Newsflash
Istoria Medicinei

Brumaru închipuit

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 7 2016
Brumaru închipuit
     De peste două decenii nu mai trecusem pragul casei vornicului Ilie Burchi, poreclit Zmău. Din studenție, de când înființasem aici – și funcționam în câteva încăperi – filiala Iași a Asociației Române Anti Sida. Recent, am pășit în interiorul edificiului restaurat din str. Zmeu nr. 3. La Noaptea muzeelor, capitala Moldovei și-a inaugurat Muzeul Municipal, oferind vizitatorilor trei expoziții: „Colecționari ieșeni“, „Personalități ieșene“, „Înființarea învățământului superior artistic la Iași“.
     Cu puține zile în urmă ne întâlnisem. Am schimbat câteva vorbe despre seria nouă a Însemnărilor ieșene, pe care o propusesem spre a fi reluată la UMF Iași, revistă în redacția căreia am fost colegi. Cu șapca-i neagră, de sub care îi ieșeau cârlionții albi și ochelarii atârnându-i la gât, permanent cu un nostim arțag, Emil Brumaru e poetul de care mulți au uitat sau chiar nu știu c-a fost medic la Dolhasca. Poate că nici nu mai contează. Doar scrisul, care, vorba sa, „e singurul lucru de făcut. Restul e lectură“.
     Acum îl vedeam pe perete. Tandru închipuit de Zamfira Bîrzu. De la studiul asupra nudului, la chipul sanctificatorului nudității feminine, artista ieșeană, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu“, printr-o anume adeziune, dar și detașare, a construit și propus un chip, pe care, imperceptibil, îl acceptam și care mă făcea să alunec în lectură. Alcătuind mental un diptic din imaginea sa și din reprezentarea Zamfirei Bîrzu, efectul ultimei a fost marcant asupră-mi. Zamfira i-a smuls veșmântul poetic și l-a aruncat pe pânză. Lucrarea, realizată la scară supradimensionată, ce aparține unui proiect început cu peste un deceniu – „Expresii și tipologii“ – în care mai sunt portretizați universitari ieșeni precum Hortensiu Aldea, Mihai Radu Diaconescu, Mihai Pricop sau Carol Stanciu, îmbogățește reprezentările plastice ale personalităților medicale românești și o așază pe artistă alături de cei mai importanți portretiști români.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe