În perioada 5–8 septembrie 2012, la Palatul Parlamentului, sala „Nicolae Iorga“, se va desfăşura al VII-lea Congres al Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România (AECR), reuniune la care săptămânalul nostru este – şi de această dată – partener media. Ne-am adresat dlui prof. dr. Constantin Dumitrache, preşedintele AECR, pentru mai multe detalii privind tematica, participanţii şi aşteptările legate de această manifestare. Un interviu realizat de Iftimie Nesfântu.

 "> Un pas în afirmarea tinerilor endocrinologi - Viața Medicală
Interviuri

Un pas în afirmarea tinerilor endocrinologi

de Iftimie NESFÂNTU - aug. 8 2012
Un pas în afirmarea tinerilor endocrinologi

În perioada 5–8 septembrie 2012, la Palatul Parlamentului, sala „Nicolae Iorga“, se va desfăşura al VII-lea Congres al Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România (AECR), reuniune la care săptămânalul nostru este – şi de această dată – partener media. Ne-am adresat dlui prof. dr. Constantin Dumitrache, preşedintele AECR, pentru mai multe detalii privind tematica, participanţii şi aşteptările legate de această manifestare. Un interviu realizat de Iftimie Nesfântu.

 

   În perioada 5–8 sep­tembrie 2012, la Palatul Parlamentului, se va des­fă­şura al VII-lea Congres al Asociaţiei de Endo­crinologie Clinică din România (AECR). Ştiam deja de la dl prof. dr. Constantin Dumitrache, preşedintele AECR, că tematica lucrărilor a fost orientată către problemele de sexualizare, chiar dacă sesiunile au fost astfel gândite încât să lase loc şi altor contribuţii. Prima întrebare era deja conturată.
   Domnule profesor, deşi noţiunile legate de sexualizare şi patologia asociată sunt binecunos­cute, o să vă rog să traduceţi termenii şi pe înţelesul celor care nu sunt direct implicaţi în acest domeniu.
   – Nu sexologie, ci sexualizare, adică înzestrarea cu tot ce este necesar – orga­nic şi funcţional – asigurării perpe­tuării speciei. Vom lua în discuţie hipogonadismul hipogonadotrop con­genital, pubertatea precoce, alte tulburări de sexualizare, dar, pe lângă aceste teme, vom discuta şi despre genetica tulburărilor endocrine, despre terapia în osteoporoză şi, ca la orice congres AECR, va fi şi un capitol „varia“, pentru a lăsa o uşă deschisă pentru orice fel de contribuţie sau perspectivă nouă în endocrinologie.
   Mi-aţi spus, într-o discuţie ante­rioară, că printre cei 250 de participanţi se vor afla endocrinologi din toate centrele universitare din România. Şi chiar aţi spus asta cu un anume sentiment de mândrie. De ce e atât de important?
   – Este unul dintre motivele pentru care am înfiinţat Asociaţia de Endocrinologie Clinică din România. Şi am subliniat: clinică! Nu se poate face endocrinologie modernă fără să pornim de la nevoile pacienţilor, de la spectrul actual al patologiei, de la şi cu oamenii care lucrează la patul bolnavului. O surpriză plăcută este că, deşi încă nu s-a desfăşurat congresul, am primit deja, pentru organizarea celui de anul viitor, o propunere din centrul universitar Cluj-Napoca. Există chiar o anumită competiţie între centrele universitare, o dorinţă a colectivelor de a se face vizibile şi e un lucru bun. Au prilejul să-şi arate competenţele, realizările. Este o emulaţie… Dna prof. dr. Ileana Duncea a făcut propunerea pentru următorul congres.

Micul şi… marele Paris

   Şi mai aveţi un eveniment asociat…
   – Da, la fel ca şi anul trecut, la Arad, cu ocazia acestui congres – iată, devine deja o tradiţie – va fi organizat şi al II-lea Atelier franco-român de endocrinologie clinică şi moleculară, la 7 sep­tembrie.
   De ce spuneţi că devine deja o tradiţie?
   – Profesorul Jacques Young şi colaboratorii săi sunt deja la al patrulea congres AECR la care participă. Doar că abia de anul trecut am dat acestei manifestări forma de seminar distinct de celelalte sesiuni. Iar anul acesta vor veni mai mulţi colegi din Franţa: prof. dr. Marc Lombès, preşedintele Societăţii Franceze de Endocrinologie, directorul unităţii de cercetare INSERM U 693 pentru semnalizare intracelulară modulată de receptori steroidieni, directorul Institutului Federativ de Cercetare; prof. dr. Nadine Binart, de la unitatea INSERM U 693, profesor la Facultatea de Medicină Paris-Sud, cu cercetări şi rezultate importante în endocrinologia reproducerii şi în efectul inhibitorilor de tirozin-kinază asupra funcţiei ovariene; prof. dr. Jacques Young, deja amintit, titularul Disciplinei endocrinologie şi patologii ale reproducerii la Facultatea de Medicină Paris-Sud, coordonator de proiect în consorţiul european COST pentru hipogonadismul hipogonadotrop con­ge­nital, interesat în cer­cetarea mecanis­melor fiziologice implicate în pubertate şi în repro­ducere; prof. dr. Anne Guiochon-Mantel, specializată în genetică mo­leculară, şefa serviciului de hormono­logie, farmacogenetică şi genetică moleculară din spitalul Bicêtre, cu cercetări în genetică, patologii endocrinologice rare, precum insuficienţa ovariană prematură sau sindrom X fragil; dr. Luigi Maione, implicat în proiecte privind patologia repro­ducerii şi cu cercetări privind hipogonadismul hipogo­nadotrop congenital, sindromul Klinefelter şi acromegalia; conf. dr. Agnès Linglart, endocrinologie pediatrică la Facultatea de Medicină Paris-Sud, spitalul Bicêtre, investigator principal al Centrului de referinţă al bolilor rare afectând metabolismul calciului şi fosforului, coordonatoare sau membră a echipelor internaţionale preocupate de metabolismul fosfocalcic, cu cercetări clinice în managementul deficitelor de parathormon (PTH), osteoporoza din sindromul Rett, rahitism hipofosfatemic, cercetări fundamentale privind mecanismele genetice şi epigenetice ale rezistenţei la PTH. Am insistat cu această enumerare de teme şi direcţii de cercetare şi pentru tinerii medici endocrinologi de la noi. Sunt oportunităţi… Ei pot veni cu rezultate ale cercetărilor proprii sau cu date clinice pe zone apropiate, pot stabili legături cu invitaţii noştri din Franţa, poate chiar se vor naşte viitoare colaborări. Important este ca noi, AECR, să asigurăm un anumit cadru şi motivaţiile necesare.
   După o regulă binecunoscută: Dumnezeu îţi dă, dar mai trebuie să faci şi tu ceva… Măcar să tragi un loz!
   – Cam aşa ceva. Vor fi 16 lucrări, opt susţinute de francezi, opt de români, acestea vor fi fireşte publicate, ceea ce înseamnă că legăturile ştiinţifice vor fi cumva pecetluite şi în acest fel. O să mă întrebe cineva de ce este importantă această zi şi de ce, în acest congres, din cele trei zile, una este dedicată simpozionului româno-francez. Asta are drept consecinţă şi invitarea unor medici români la congresul francez de endocrinologie, din octombrie, la Toulouse, cu bursă de participare, pentru cei până în 35 de ani, de 500 de euro – taxa de participare.
   Câţi medici români vor merge la congresul francez?
   – Câţi vor fi interesaţi şi se vor afla în această grupă de vârstă. Noi am lansat invitaţia, „răspunsul“ le aparţine.
   Şi banii pentru burse de unde vin?
   – De la Societatea Franceză de Endocrinologie. Avem şi documentele acoperitoare pentru cele afirmate, scrisoarea semnată de prof. dr. Marc Lombès, preşedintele Societăţii Franceze de Endocrinologie.

Endocrinologia s-a născut la Bucureşti!

   De ce ţineţi, totuşi, atât de mult la acest seminar româno-francez încât vă doriţi să devină o tradiţie?
   – Dacă luăm toată istoria endocrinologiei româneşti, acest seminar continuă cumva bunele relaţii statornicite încă de la începuturile specialităţii noastre. E o continuare – o să vi se pară foarte curios ce spun acum – a entuziasmului de după revoluţia de la 1848, când România a trecut de la Evul Mediu la aşa-zisul capitalism şi când toată tinerimea română a început să-şi facă studiile – marea majoritate – la Paris, ceilalţi, 10–15% la Berlin. Istoria endocrinologiei este legată tocmai de acest eveniment. Şi Gheorghe Marinescu, şi Nicolae Paulescu, şi alţi medici români au studiat la Paris. Sunt o mulţime de exemple, cercetători care şi-au făcut doctoratul la Paris, colaborări reţinute în istoria endocrinologiei moderne, priorităţi româneşti. Aşadar, legături între „marele“ Paris şi „Micul Paris“. Şi nu putem uita că, datorită unor astfel de colaborări, primii paşi majori în endocrinologie s-au făcut cu ajutorul acestor oameni. Aşa s-a ajuns să avem, încă din 1909, primul tratat de endocrinologie din lume. Apoi, prima catedră de endo­crinologie din lume la Facultatea de Medicină din Bucureşti (1933), primul congres de endocrinologie al Micii Antante la Bucureşti (1939), primul institut de endocrinologie din lume (1946) la Bucureşti… Şi toate astea înaintea Franţei. Şi, cu ocazia înfiinţării institutului, să avem şi prima secţie de chirurgie endo­crină din lume şi una dintre primele secţii de endocrino-pediatrie din lume. În 1934, când pro­fesorul Parhon îşi săr­bătorea a 60-a ani­versare, a par­ticipat din partea Franţei profesorul Charles Achard, care, în discursul prilejuit de acel eveniment, i-a mulţumit profesorului Parhon pentru primul tratat de endocrinologie şi prima formă organizată de învăţământ în această specialitate, menţionând în acelaşi timp că astfel de fapte sunt un exemplu şi pentru Franţa. Abia în 1957 avea să se înfiinţeze şi în Franţa prima catedră de endocrinologie. Ruşii o făcuseră mai devreme, imediat după noi…

O datorie de onoare

   Domnule profesor, aţi iniţiat o asociaţie, organizaţi congrese, vă folosiţi energia şi priceperea pentru a motiva şi mobiliza endocrinologii din reţea să participe, deschideţi linii de colaborare, ghidat fiind de entuziasmul din prima parte a secolului XX. Nu este vorba doar de efort, este şi o investiţie… De ce faceţi toate aceste demersuri? Pentru cine?
   – Pentru tineri! Atât eu, cât şi colegi ai mei – mă refer la cei din generaţii apropiate – n-am fi ajuns unde suntem dacă în primii ani nu ar fi fost acei maeştri care să ne îndrume, să ne trezească entu­ziasmul pentru cercetarea medicală, pentru activitatea didactică. Avem o datorie faţă de tinerii medici, trebuie să transmitem ceea ce maeştrii ne-au încredinţat nouă. Săptămânalul „Viaţa medicală“ – prin dv. – a fost martor şi a relatat despre aceste schimbări petrecute de la un an la altul. Cercetarea medicală e un fenomen multi­­dimen­sional, e nevoie de emulaţie, de cunoaşterea tradiţiei şi de aşezare într-un anumit context. E nevoie să păstrezi legăturile cu partea clinică, să cunoşti problemele, să-ţi ştii colegii, să afli ce se întâmplă în lume. Nu face nimeni cercetare de unul singur. E un fenomen viu şi mă bucură să constat că tinerii endocrinologi ni s-au alăturat şi au iniţiative, lansează proiecte, au rezultate, devin cunoscuţi…
   Şi, revenind la Congresul al VII-lea al AECR?
   – Aş dori să precizez că este vorba de un congres al tinerilor, al speranţei, al afirmării… Sunt trepte ale unui drum pe care am pornit împreună acum şapte ani. Mulţi dintre cei care ni s-au alăturat şi care acum şapte ani mergeau pe vârfuri şi nu prea ştiau ce se întâmplă acum sunt doctori, medici specialişti, cercetători, participă sau conduc proiecte ori programe de cercetare în endocrinologie (şi nu pentru că i-ar fi pus cineva acolo, ci pentru că au câştigat acest titlu în concursuri pentru programe de cercetare). Ei sunt viitorul endocrinologiei româneşti.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe