Newsflash
Istoria Medicinei

Constantin Romanescu s-a oprit din scris

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 27 2017
Constantin Romanescu s-a oprit din scris
      „Este tot mai evident în societatea noastră un interes pentru trecut. Acest interes trebuie să fie însă lucid, căci trecutul cu enorma sa complexitate de conținut ne transmite în esență două categorii de fapte: unele, cele mai multe, anonime, resemnate în somnul arhivelor; altele, mai puține, sunt semnificative. Numai ultimele au un sens istoric. Actualitatea, noțiune de altfel relativă, se alimentează numai din acestea, pe care le prelungește spre posteritate”. Astfel își începea evocarea un medic, în revista Symposion (an. I, nr. 2–3, mai–iunie 1969, p. 12), istoricul medicinii, psihiatrul și scriitorul Constantin Romanescu (1926–2016).
     În ajunul Crăciunului anului trecut aveam să-l salut pentru ultima oară. I-am atins mâna dreaptă, rece, încleștată și i-am privit chipul acoperit de un văl transparent. Puținii oameni care ne adunaserăm în jurul sicriului aveam fiecare propriile noastre amintiri și trăiri față de cel ce era atunci doar trup. În mintea și inima noastră sălășluia câte un Romanescu. Diferit. Ni l-am conturat din frânturi de viață, timp, interacțiuni sau lecturi.
     Eu am început a-i schița portretul în studenție, când am citit prima ediție a „Portretului în oglinzi paralele” și „Pasărea Phoenix”. L-am urmărit în două interviuri televizate și l-am ascultat vorbind la câteva lansări și conferințe publice. Ne-am cunoscut mai bine când am devenit cadru didactic la disciplina Istoria medicinii. Îl invitam la seminarii și studenții îl îndrăgeau. Am descoperit cu tristețe ulterior în presă un scandal în care era implicat numele său și al unor dizidenți ieșeni. M-a poftit să vorbesc la un eveniment organizat la UMF Iași în onoarea sa, unde i-am prezentat una din cărți, în anul 2009. M-am bucurat apoi să citesc recenzia pe care mi-a făcut-o, în Viața medicală (decembrie 2010), la ediția a doua a volumului „Sensul durerii”. Mă suna câteodată și mă chema la Socola. De la o vreme nu l-am mai întâlnit. Circulau diverse zvonuri privitoare la starea sa de sănătate, dar și întâmplări tragicomice de prin spitalele în care ajunsese să fie internat.
     Într-o zi, am găsit aruncate numeroase fotografii, documente și scrisori. Multe scrisori îi erau adresate. Le-am citit și mi-am conturat portretul cu alte tușe. Îl priveam și din unghiul doctorului Gheorghe Brătescu, al profesorului Nicolae Marcu, cărora nu le mai răspundea la misive, și al multor persoane cu care interacționase anterior și care-i solicitau diverse servicii. O altă incidență din care l-am zărit a fost aceea a unor colegi care nu-l simpatizau și-l considerau boem și neinspirat în alegerea colaboratorilor și urmașilor la disciplină. Care a și dispărut din programă o vreme, după pensionarea sa. Lectura fotografiilor mi-a oferit un alt Romanescu, iar înregistrările postate anii trecuți pe Youtube, ultimele sale apariții în media, au mai adăugat nuanțe portretului său.
     După anii ’90, Constantin Romanescu a avut o activitate publicistică bogată. Era prezent cu texte în numeroase gazete și frecvent invitat în redacțiile ziarelor sau pe platourile televiziunilor. Fermeca și publicul îl simpatiza. Lumea presei și breasla scriitorilor l-a asimilat și a devenit un prieten și însoțitor al literaților. Lumea medicală nu l-a mai „accesat” precum au făcut-o condeierii. Spațiul în care-și organizase biroul și un muzeu – în incinta Institutului de Psihiatrie „Socola” – a fost transformat în saloane pentru pacienți. Când am revenit în Iași l-am căutat la spital. Atunci am descoperit că istoria psihiatriei ieșene ajunsese prin vreo magazie și nimeni nu știa unde. Profesorul nu se mai putea deplasa la spital și s-a decis ca biroul său, documentele și alte obiecte, pe care le colecționase și le așezase în muzeu, să fie aruncate pe undeva.
     În biblioteca mea, Constantin Romanescu ocupă un spațiu consistent. Enumăr doar câteva din volumele sale: „Pasărea Phoenix. Șapte eseuri despre psihiatria contemporană” (Editura Contact International, Iași, 1996), „Credință și știință. Studii și cercetări din istoria psihiatriei” (Editura Contact International, Iași, 1998), „Roza canina. Întâmplări care au fost și întâmplări care nu au fost” (Editura Apollonia, Iași, 2002), „Meritam alte amintiri” (Editura Junimea, Iași, 2007), „Istoria psihiatriei în Moldova. Evoluția patologiei și a asistenței de specialitate” (Editura Junimea, Iași, 2010), „Inteligența inconștientului și alte studii de psihiatrie” (Editura Junimea, Iași, 2011), „Portret în oglinzi paralele. Ediția a 2-a, revăzută și adăugită” (Editura Junimea, Iași, 2012). A colaborat la elaborarea lucrărilor „Istoria medicinei universale” – sub îngrijirea prof. dr. doc. V. L. Bologa și „Istoria medicinei românești” – redactori V. L. Bologa, G. Brătescu, B. Duțescu, Șt. M. Milcu (Editura Medicală, București, 1970 și 1972). Îi regăsim studii în volumele „Din istoria luptei antiepidemice în România. Studii și note”, „Spitale vechi și noi. Studii și note” – ambele publicate sub redacția dr. G. Brătescu (Editura Medicală, București, 1972 și 1976). A coordonat volumele: „Pagini medico-istorice” (IMF Iași, 1973) și „125 de ani de învățământ medical superior la Iași. Ctitorii prestigiului” (Editura „Gr. T. Popa”, Iași, 2004). În cartea „Universitatea din Iași. 1860–1985. Dezvoltarea științei” (Iași, 1986) îi putem citi evocările unor personalități medicale.
     Este autorul uneia din cărțile de referință ale istoriei învățământului medical ieșean: „Un secol de învățământ medical superior la Iași. Facultatea de Medicină. 1879–1948” (Iași, 1979). Prof. dr. Valeriu Rusu (1939–2014), care îl aprecia pe Constantin Romanescu, a scris despre această lucrare, la apariția sa în formă litografiată, în anul 1970, că este „un serios punct de pornire pentru cei interesați de istoria medicinei ieșene”, că „elementul de istorie științifică a fost interpretat, comentat, integrat într-o concepție” și a apreciat luciditatea, spiritul critic, stilul limpede și cursiv și discernământul autorului, dar s-a arătat dezamăgit de „condițiile tehnice mediocre” în care a apărut lucrarea, din care lipseau ilustrațiile. Corecția s-a făcut câțiva ani mai târziu.
     De mic, de când se știa, Ticu a privit Nistrul. Acel peisaj, care s-a prăvălit enorm în sufletul său, l-a transformat. Se știa credul, milos și cam neglijent. A visat să devină scriitor, dar a ales medicina din trei motive: că e „practică, de suflet și reprezentativă”. A văzut „altceva” în oameni și a ales psihiatria. Multă vreme după ce a decis să privească în sufletul omului, a constatat că această regină a specialităților medicale a ajuns o cenușăreasă. „Psihiatrul trebuie să fie o personalitate deosebită. (…) Știți cum se face recrutarea psihiatrilor? Din marea masă a celor care vor să fie chirurgi, interniști, neurochirurgi, obstetricieni, ginecologi. Unii dintre cei care nu acced la aceste specialități sunt îndreptați spre psihiatrie, după cum câțiva dintre cei mai buni, și asta e elita, se îndreaptă direct spre profesia aceasta. Probabil nu este o selecție în spiritul psihologiei profesiei. Este foarte regretabil. Atunci psihiatrul este considerat de cei mai mulți: «Ești puțin cam nebun!». Psihiatrul nu e puțin cam nebun, este puțin cam mediocru, ceea ce este inadmisibil. Eu sunt sever, dar vârsta și experiența cred că-mi justifică severitatea” (Constantin Romanescu, fragment dintr-un interviu pentru TVR Iași, în vol. Grigore Ilisei, „Divanuri duminicale. 16 + 2 interviuri mărturisitoare”, Polirom, Iași, 2001, p. 126).
     În „Roza canina” (p.15), scria că unica nemurire la care aspirăm este ca apropiații, rudele, prietenii sau colegii, să ne simtă „prezența”, nu numai absența, după ce nu mai suntem în preajma lor. Însă și această nemurire „este provizorie, ține doar cât mai trăim, o vreme, în sufletul viu al unora, până ce nimeni nu-și mai amintește de nimeni, amintirile mor odată cu morții”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe