Newsflash
Istoria Medicinei

Ibrăileanu și castitatea cărţii

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - sept. 3 2021
Ibrăileanu și castitatea cărţii

De trei ori m-am întâlnit cu doctorul Iosif Westfried în cursul acestui an. Prima oară când am pregătit un seminar despre istoria psihanalizei în România. A doua oară documentând un text pentru un proiect european despre personalul sanitar eliminat pe motive rasiale și reprimit, după cerere, în corpul medical („Dl. dr. Westfried Iosif, fost medic primar definitiv de consultaţii de boli venerice la Serviciul Sanitar al Capitalei, se reprimește în aceeași calitate și în același loc.” – Monitorul Oficial, an. CXII, nr. 248, joi, 26 octombrie 1944, p. 6898) și, a treia oară, cercetând „Fondul G. Ibrăileanu” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Aici am identificat două cărţi scrise de dr. Iosif Westfried, pe care autorul le-a oferit profesorului Garabet Ibrăileanu: „Instinctul sexual” și „De la douleur”.
Instinctul sexualDoctorul Westfried a colaborat la Viaţa Românească, unde a semnat texte în care a abordat pericolul venerian și combaterea prostituţiei. Într-o recenzie a publicaţiei se scria: „În sfârșit, un studiu asupra încercărilor de legislaţie veneriană. Viitoarea legiuire anti-veneriană, crede autorul, nu poate avea o aplicaţiune practică și generală decât cu lărgirea mijloacelor de profilaxie și de pregătire a maselor în vederea spinoasei lupte contra boalelor venerice. Această luptă cere mari sacrificii bugetare și încălcare a dreptului privat, iar reușita este subordonată următorilor trei factori: opinia publică luminată, organizarea igienică generală și concursul unanim al corpului medical” (Societatea de Mâine, an. V, nr. 1, 15 ianuarie 1928, Cluj, p. 18).

Imaginea 1
Sifilide cutanate papulo-scuamoase. De mărimea unui bob de linte până la o monedă de nichel, aceste nodozităţi sunt limitate de un infiltrat profund. Cele mai vechi (mai în vârstă) sunt voluminoase și cu bogate scuame, spre centru.
Imaginea 2
Sifilide maculo-papuloase ale noilor născuţi. Pe tot corpul, disparat, pete roșii și ridicături netede de mărimea unor boabe de linte sau ceva mai mari.

Volumul „Instinctul sexual” – prefaţat de Sigmund Freud, adresat „întregii lumi, fără deosebire”, a fost oferit cu o dedicaţie, scrisă cu cerneală neagră, în partea de sus a paginii de deschidere: „Dlui G. Ibrăileanu, cu distinse omagii” / 23 noiembrie 1928. Nu știu cum a primit această lucrare criticul, istoricul literar și scriitorul ieșean, care avea fobie de microbi și se îngrozea numai la gândul că ceva i-ar atinge pielea, când a deschis copertele și a văzut desenele care ilustrau patologiile pe care autorul le descria.
De fiecare dată merg la „Sala periodice” cu un cuţit pentru corespondenţă, de când am constatat că multe reviste sau cărţi sunt virgine, având colile netăiate din tipografie, și că sunt, spre mâhnirea, dar mai mult spre bucuria mea, primul care le eliberează. Cum a interacţionat Garabet Ibrăileanu cu „Instinctul sexual” numai el ne-ar putea spune. Vă mărturisesc însă că în numeroase rânduri am introdus lama și am despărţit, după aproape un secol, multe dintre paginile cărţii.
A vrut Ibrăileanu să o vadă sau nu – rămâne un mister. Ce vă pot spune cu certitudine este următorul aspect: noua moralitate comunistă a considerat cartea doctorului Westfield improprie și a propus-o spre interzicere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe