Newsflash
Istoria Medicinei

Casa Medicului Scriitor: apel la subscripţia publică

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - dec. 30 2013
Casa Medicului Scriitor: apel la subscripţia publică
     La Sibiu, Cluj-Napoca sau Baia Mare, pot fi şi astăzi admirate bastioanele şi turnurile breslelor. Tradiţia obligă! Medicii veterinari, punând mână de la mână, au ridicat, vizavi de intrarea în grădina Cişmigiu, o superbă clădire, opera arhitectului aromân Constantin Iotu. Faţada a fost decorată cu basoreliefuri, de asemenea capodopere, înfăţişând capete de boi, măgari şi alte necuvântătoare cărora veterinarii li se dedică. Această clădire a fost preluată (grosolan abuz) de ministerul însărcinat cu împărţirea dreptăţii în această ţară. Puţinii trecători care se vor fi mirat că sub pompoasa firmă „Ministerul Justiţiei“ apar acele figuri de boi şi de măgari nu ştiau că este, de fapt, Casa Medicului Veterinar. Ministerul Justiţiei s-a mutat de-acum în altă clădire, mai mare, corespunzătoare ca dimensiuni nobilei sale misiuni. Medicii veterinari îşi revendică, pe bună dreptate, clădirea ridicată pe banii lor, iar noi, medicii umani, se cuvine să-i sprijinim în acest demers. Mai mult, ar trebui să construim şi noi o casă a noastră.
     Societatea Medicilor Scriitori şi Publicişti din România (SMSPR) şi-a asumat această misiune. Terenul, aflat în posesia deplină a SMSPR, situat în vecinătatea unui superb palat construit de Constantin Brâncoveanu, a fost recent împrejmuit cu un zid, s-a refăcut şi poarta metalică (ce fusese sustrasă de nişte conaţionali prea mult iubitori de metale, rămaşi, desigur, neidentificaţi de poliţie). Fondurile SMSPR (care nu primeşte bani de nicăieri – ne referim în special la Ministerul Culturii sau la cel al Sănătăţii) au fost epuizate, dar nu şi speranţele noastre. Singura cale rămâne, în momentul de faţă, o colectă publică. Rămâne în rezervă Colegiul Medicilor, care îşi poate ilustra menirea şi prin sprijinul acordat.
     În urmă cu nişte ani, la Paris, invitat de contele FranÎois de La Rochefoucault, descendent direct al celebrului prinţ şi duce literat, autor al cunoscutelor maxime morale şi nu numai, am văzut cum acesta, cu rangul nobiliar şi purtările sale aristocratice, strângea bani cu pantahuza, de la necunoscuţi, pentru o cauză cultural-filantropică. Am iniţiat şi noi o astfel de colectă, la adunarea generală a Colegiului Medicilor, amintind faptul că Ateneul Român a fost construit astfel, în 1888, sub deviza „Daţi un leu pentru Ateneu“. Sub acest îndemn, şapte colege şi un coleg au donat fiecare câte un leu, iar alţii, într-un număr sensibil mai mare, au cumpărat una sau două cărţi, constituindu-se astfel un fond destinat visteriei SMSPR, golite cu totul după refacerea porţii. Le aducem mulţumiri. Desigur, nu puţini au trecut pe lângă noi cu o uşoară strângere din umeri.
     O serie de medici scriitori donează sumele obţinute din vânzarea cărţilor, a căror tipărire tot ei au suportat-o, pentru fondul Casei Medicului Scriitor, de fapt, o Casă a Medicului preocupat de Artă, prevăzută şi cu o sală de întruniri, pe lângă o serie de alte încăperi cu destinaţie bine chibzuită (fondul de documente, cel de carte scrisă de medici etc.). Casa va fi decorată cu operele medicilor pictori, grădina cu sculpturi, dispuse printre merii decorativi, aceştia atrăgând îndeosebi pe colegele în vinele cărora curge încă un strop din sângele generos al primordialei Eva, dar, desigur, şi pe colegii iubitori de frumuseţea naturii. Casa Medicului va fi un loc de creaţie şi o bijuterie de artă.
     Sperăm să lărgim baza de participare, mai cu seamă incluzându-i pe medicii mai „cuprinşi“, aflaţi în poziţii bine remunerate. Vor fi menţionaţi în cartea donatorilor.
     Pentru realizarea casei medicului scriitor nu există vremuri mai prielnice decât cele de criză, când, în afara culturii, cu greu am putea afla un refugiu mai potrivit. Acum se poate arăta solidaritatea de breaslă şi propensiunea medicilor pentru ceea ce înseamnă cultură. Nu ne va fi uşor, dar, cu ajutorul dumneavoastră, vom reuşi cu siguranţă.
     Acest apel este adresat fiecărui medic în parte, cu precădere celor mai procopsiţi dintre noi şi situaţi foarte departe de starea medicilor pensionari cărora Casa le va oferi un mediu agreabil şi plin de surprize. Sperăm că Orchestra Medicilor va concerta în beneficiul strângerii de fonduri pentru Casa Medicului scriitor, pictor, muzician şi altor slujitori ai lui Apollo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe