Newsflash
Istoria Medicinei

Expertiza psihiatrică în obsedantul deceniu

de Dr. Mihai ARDELEAN - dec. 9 2011
Expertiza psihiatrică în obsedantul deceniu
   Puterea limbajului în psihiatrie, în perioada comunistă, poate fi exemplificată prin procesul-verbal al unei expertize medico-legale psihiatrice, efectuate de o comisie formată din trei medici, condusă de profesorul Eduard Pamfil. Puterea, de fapt, nu era a medicilor experţi, ci a angrenajului politico-ideologic decident la acea dată.
   Ioan Faliboga s-a născut la 26 mai 1905, în comuna Vâlsăneşti – Botoşani. A fost învăţător, director de şcoală. În 1950, s-a mutat cu postul la Târgu Mureş, unde fiica sa (doctoriţă) se căsătorise cu dr. Gheorghe Cornea. La 25 august 1953, a înfiinţat organizaţia anticomunistăComitetul Naţional de Eliberare, împreună cu Gheorghe Maier (planificator) şi Ioachim Vlad (contabil). Sub influenţa revoluţiei din Ungaria, aceştia au hotărât să pornească acţiunea şi, profitând de ziua onomastică a ginerelui său, s-au întâlnit acasă la Faliboga. Au discutat despre lansarea unei proclamaţii către popor şi organizarea unei manifestaţii în Parcul Central.
   Această expertiză, efectuată în baza unei ordonanţe, deschide premisele unei analize asupra conceptului de normalitate, prin formularea sa duplicitară. Conform dosarului de Securitate nr. 651/1957, Ioan Faliboga a fost considerat şeful acestei organizaţii „contrarevoluţionare“ şi a fost condamnat la moarte prin sentinţa nr. 1.203 a Tribunalului Militar Cluj; după doi ani, sentinţa a fost schimbată în muncă silnică pe viaţă. La 1 august 1963, după şapte ani de chinuri şi torturi, moare în închisoarea din Gherla.
   Ne rămâne nouă, psihiatrilor, dificultatea soluţionării problemelor ce ţin de anormalitate, ca şi aceea a stabilirii între ce limite se situează manifestările aferente conceptului. Sigur că tema dezbătută, cu instrumentele avute la îndemână de specialistul în psihiatrie, nu poate oferi mai multă clarificare decât presupune analiza la zi a progreselor sau eşecurilor din acest domeniu. Oricum, tema a preocupat şi continuă să preocupe pe cei mai avizaţi specialişti din domeniul psihiatriei şi nu numai.
   Cu derogările de specificitate necesare, în această ecuaţie s-ar înscrie şi problematica aferentă cazului investigării lui Faliboga. Sigur că trebuie precizat interesul sistemului, totalitar în cazul de faţă, şi impactul produs de soluţia comisiei de expertiză. Se înţelege de la sine că între interesele sistemului şi starea psihică a bolnavului prima interesul sistemului, care nu avea calitatea morală să mai ţină cont de normele acreditate într-o societate normală. Există apoi paradoxul soluţiei date de comisia de expertiză. Pe de o parte, se afirmă că Faliboga „este în posesia integrală a facultăţilor sale mintale“, iar pe de altă parte, că ar avea o „personalitate paranoică cu idei de reformă socială şi supraapreciere a valorii personale“.
   La Pamfil, problema anormalităţii sau a normalităţii rămâne suspendată de această dilemă. Practic, soluţia dată de el este o formă duplicitară de evadare din responsabilităţi, cum, la fel de bine, poate fi un subterfugiu sau o ambiguitate derutantă, ce nu poate servi la nimic. Cât priveşte conceptul de anormalitate, Pamfil nu se angajează la a argumenta pro sau contra; el foloseşte o schemă derutantă ca răspuns la solicitarea care i s-a făcut. Dacă are sau nu o opinie de specialist vizavi de probarea anormalităţii sau a anormalităţii, nu putem deduce din această expertiză oferită organelor de anchetă.
   Există totuşi în metoda argumentaţiei lui Eduard Pamfil o ştiinţă a răsturnării semnificaţiilor, astfel încât limbajul paralel, dublul limbaj şi, în cazul de mai sus, duplicitatea fac parte din arsenalul urmăritului. De remarcat că toate aceste categorii lingvistice se derogă de la conotaţiile lor negative pe care le au în cadrul limbajului curent, primind de această dată valenţe pozitive la întâlnirea argumentaţiei cu realitatea. Nu-i vorbă că Securitatea, chiar dacă n-avea instrumentele contracarării, bănuia că ceva îi scapă din latura demonstraţiei, astfel încât, constrânsă la a respecta concluziile specialiştilor şi din nevoia de a lua act de anumite fapte, încerca să se plaseze într-o zonă neutră, de mijloc, procedând în cazul de faţă la condamnarea lotului Faliboga. Însă, Securitatea este nevoită să ajungă la concesii, adică să reducă pedeapsa acordată iniţial. Nu ştim dacă acesta a fost raţionamentul organelor de represiune, doar putem specula pe baza probei oferite spre analiză tribunalului poporului.
   E adevărat că există, după cum s-a putut constata din cele relatate mai sus, o mare problemă de rezolvat în ce priveşte stabilirea stării de anormalitate, însă, când nici nu-ţi propui să delimitezi anormalul de normal, atunci te îndepărtezi iremediabil de soluţionarea unei atât de pretenţioase delimitări psihiatrice.
   Putem concluziona totuşi că limbajul a constituit un mijloc de apărare împotriva organelor de represiune comuniste, din partea psihiatrului Pamfil, dar şi de exercitare a puterii politice asupra unor practicanţi ai unei meserii liberale de când lumea, precum medicina şi, implicit, psihiatria. Definirea acestui concept de anormalitate ridică încă multe necunoscute în ce priveşte semnificarea lui fără echivoc, chiar de către cele mai autorizate voci ale psihiatriei. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe