Newsflash
Istoria Medicinei

Autoservire pe pat de marmură

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iun. 24 2016
Autoservire pe pat de marmură
     Am zărit-o printre alte hârtii și resturi de material sanitar. Traversam clădirea și mi-a atras atenția dezordinea din amfiteatru. Fusesem odinioară acolo la cursuri și la diverse examene. Fotografia zăcea acolo precum zăcuse pe marmura rece tânăra eviscerată ce-și pierduse viața din nu știu ce pricină în urmă cu jumătate de secol.
     Așezată într-o poziție de parcă și-ar privi autopsia, fata e cotrobăită cu privirea și cu mâinile de studenți curioși (sau arătându-se curioși la sugestia fotografului) și de un medic legist, pesemne asistentul de grupă, însoțit de autopsier. Odinioară îi sărea inima din piept. Cu mânecile suflecate, autopsierul i-a smuls-o, cu tot cu plămâni. I-a oferit organele unei studente, pe o tavă din scândură, aproape de-o vârstă cu cea devenită obiect de studiu. În camera ei, semiîntuneric. Privea în tavan, cu trupul gol, mângâiat de aerul ce se strecura fin prin geam. Acum, cu pieptul hău, în plină zi, teatral, excesiv de public, era privită și studiată pe felii. Oricine putea intra pe ușa larg deschisă. Era a tuturor. Bucată cu bucată. Pe măsuța de la capul patului erau parfumuri și creme. Acum, la căpătâi, pe masa din tablă vopsită în alb aștepta un suport pentru eprubete.
    Ne îngrijim fiecare parte a corpului și niciodată nu vom ști ce întrebuințări neprevăzute va avea. Să ajungă coapsa pe care o admirai sau brațul de care te ținea iubita în mâneca vreunui anatomist, așa precum era văzut, purtând fragmente ale unui spânzurat, Jacobus Sylvius (1478–1555), ce le aducea studenților spre a le diseca?
     Privind fotografia alăturată, gândul mă duce la cartea lui Akira Yoshimura, „Supliciul unei adolescente“ (Humanitas, 2006): „Oare trupul meu golit de organe mai urma să fie folosit la ceva?”, se întreabă tânăra Mieko Mizuse, moartă, ajunsă un cadavru ciopârțit. „Bărbatul îmi mângâie absent capul, apoi introduse bisturiul în craniul meu, tăind în linie dreaptă de la ceafă spre frunte, trecând exact prin creștetul capului. Pe urmă îmi apucă scalpul cu păr de o parte și de alta și-l desfăcu de parcă ar fi descojit o păstaie de fasole“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe