Newsflash
Interviuri

Un sistem de contacte între specialiști ar accelera accesul la terapiile de recuperare

de Dr. Mariana MINEA - apr. 10 2020
Un sistem de contacte între specialiști ar accelera accesul la terapiile de recuperare

Recuperarea medicală ajută organismul să își reia funcţiile pierdute, dacă pacientul are acces la aceste servicii în timp util. Mai multe am aflat de la prof. dr. Elena Luminiţa Sidenco, într-un interviu acordat la sediul Policlinicii Sociale Sala Palatului.

Elena Sidenco

Cu o experienţă de aproape 30 ani în domeniul recuperării medicale și de 13 ani ca profesor universitar, prof. dr. Elena Luminiţa Sidenco a organizat mai multe servicii de recuperare medicală, printre care: Dacia Medical Center, serviciul de recuperare din Centrul de Diagnostic și Tratament BioTerraMed, serviciile de recuperare din Policlinicile Regina Maria – Floreasca și Sun Plaza, serviciul de recuperare din Policlinica Sala Palatului a Fundaţiei Sociale Regina Maria, secţia de recuperare a Spitalului „Prof. dr. Agrippa Ionescu” Balotești, centrul de recuperare Oxygen Health Therapy – Tâncăbești.

Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum?

Provocări profesionale au fost multe – de exemplu, fiecare organizare a unui centru de recuperare, pentru că fiecare avea particularităţile lui, ca amplasare, ca nișă populaţională, și a trebuit să mă adaptez solicitărilor.

Senzaţia mea este că medicina de recuperare nu primește suficientă atenţie, în defavoarea pacienţilor. Ce părere aveţi?

Din păcate, specialitatea noastră nu este percepută corect nici de medicii din celelalte specialităţi. Nu s-a făcut totul pentru ca aceștia să înţeleagă posibilităţile pe care le oferă recuperarea medicală. Noi suntem percepuţi oarecum deformat. Specialitatea de recuperare medicală este extrem de ofertantă în toate domeniile bolilor cronice și ar trebui să existe o colaborare mult mai strânsă între celelalte domenii și al nostru. Sigur că specialităţile mai proactive, cum sunt cele chirurgicale, doresc să rezolve cât mai rapid pacientul și nu se mai gândesc la el pe termen mediu și lung. Dacă ar face asta, ar avea în vedere și recuperarea medicală. În acest sens, consider că Asociaţia Medicilor Independenţi nou creată poate să devină un instrument util în scopul scurtării [traseelor] și eficientizării contactelor între specialităţi. Cred că ar fi extrem de important să creăm noi un anumit sistem de contacte între specialiști, în așa fel încât lucrurile să fie accelerate, ceea ce ar fi extrem de convenabil pentru pacient. Ar trebui să existe o cunoaștere mai bună de către medicii din celelalte specialităţi a posibilităţilor și a ofertei noastre, dar și contacte mult mai rapide între noi.

Rol în toate domeniile majore de patologie

 Care ar fi această ofertă?

Domeniul recuperării medicale este singurul domeniu medical care se referă în mod direct la funcţie, la funcţionalitate. Pe noi ne interesează nu numai rezolvarea elementelor clinice imediate cu care ne confruntăm, ci și scopul final pe care îl constituie funcţia. Sigur că pentru celelalte specialităţi, a noastră e percepută în primul rând în ceea ce privește recuperarea funcţionalităţii locomotorii. Dar recuperare funcţională găsim în toate domeniile majore de patologie: în cel cardiovascular, respirator, în neurologie, în ortopedie-traumatologie, în neonatologie, obstetrică-ginecologie etc. Însă există și domenii în care programele de recuperare nu sunt implementate la scara la care ar trebui implementate – de exemplu, în afecţiunile digestive, în cele urogenitale am putea să ne aducem aportul prin anumite proceduri și mijloace terapeutice de care dispunem.

Care ar fi aceste mijloace terapeutice?

Specialitatea noastră este singura care utilizează mijloace de terapie fizică, asta înseamnă forme de energie pe care noi o convertim, cu ajutorul anumitor instalaţii, în proceduri terapeutice care urmăresc să îmbunătăţească funcţionalitatea la diverse niveluri ale organismului. Noi utilizăm elemente de mecanoterapie, electroterapie, presoterapie, termoterapie, de care celelalte specialităţi nu dispun. Mie, personal, aceste forme de terapie mi se par mai aproape de esenţa funcţională a organismului uman.

Nevoia este mai mare decât oferta centrelor de stat

Ce opţiuni are, în România, un pacient care necesită tratament de recuperare?

Atunci când pacientul care a suferit un accident sau un incident care îi afectează funcţionalitatea este trimis la domiciliu, stabilizat, familia primește indicaţia să ajungă la medicul de familie, care trebuie să dispensarizeze pacientul. Medicul de familie va trebui să găsească varianta care din punct de vedere funcţional să-i fie cea mai convenabilă acestuia. Și nu întotdeauna medicii de familie sunt suficient de bine orientaţi ori au conexiunile necesare pentru acest lucru. În mod normal, ei au legături cu principalele secţii de recuperare din mediul de stat. Dar adresabilitatea către aceste centre este uneori îngreunată de numărul mare de pacienţi. Ele sunt asaltate de pacienţi cu o stare de disconfort mai mare sau mai mică și nu întotdeauna ordinea în care bolnavii sunt integraţi în aceste centre este optimă. Uneori, pacienţi cu disconfort funcţional înalt nu ajung în timp util la terapia necesară. Sigur că aici, un rol important îl joacă mediul privat, pentru că în mod normal, pacienţii care nu reușesc să fie absorbiţi în spitalele de stat ar trebui să-și găsească rezolvarea, într-un timp mult mai scurt și cu o ritmicitate mult mai bună, în mediul privat. Iar în această privinţă discutăm despre alte elemente: în primul rând, cel financiar. Aș fi de părere că totuși domeniul acesta ar trebui să fie mai mult susţinut de stat, inclusiv în mediul privat.

Adică, o parte din costuri să fie susţinute de stat?

Da. Numai că decidenţii știu că numărul acestor pacienţi este mare, că ar consuma fonduri consistente, și în condiţiile astea...

Rămân în seama familiilor, care trebuie să se descurce cum pot, dacă pot. E un cerc vicios.

Din păcate, chiar așa este și cunosc situaţii concrete.

Programele, adaptate particularităţilor pacientului

 Cu ce fel de cazuistică vă con­fruntaţi?

În cadrul reţelei de sănătate Regina Maria, noi asigurăm punerea în operă a programelor de recuperare funcţională la o gamă foarte largă de pacienţi. În primul rând, abordăm toate vârstele, de la copii până la vârstnici. Evident, cel mai mare număr de cazuri se referă la pacienţii de vârstă activă, pentru că în cadrul reţelei există mulţi abonaţi. Fundaţia de Policlinici Sociale Regina Maria se ocupă în principal de persoanele cu venituri mici, care beneficiază de suport social. Intenţia noastră a fost să le oferim aceleași șanse tuturor și în direcţia asta am acţionat. Eu, personal, nu am făcut niciodată diferenţa între persoane abonate sau neabonate, cu venituri mici sau normale. Pentru mine contează mult scopul final, adică recuperarea funcţională a fiecărui pacient, în funcţie de particularităţile și suferinţele sale. Eu sunt persoana cu know-how-ul și încerc să fac un program cât mai complex pentru atingerea scopului final, obţinerea unei funcţii cât mai aproape de cea fiziologică. Deci, mă interesează nu doar să rezolv zona afectată în mod direct, ci funcţionalitatea normală la nivelul întregului organism. Și atunci privesc pacientul în mod global. Același lucru se întâmplă în toate locaţiile unde lucrez, împreună cu echipele formate din foștii mei studenţi și masteranzi.

Lucraţi în echipă.

Da, mi-a plăcut întotdeauna să organizez echipe de lucru, în care terapeuţii sunt formaţi de mine și avem același limbaj. Pentru noi este extrem de important ca terapeutul să găsească modalităţi adecvate de a pune în practică programul stabilit de mine și care să rezoneze cu fiecare pacient. Și aici există o multitudine de aspecte de care trebuie să ţinem cont: particularităţi de evoluţie a bolii, suferinţele colaterale, aspecte staturo-ponderale, psihologice ale pacientului.

Ce putem face în această perioadă de izolare și de imobilizare la domiciliu?

Cei care frecventează cu anumite periodicitate sălile de fitness sunt învăţaţi cu un anumit program de exerciţii, iar foarte multe dintre acestea se pot face și la domiciliu. Din păcate, cea mai mare parte din populaţia României, și chiar generaţiile foarte tinere, mă refer la elevi, nu sunt împătimiţi ai sportului, dimpotrivă. Este și mai greu să îi mobilizezi în perioada în care sunt rupţi de mediu, pentru că în general experienţa grupului poate influenţa favorabil tineretul în acest sens. E destul de complicat. Se fac tot felul de eforturi pe canalele de comunicare în masă, problema este că tinerii nu aderă foarte ușor la aceste programe. Pentru vârstnicii la care efortul fizic ar trebui să se facă sub supraveghere, iarăși este complicat.

Aţi dori să le mai transmiteţi ceva cititorilor?

Aș dori să le transmit un mesaj pacienţilor. Lumea ar trebui să înţeleagă că da, trecem printr-o perioadă dificilă, dar, periodic, populaţia lumii trece prin perioade dificile, și probabil că nu e ultima. Trebuie să învăţăm cum să abordăm această criză. Oamenii ar trebui să fie mai optimiști, ar trebui să înveţe mai mult din ceea ce li se întâmplă, să înveţe din greșeli, cum se spune, și să nu le repete. Da, izolare, de acord, dar nu trebuie să stăm cu ferestrele ferecate. Sau putem ieși în curte să ne bucurăm de primăvară. În momentul în care stăm în casă blocaţi și ne uităm la canalele TV care ne prezintă toate ororile, atunci sigur că apare depresia. Și ce poate fi mai periculos decât depresia colectivă?! Consider că trebuie să luptăm împotriva acestei tendinţe, media ar trebui să lupte, nu să alimenteze panica și frica.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe