Newsflash
Interviuri

Ziua stomacului sănătos - Interviu cu prof. dr. Dan L. Dumitrașcu

de Demostene ŞOFRON - sept. 28 2018
Ziua stomacului sănătos - Interviu cu prof. dr. Dan L. Dumitrașcu
    De anul acesta, la data de 2 octombrie, va fi marcată Ziua mondială a stomacului. Propunerea vine din partea unui grup de lucru denumit Healthy Stomach Initiative, format din nume mari ale gastroenterologiei mondiale. Despre motivele care au dus la „înființarea” acesteia, dar și despre acțiunile care vor fi organizate cu acest prilej, am stat de vorbă cu prof. dr. Dan L. Dumitrașcu, fostul președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie.

    –  Ce este Ziua stomacului sănătos, pe care o vom serba nu peste mult timp? 
–  Oamenii au tendința să dedice anumite zile unor diverse activități sau probleme sociale, culturale sau politice, pentru a atrage atenția asupra lor. Astfel, avem în domeniul sănătății: Ziua Crucii Roșii, pe 8 mai, Ziua sănătății, pe 7 aprilie, Ziua mondială a sănătății digestive, pe 29 mai, Ziua mondială HIV-SIDA, pe 1 decembrie, şi multe altele. De anul acesta, avem însă şi Ziua mondială a stomacului, pe 2 octombrie. Mă bucur să semnalez, pentru prima dată, acest eveniment în presa scrisă, în săptămânalul dumneavoastră.

– Era necesară desemnarea unei zile în care să se militeze pentru un stomac sănătos?
– Această celebrare este foarte bine-venită. Bolile stomacului sunt frecvente şi diverse. Dacă sunt prevenite sau dacă odată apărute sunt rapid diagnosticate, pot fi bine îngrijite şi chiar definitiv vindecate. De aceea, este necesar ca medicii să fie atenți la bolile stomacului, să le recunoască şi să le trateze conform celor mai noi standarde. Pacienții trebuie să învețe cum să se îngrijească – şi anume, nu de capul lor, ci după sfatul medicilor generaliști, pediatri, interniști, gastroenterologi, oncologi, sau chirurgi. Iată de câte specialități este nevoie pentru a supraveghea şi combate bolile stomacului! Iar autoritățile angajate în sistemul de sănătate ar trebui să recunoască magnitudinea problemei şi să finanțeze lupta contra lor, inclusiv profilaxia. Populația generală trebuie să fie, de asemenea, avizată. Cel mai nimerit mod de a atrage atenția asupra tuturor acestor aspecte este tocmai desemnarea unei zile de militat pentru un stomac sănătos. Propunerea vine din partea unui grup de lucru denumit Healthy Stomach Initiative, care cuprinde nume mari ale gastroenterologiei mondiale. Grupul s-a înființat cu peste zece ani în urmă şi se întrunește de două ori pe an la congresele europene şi americane de gastroenterologie. La aceste întâlniri, la care am onoarea să particip întotdeauna, se discută date epidemiologice, metode noi de diagnostic şi tratament, aspecte de profilaxie şi de creștere a conștientizării populației generale asupra bolilor stomacului.

    – Cum a fost aleasă data de 2 octombrie pentru această celebrare?
    – Ziua de 2 octombrie a fost propusă de profesorul Chun-Ying Wu, din Taipei (Taiwan), pentru că este ziua raportării de către Barry Marshall a descoperirii, împreună cu Warren, a microbului Campilobacter pylori, redenumit Helicobacter pylori, în 1984, în Australia. Este şi ziua de naștere a lui Mahatma Gandhi, ca o coincidență de enunțat. Această descoperire a schimbat complet paradigma patogenezei ulcerului, gastritei şi cancerului. Rolul real al acidului gastric a fost devansat de importanța deosebită a infecției cu Helicobacter pylori. Dacă înainte se credea că pH-ul acid nu permite creșterea microbilor în lumenul gastric, specialiștii și-au schimbat părerea şi au studiat implicarea acestei bacterii în patogeneza bolilor cronice gastrice şi în oncogeneză.

    – Cum va fi marcată Ziua mondială a stomacului?
    – Ziua mondială a stomacului este dedicată unor activități de educație sanitară, în scopul creșterii conștientizării în rândul cadrelor medicale şi al populației asupra factorilor de risc pentru bolile gastrice. Se promovează o viață sănătoasă, prezentarea la testele de screening, aderarea la tratamentul științific etc. Acțiunile sunt inițiate mai ales de către membrii grupului Healthy Stomach Initiative, care, cu ajutorul societăților internaționale şi naționale de gastroenterologie (în cazul nostru, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie), organizează emisiuni televizate, postări pe Internet, articole de diseminare, conferințe, activități publice. Un exemplu pe care l-am preluat şi noi la Cluj-Napoca este instalarea unor machete supradimensionate ale stomacului în zonele urbane circulate pedestre, pe care trecătorii le pot vizita şi pot afla mai multe despre bolile gastrice. Se organizează semimaratoane, sesiuni de jogging, promovarea unor comportamente alimentare sănătoase, renunțarea la fumat etc. Profesorul Wu a descoperit că o insulă din Taipei, numită Shezi, are formă de stomac şi acolo organizează crosuri pentru promovarea stomacului sănătos.

    – De ce este importantă profilaxia bolilor gastrice?
    – Încă din antichitate se cunoaște rolul stomacului şi al tubului digestiv, în general, în asigurarea stării de sănătate a întregului organism. Poziția centrală a stomacului în procesul de digestie a dus la atribuirea unui interes social şi chiar cultural acestui organ. Woody Allen a lansat celebra propoziție: „Stomacul este al doilea organ favorit al meu”.
    Suferințele gastrice sunt frecvente şi nimeni nu poate spune că nu a suferit vreodată de dureri la stomac. Mai mult, prin extensie, bolilor abdominale li se spune de către laici „boli de stomac”. Suferința comună a stomacului propriu-zis se numește dispepsie. Dispepsia este în jumătate din cazuri organică şi în cealaltă jumătate funcțională. Suferințele organice și-au schimbat spectrul în ultimele decenii. Vedem mai rar ulcere gastrice şi duodenale, dar s-au înmulțit gastritele şi cancerele gastrice. În ultimii ani, pe măsură ce Helicobacter pylori este depistată şi tratată, s-a observat tendința de scădere a incidenței cancerului gastric, într-un moment când alte cancere digestive – de pancreas, esofag, ficat, colon – sunt în creștere. Incidența cancerelor gastrice plasează România la mijlocul plutonului țărilor lumii (campioane fiind Coreea, Mongolia și Japonia). În această dinamică are un rol şi modificarea stilului de alimentație. Observăm că tot mai mulți oameni pun accent pe dieta bogată în substanțe antioxidante şi evită prăjelile, sărăturile. Calitatea apei s-a ameliorat, de asemenea.
    Rămân de mare importanță cunoașterea de către populație a factorilor de risc, necesitatea accesării serviciilor medicale competente, dar și renunțarea la sursele de informație neverificate. Iată de ce ziua de 2 octombrie, declarată Ziua mondială a stomacului, este extrem de bine-venită. Repetarea ei în anii viitori va amplifica benefic efectul acestui eveniment.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe