Newsflash
Interviuri

Viitorul promite și în endocrinologie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 11 2019
Viitorul promite și în endocrinologie

Interviu cu prof. dr. Hossein Gharib, SUA

VM 41, p.11 -1

Profesorul Hossein Gharib este expert de renume internaţional în domeniul endocrinologiei, autor a peste 200 de articole știinţifice și lector la peste 350 de manifestări știinţifice naţionale și internaţionale. Este laureat al unor premii prestigioase, precum distincţia Paul Starr oferită de American Thyroid Association (ATA). În 2015 a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, distincţie oferită la propunerea prof. dr. Cătălina Poiană, Prorector al Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Profesorul Gharib este fost președinte al American Association of Clinical Endocrinologists (AACE), al American College of Endocrinology (ACE) și al ATA. În prezent își desfășoară activitatea în cadrul Clinicii Mayo din SUA.

Ediţia a XXVII-a a Congresului Naţional de Endocrinologie de anul acesta s-a bucurat și de prezenţa unui invitat de renume internaţional, profesorul Hossein Gharib, care a moderat mai multe sesiuni plenare. În exclusivitate pentru „Viaţa medicală”, profesorul american a povestit despre relaţia strânsă pe care o are cu endocrinologia românească, despre colaborarea cu prof. dr. Cătălina Poiană, precum și despre profesionalismul specialiștilor români.
Aveţi o colaborare strânsă cu specialiștii din România. Ce ne puteţi spune despre aceasta?
Sunt fost președinte al AACE și în ultimii 10-15 ani, poate chiar 20 de ani, am avut o colaborare strânsă cu Societatea Română de Endocrinologie. Am avut în trecut mai multe conferinţe comune, cum ar fi, de exemplu, cea din octombrie 2015, organizată la București – The 1st Regional Meeting of AACE International Chapters –, apoi ediţia a patra a aceluiași eveniment organizat în 2018, tot în capitala României, manifestări de înaltă ţinută știinţifică, coordonate de prof. dr. Cătălina Poiană, iar acum Congresul Naţional de Endocrinologie, organizat sub egida AACE. Am colaborat pentru a aduce anumiţi lectori, pentru alegerea unor subiecte și am sugerat teme-cheie de interes pentru endocrinologi. Prof. dr. Cătălina Poiană este membră a AACE și Fellow în American College of Endocrinology (ACE). A primit premiul 2016 ACE Internațional Clinician Award din partea asociaţiei noastre pentru toată activitatea și eforturile depuse pentru endocrinologie. În urmă cu mai mulţi ani am avut o colaborare strânsă și cu profesorul Mihail Coculescu. Deci, în total avem peste 20 de ani de colaborare strânsă cu endocrinologia românească.
Cum vi s-a părut ediţia de anul acesta de la București?
A fost un congres foarte bine organizat, calitatea știinţifică a fost foarte înaltă, la fel și partea administrativă. Totul a fost pus la punct până la ultimul detaliu și, foarte important, a fost respectat timpul acordat prezentărilor. Pot spune că acest eveniment putea foarte bine să se desfășoare la Chicago, Los Angeles sau în alt centru internaţional. De asemenea, lectorii invitaţi, atât cei naţionali, cât și cei internaţionali, au fost la înălţime.

Noul trend în endocrinologie: genetica moleculară

Cum vedeţi viitorul endocrinologiei?
Viitorul endocrinologiei, dar nu numai, cel al medicinei în general, este reprezentat de genetică. Cred că am atins un nivel înalt al tehnicilor utilizate în dozarea hormonilor. Acum următorul trend este genetica moleculară, respectiv markerii moleculari pentru a stabili cu exactitate diagnosticul de cancer. Și, în momentul în care am stabilit dacă este cancer, să vedem cât de agresiv este și care este tratamentul optim pe care trebuie să îl alegem. Deci un tratament bazat pe markerii moleculari și genetică, acesta este viitorul.
Dar imunomodularea? Ce rol joacă aceasta?
Este o altă arie care se dezvoltă. Fie că este vorba de boala Graves sau de oricare altă boală autoimună, este logic să o tratăm ţintind procesul autoimun, nu doar simptomatologia, cum se întâmplă acum foarte des. Cred că imunomodulatorii sunt o tendinţă actuală. De fapt, în prezent sunt mai multe proiecte și studii în desfășurare care evaluează terapiile ţintite în boala Graves. Cred că viitorul este promiţător și probabil în următorii cinci ani vor avea răspunsuri certe.

Posibile soluţii pentru finanţarea cercetării în România

O problemă în România este finanţarea insuficientă a cercetării. Ce soluţii vedeţi pentru această problemă?
Am vizitat Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” și știu că acolo sunt în derulare diferite studii. Este un institut prestigios în care se realizează cercetare la nivel înalt. Din păcate, partea de finanţare este o problemă. De aceea ar trebui ca statul român să ofere mai multe fonduri pentru aceste activităţi. Sau chiar companiile farmaceutice să investească mai mult în acest domeniu. În SUA, industria farmaceutică investește foarte mulţi bani în cercetare și în dezvoltarea de noi medicamente. Pot cheltui chiar miliarde de dolari pentru dezvoltarea mai multor medicamente și poate doar unul sau două din douăzeci pot fi eficiente și pot avea succes. Însă munca de cercetare este realizată de clinicieni, de cercetători. Poate ceva asemănător se poate dezvolta și aici, în România.
AACE poate oferi sprijin medicilor pentru programe de schimb internaţional?
Pentru a crea programe de schimb internaţional este destul de dificil, pentru că în AACE există membri clinicieni privaţi care nu au posibilităţi. Cei ca mine, din centre mai mari, nu suntem conectaţi între noi pentru a ne organiza. Pentru a veni într-un centru, medicii trebuie să ne contacteze personal. Din păcate, aceasta este situaţia. Recomandarea mea pentru cei care încă sunt în curs de formare este să găsească un anumit domeniu care îi atrage și să aplice la persoana care se ocupă în special de acel domeniu. Mă pot găsi pe mine la Clinica Mayo, pe prof. dr. Bilezikian la New York sau pe altcineva la UCLA și așa mai departe.
Aţi fost președinte al AACE și încă sunteţi activ în cadrul asociaţiei. Care este următorul eveniment pe care asociaţia îl va organiza și unde?
Următorul eveniment AACE va avea loc în Washington, DC, în 2020. Cei care trimit proiecte, studii, prezentări de caz pot primi finanţare pentru participarea la acest eveniment. Aș mai vrea să menţionez un lucru important legat de acest eveniment: toţi medicii rezidenţi în endocrinologie sau medicină internă pot deveni membri AACE gratuit, atât timp cât se află în perioada pregătirii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe