Newsflash
Istoria Medicinei

Autofagia și vântul bizar care bate dinspre Stockholm

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 14 2016
Autofagia și vântul bizar care bate dinspre Stockholm
     Este foarte probabil ca anul acesta să rămână în istoria Nobelurilor pentru știință ca un an „de recuperare“. De multe ori, în istoria de până acum, membrii comitetului Nobel s-au grăbit să acorde cele mai importante distincții unor descoperiri „în vogă“, despre care s-a vorbit mult, la vremea lor, și de cele mai multe ori pe bună dreptate. Au fost și ani însă în care alegerile au părut măcar un pic bizare, fiind acordate la mare distanță de momentul în care s-a produs descoperirea premiată. Poate cel mai bun exemplu al bizareriei Nobel este Premiul pentru fizică din 1986, câștigat de Ernst Ruska pentru microscopul electronic pe care îl construise în 1933. Și asta în condițiile în care George Emil Palade, de pildă, primise deja în 1974 Nobelul pentru medicină pentru descoperiri la care utilizase microscopul electronic mult perfecționat față de modelul inventat de Ruska.
     Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină de anul acesta, acordat japonezului Yoshinori Ohsumi (foto) pentru descoperirea mecanismelor autofagiei, pare să intre în categoria celor care au avut de așteptat decenii bune înainte de a fi recunoscute (și) de comitetul Nobel. Dincolo de acest mic detaliu și de faptul că premiul a fost acordat strict pentru descoperirea unui mecanism fiziologic pur, și nu pentru aplicațiile sale practice de care să fi beneficiat deja omenirea, premiul este unul binemeritat. Autofagia este un proces fundamental de biologie celulară, prin care componente celulare sunt capturate la nivelul unor organite numite autofagozomi și duse apoi la lizozomi, pentru a fi fragmentate și reciclate. Mecanismul se activează frecvent în perioade de privațiune, permițând celulei să supraviețuiască perioade îndelungate. Mecanismul este descris pe larg într-un comunicat emis de adunarea Nobel din Institutul Karolinska, din care vom cita în cele ce urmează.

 

Autofagozomii

 

     La mijlocul anilor ʼ50, au fost descoperiți lizozomii, organite intracelulare ce conțin enzime necesare digestiei proteinelor, carbohidraților și lipidelor. De altfel, pentru această descoperire, belgianul Christian de Duve a împărțit premiul Nobel din 1974 cu Albert Claude și George Emil Palade, la rândul lor descoperitori ai altor organite intracelulare. În anii ʼ60, s-au adăugat noi date despre lizozomi, la nivelul cărora au fost găsite cantități importante de material celular, uneori chiar organite întregi, ceea ce indica existența unui sistem de transport intracelular către lizozomi (fig. 1). Tot de Duve a fost cel care a utilizat termenul de „autofagie“ pentru a descrie acest nou proces. Noile vezicule au fost astfel denumite autofagozomi.
Fig. 1 – Pe măsură ce se formează, autofagozomii includ material intracelular precum proteine cu structura alterată sau organite celulare. În final, fuzionează cu lizozomii, unde materialul este degradat în componente mai mici, care pot fi utilizate ca nutrienți sau ca piese componente pentru noi organite
 
     Următoarele două decenii nu au adus foarte multe informații noi despre autofagozomi, cercetările concentrându-se pe alte sisteme de degradare intracelulară, mai exact pe proteazom. De altfel, pentru aceste rezultate, în 2004, s-a acordat premiul Nobel pentru chimie pentru „descoperirea degradării proteice mediate de ubicuitină“.

 

Un șir lung de nereușite

 

     Yoshinori Ohsumi a urmat cursuri de chimie la Universitatea din Tokyo, după care a realizat că este mult mai atras de domeniul biologiei celulare, în plină expansiune pe atunci. Așa a ajuns în laboratorul din Tokyo al lui Kazutomo Imahori, unde a început să studieze sinteza proteică pe tulpini de Escherichia coli. Fără a obține rezultate notabile și nereușind să-și asigure un post în cercetare, la sfatul lui Imahori, Ohsumi a aplicat pentru un post de postdoc la Universitatea Rockefeller din New York, în grupul condus de Gerald Edelman (Nobel pentru medicină în 1972). După aproape un an și jumătate irosit pe studii de fertilizare in vitro la șoareci, japonezul a profitat de sosirea lui Michal Jazwinski în grupul lui Edelman și a început să lucreze cu acesta la studii de duplicare ADN la Saccharomyces cerevisiae, banala drojdie. În cele din urmă, a primit o ofertă de a se întoarce în Japonia, în laboratorul condus de Yasuhiro Anraku la Universitatea din Tokyo.
     Avea deja 43 de ani în 1988, când a putut, în sfârșit, să își înființeze propriul laborator. Și-a concentrat atunci atenția asupra vacuolei de la S. cerevisiae, organit ce corespunde lizozomului din celulele umane. Cum povestește chiar Ohsumi într-un interviu publicat în Journal of Cell Biology în urmă cu patru ani, pe vremea aceea, vacuola era considerată coșul de gunoi al celulei, iar fiziologia ei nu interesa aproape pe nimeni. Lipsa competiției l-a încurajat pe japonez să cerceteze transportul intracelular al vacuolei, pe care deja învățase, în stagiul american, cum să o izoleze pe preparatele de laborator. Așa a ajuns să descopere o serie de sisteme active de transport la nivelul membranei vacuolare.

 

Elucidarea mecanismului

 

     Mai departe, japonezul și-a propus să întrerupă procesul de degradare de la nivelul vacuolei, în ipoteza că autofagozomii se vor acumula astfel și vor deveni vizibili la microscop. Inducerea unor mutații care să blocheze enzimele vacuolare, cuplată cu privarea de nutrienți a celulei a dus la acumularea rapidă (ore) a unor mici vezicule nedegradate la nivel vacuolar (fig. 2). În felul acesta, Ohsumi a demonstrat că există autofagie în celulele de S. cerevisiae. Rezultatele, incluzând identificarea a 15 gene implicate în acest proces, au fost publicate în 1992, în Journal of Cell Biology.
 
 
 
 
 
 
 
Fig. 2 – Ohsumi și colab. au observat că veziculele de autofagozomi se acumulează în vacuolele celulelor de S. cerevisiae private de nutrienți
© 1992, The Rockefeller University Press
 
     Profitând de faptul că tot în acea perioadă a fost publicată și secvențierea genică la S. cerevisiae, grupul condus de Ohsumi a putut continua experimentele prin clonarea mai multor gene. Astfel, a fost demonstrat modul în care inactivarea unor gene importante pentru autofagie bloca acumularea vacuolară de autofagozomi. În studiile ulterioare, au fost caracterizate proteinele codificate de genele implicate în autofagie. Rezultatele au demonstrat că procesul este controlat de o cascadă de proteine și de complexe proteice, fiecare controlând câte un stadiu distinct din inițierea și formarea autofagozomului (fig. 3).
Fig. 3 – Grupul lui Ohsumi a studiat funcțiile proteinelor codificate de genele autofagiei. Au fost astfel identificate semnalele care inițiază procesul și mecanismele prin care proteinele și complexele proteice promovează stadiile distincte ale formării autofagozomului

 

Ce știm despre autofagie

 

     Grupul japonez a reușit să elucideze mecanismul autofagiei la S. cerevisiae, dar aveau să treacă mai mulți ani până când descoperirile inițiale să fie confirmate și în celulele umane. În prezent, se cunoaște modul în care autofagia controlează funcții fiziologice celulare importante, care vizează degradarea și reciclarea unor organite celulare. Totodată, autofagia este unul din mecanismele cu acțiune rapidă, care furnizează substrat energetic și material pentru refacerea unor componente celulare, mecanism esențial pentru supraviețuirea celulei sub acțiunea stresului sau în absența nutrienților.
     Autofagia intervine și în eliminarea bacteriilor și virusurilor intracelulare, în infecții. În teorie, același mecanism ar trebui să fie implicat și în combaterea consecințelor îmbătrânirii celulare. În plus, sunt foarte multe speculațiile despre rolurile pe care le-ar putea juca alterarea autofagiei în diverse patologii, dar acestea trebuie întâi să fie demonstrate.

 

Anul premiilor bizare

 

     Nu doar întârzierea cu care a fost acordat acest premiu face ca Nobelurile pentru știință de anul acesta să fie cumva bizare. Nu se întâmplă foarte frecvent ca premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină să fie acordat unui singur cercetător, mai ales că nicio descoperire nu se mai face de unul singur, ci în cadrul unor grupuri mai largi de cercetare sau chiar prin intermediul unor consorții multinaționale. Înainte de 2016, au mai fost câștigători unici în 2010 și 1999, pentru a aminti doar situațiile cele mai recente.
     Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru ceea ce a fost descris ca „secretele materiei exotice“ și e puțin probabil să mai întâlnim vreodată termenul „exotic“ în descrierea unui premiu Nobel. Anunțul Academiei suedeze de știință nu a fost mai puțin exotic decât comunicatul de presă, întrucât explicațiile științifice au fost date cu ajutorul unor produse de patiserie – un pateu, un covrig bavarez și un covrig în formă de opt.
     În fine, suita ciudată de anul acesta a fost încheiată miercuri, când premiul Nobel pentru chimie nu s-a acordat pentru sistemul de editare genomică CRISPR/Cas9, cum se aștepta (aproape) toată lumea, ci pentru o serie de descoperiri ce datează deja de două-trei decenii și care încă nu și-au găsit aplicațiile practice. Pentru comparație, sistemul de editare genomică a fost deja utilizat cu succes în mai multe aplicații comerciale, pe lângă numărul greu de precizat (mii?) de studii de cercetare în care a fost aplicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe