Newsflash
Istoria Medicinei

Epifanie romaşcană

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mar. 7 2014
Epifanie romaşcană
  Oraşele mici din România sunt deopotrivă părăsite şi iubite. Unii le abandonează, în speranţa găsirii împlinirii într-o metropolă, alţii rămân şi se plâng de nefericirea lor, iar alţii, ajunşi întâmplător în vreun târg de provincie, îl desco­peră cu frumuseţea şi tristeţea sa şi chiar îl iubesc. Ba mai mult, îşi investesc resursele financiare, timpul şi viaţa pentru ele.  
  Numele doctorului Epifanie Cozărescu (1914–2010) a depăşit graniţele municipiului Roman. Povestea sa de viaţă, pasiunea cu care a colecţionat documente, cărţi, piese diverse şi a alcătuit un muzeu de istoria medicinii şi farmaciei este impresionantă. Bucovineanul Epifanie, ajuns forţat în anul 1949 la Roman, avea să devină cetăţean de onoare al urbei, iar la centenar să i se dedice un simpozion – la 24 ianuarie 2014 –, unde cei care-l cunoscu­seră şi apreciaseră au rostit cuvinte calde în memoria sa.
 Muzeul de istorie din Roman găzduieşte din februarie 2010, printr-un act de donaţie, colecţia „Dr. Epifanie Cozărescu“ – patri­mo­niul „Muzeului de istorie a medicinii şi farmaciei din Roman“ sau „Muzeul spitalului“ – cum era cunoscută în ţară, vreme de multe decenii. Ca Epifanie Cozărescu în anii studenţiei (1934) orice colecţie din România, şi aceasta a suferit pierderi, sustrageri sau depozi­tarea în condiţii improprii.
  Cu dragoste faţă de trecut şi preţuire faţă de eforturile unui co­lec­­ţionar, muzeo­grafii romaşcani au readus în conştiinţa local­nicilor, dar nu numai, strădaniile lui E. Cozărescu, organi­zând expo­ziţia per­ma­nentă „In me­mo­­riam dr. Epifanie Cozărescu“ (februarie 2010), expoziţia tem­porară „Istorii de familie în imagini“ (octombrie-noiembrie 2013), publi­când articole despre viaţa şi acti­vitatea sa, în reviste sau comunicări la diverse conferinţe, dar şiÎn deplină maturitate (1962) editând volumul „O viaţă în slujba semenilor: Doctorul Epifanie Cozărescu“ (Ed. Muşatinia, Roman, 2011), sub coordo­narea muzeo­grafului Relu Butnariu.
   Anterior donaţiei, dr. Cozărescu a organizat, împreună cu un grup de medici din localitate – dr. Dan Arvatescu, dr. Ioan Chereji şi dr. Octav Clocotici –, în cadrul Muzeului de Istorie din Roman, o interesantă expoz­iţie temporară: „210 ani de medicină la Roman“.
   Cei care coordonează activită­ţile muzeului menţionează adesea sprijinul moral al conf. dr. Octavian Buda, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, care le-a fost alături la fiecare manifestare organizată, dar a şi semnat articolul „Medalion Epifanie Cozărescu: iatroistorie şi identitate culturală“, publicat în volumul Conferinţei Naţionale de Antropo­logie Urbană, ediţia a II-a (Roman, octombrie 2010), precum şi prefaţa volumului omagial dedicat respec­tatului medic şi om de cultură romaşcan.
Dr. Epifanie Cozărescu la Muzeul de Istorie din Roman   Studenţilor medicinişti din zona Moldovei le adresăm invitaţia de a vizita muzeul care găzduieşte colecţia „Dr. Cozărescu“, iar pe medici îi invităm să devină ei înşişi creatori de spaţii muzeale în oraşele în care-şi desfăşoară activi­tatea sau, cel puţin, să poarte de grijă celor ce le-au încredinţat înaintaşii, dacă nu găzduindu-le în incinta spitalelor, măcar donându-le acelor instituţii care ştiu să le preţuiască.
   Am spus adesea că modelele seduc, modelele se duc… Un model a fost şi dr. Epifanie Cozărescu, „medic, veteran de război, rănit şi evadat din prizonierat sovietic, fost expropriat şi deportat cu domiciliu forţat de la Săveni-Botoşani la Roman, în perioada 1949–1951“, aşa cum el însuşi îşi zicea şi semna.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe