătură de carte destulă, dar educație puțină“. Milita pentru limitarea autorizațiilor pentru localuri – adevărate „peșteri unde se lăfăiește corupția și se pregătește crima“, cum le considera Nicolae Iorga, în „Neamul Românesc“(iunie 1924) –, supunerea comercializării băuturilor alcoolice unor reguli și reglementări precise și adoptarea unor măsuri severe, după modelul țărilor nordice, în care se diminuase semnificativ consumul alcoolului în ultimele șase decenii. De-a lungul secolelor s-a putut observa eșecul majoritar al deciziilor dictate unilateral de sus în privința culturii consumului de băuturi alcoolice. A fost un rezultat al negocierii invizibile dintre elita financiară și mase, încă o demonstrație a forței pieței ca diriguitoare a istoriei.
    Interesante și elocvente sunt fotografiile din clinica sa, însoțite cu notații sugestive, pe care le prezintă cititorilor spre a lua aminte la efectele alcoolului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe