Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

Crucea de Fier

Viața Medicală
Dragoş BĂLDESCU joi, 17 septembrie 2015
     Primul posibil proiect al unei decorații medicale în România este așa-numita „Cruce de Fier“, instituită de Alexandru Ioan Cuza. Este ultima și cea mai puțin cunoscută dintre cele cinci decorații „neoficiale“ din timpul domniei acestuia. Medaliile au fost, se pare, emise în 1864, dar nu se cunoaște niciun decret de înființare și nici măcar numele acestei distincții.
     O medalie în forma unei cruci de fier este menționată pentru prima dată de numismatul C. Istrati în anul 1914, care scrie că a obținut-o de la bijutierul bucureștean Mauriciu Fain, cel care a produs și alte decorații neoficiale din vremea lui Cuza. După descrierea lui Istrati, este o cruce de fier cu forma Crucii „Trecerea Dunării“, cu greutatea de 5,81g, iar dimensiunea de 4,86 cm (înălțime) și 4,60 cm (lățime). În centru se află pe o parte o cruce ortodoxă, iar pe cealaltă monograma AI, pe care Istrati o atribuie lui Cuza. El susține că se aseamănă cu monograma domnitorului de pe o tabacheră de argint oferită de acesta drept cadou unui apropiat. Nu se cunoaște culoarea panglicii.
     Se crede că această decorație ar fi trebuit să recompenseze merite în domeniul religios sau medical, dar nu se cunosc detalii despre conferirea ei. Crucea de Fier este una dintre cele mai rare decorații românești. Un singur exemplar se păstrează în colecțiile Muzeului Militar Național din București.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC