Newsflash
Interviuri

Umăr la umăr pentru sănătate și longevitate

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 24 2021
Umăr la umăr pentru sănătate și longevitate

Omul modern are nevoie de echilibru în toate aspectele vieţii lui, dar și în relaţia pe care o are cu mediul înconjurător.

Pornind de la aceste realităţi, Alexandra Gătej și Oana Igrișan și-au propus să se implice în promovarea prevenţiei în sănătate și în prevenirea degradării mediului înconjurător.

Obiceiurile sănătoase integrate în viaţa de zi cu zi pot reduce incidenţa bolilor cronice prevenibile, incidenţă mult crescută la noi faţă de restul Europei. Pe măsură ce stilul de viaţă sănătos va căpăta caracter de rutină, negreșit vom resimţi și efectele miraculoase ale acestor obiceiuri.

Marile orașe ale României sunt tot mai poluate, zgomotoase și aglomerate. Cu toate acestea, multe dintre ele duc lipsă de o infrastructură critică pentru a permite mobilitatea urbană modernă – de la mersul pe jos până la ciclism. Pe de altă parte, incidenţa bolilor cronice prevenibile, cauzate de stilul de viaţă nesănătos, este cu 50% mai mare în ţara noastră în comparaţie cu restul Europei.

Pornind de la aceste realităţi, nu demult, în 2019, două femei inimoase – Alexandra Gătej și Oana Igrișan – și-au propus să se implice în promovarea prevenţiei în sănătate și în prevenirea degradării mediului înconjurător. Pentru asta, au înfiinţat o organizaţie neguvernamentală, pe care au numit-o Societatea Omului Sănătos (SOS), în jurul căreia încearcă să coaguleze o comunitate care să promoveze alături de ele obiceiul bun al prevenţiei.

alexandra gatej walk
Alexandra Gătej
filmare fericire oana igrisan
Oana Igrișan

 

„Am început-o, cât se poate de natural, cu mersul pe jos [n.red.: spune Alexandra Gătej], o activitate pe cât de banală, pe atât de transformatoare. Așa am descoperit că lucrurile au mai mult sens atunci când mergi împreună, că schimbul de idei este fluent și că după o vreme mergi împreună pentru același scop”. În completare, Oana Igrișan amintește faptul că oamenii au evoluat mergând împreună și, „cum spune neurocercetătorul britanic Shane O’Mara: «Ne distingem de animale prin mersul împreună. Nicio altă specie nu are capacitatea de a merge împreună pentru a se bucura sau pentru a protesta». Grupurile noastre de mers pe jos au crescut natural și asta ne-a încurajat să mergem mai departe”.

iarna walk herastrau 2
Plimbare iarna în Herăstrău în grupul SOS

 

Omul sănătos, omul care cunoaște bucuria

Le-am întrebat pe cele două iniţiatoare ale proiectului SOS ce înseamnă pentru ele un om sănătos. Așa am aflat că, în opinia lor, un om sănătos este un om echilibrat, care nu face excese în nicio direcţie, nici în direcţia trendurilor spartane ale conceptului de viaţă sănătoasă, și nici în cea a delăsării. Este un om preocupat de sănătatea lui, dar și de cea a comunităţii în care trăiește. „Un om sănătos este, pentru noi, un om care are grijă de el, de ceilalţi, de planetă și, nu în ultimul rând, un om care cunoaște bucuria.”

Din păcate, perioada pe care tocmai o traversăm – pandemia de COVID-19 – ne cam „pune beţe în roate”, cum zice o vorbă din popor. Ne afectează atât din punct de vedere fizic (restricţii peste restricţii de mișcare), cât și psihic. Pentru ameliorarea acestor probleme, interlocutoarele noastre spun că au decis să vorbească deschis despre lucrurile care ne-au afectat viaţa, despre însingurare, despre lipsa contactului uman, despre insomnie, depresie, anxietate, furie, incertitudine: „Am vorbit deschis despre toate lucrurile care ne-au durut și încă ne dor, iar pentru mulţi, faptul că am deschis discuţia a fost un prin pas spre alinare. Proiectul nostru nu este unul prescriptiv, și de aceea îi invităm pe cei care ne privesc, ascultă sau citesc să caute în conversaţiile noastre soluţiile potrivite pentru ei”.

Mersul pe jos, o metodă de cunoaștere de sine

Încă de la înfiinţarea SOS, Alexandra Gătej și Oana Igrișan se întâlnesc de trei ori pe săptămână – marţea, joia și vinerea – cu grupul care face parte din această comunitate și dau înconjurul lacului Herăstrău, mergând pe jos cam 7 kilometri. „Grupurile noastre de walk sunt tribul nostru; astăzi suntem aproximativ 100 de persoane care facem parte din această comunitate”, spune Alexandra Gătej. 

herastrau walk

De ce merg împreună? Pentru că mersul pe jos este un lucru extraordinar, ne explică Oana Igrișan: „Ne-am dezvoltat ca specie mergând împreună. «Mersul pe jos este cel mai bun medicament», spunea Hipocrate, iar studiile arată că 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi combate apariţia a nenumărate boli cronice”. Un alt lucru de luat în seamă, potrivit celor două femei, este că astfel „ești umăr la umăr”. Sunt convinse că este mai ușor să discuţi un subiect dificil mergând decât să stai faţă în faţă: „Ochii tăi sunt fixaţi la orizont, nu sunt fixaţi pe celălalt”.

Și mai e ceva, potrivit acestora: mergând împreună, poţi rezolva aproape orice conflict interpersonal. Mai e și conceptul peripatetic de propagare a ideilor bune și profunde în mers: „Aristotel, mulţi alţi mari filosofi, lideri spirituali și-au promovat ideile mergând alături de discipolii lor”. Să pui un picior în faţa celuilalt creează ritm, mișcare și elevează spiritul: „În comunitatea noastră am vindecat prin mers tristeţi, depresii, dureri cronice, singurătăţi. Am legat prietenii, colaborări, relaţii și, foarte important, am râs mult împreună. Noi înșine ne-am însănătoșit la minte, trup și suflet mergând”, adaugă Alexandra Gătej.

iarna walk herastrau
Plimbare iarna în Herăstrău în Grupul SOS

 

Omul trebuie abordat holistic:

corp-minte-spirit

             Alexandra Gătej și Oana Igrișan ne-au povestit cu mare entuziasm despre ceea ce se petrece în cadrul grupurilor de mers pe jos prin Herăstrău. Am aflat numai lucruri frumoase. Măcar din curiozitate și tot merită o plimbare cu acești oameni. S-ar putea spune că ne lipsește timpul pentru așa ceva. Oare?! Dar, stând de vorbă cu ele, am constatat că Societatea Omului Sănătos înseamnă mult mai mult decât atât. Așa încât, le-am provocat la o discuție despre ce se mai petrece în această comunitate.

Ce înseamnă un obicei sănătos, din punctul vostru de vedere? În România de astăzi se poate duce o viață sănătoasă?

Un obicei sănătos este acea activitate pe care o faci regulat și care are un impact pozitiv asupra corpului și minții tale. De cele mai multe ori credem că obiceiurile sănătoase trebuie să presupună mult efort și multă dedicare, dar cele mai multe obiceiuri sănătoase sunt lucruri mici cu impact puternic. Să bei un pahar cu apă, să faci trei minute de sport dimineața la trezire. Să duci o viață sănătoasă nu ține neapărat de țara în care trăiești, ci mai degrabă de felul în care alegi să trăiești. Să trăiești sănătos e simplu și posibil și în România. Poate că aici e doar mai greu să tratezi, dar obiceiurile bune țin de noi și de alegerile pe care le facem zi de zi.

special walk padure virgina

Conversații habits. despre viața omului modern

De peste un an ați inițiat o serie de conversații – „conversațiile habits.” le-ați numit – despre viața omului modern, din cele mai importante unghiuri. Ce v-a impresionat cel mai mult din întâlnirile din acest prim an?

În primul an de habits. am mers pe triada corp-minte-spirit. Fiecare întâlnire pe care am avut-o în anul acesta a fost o lecție, am învățat de la fiecare invitat al nostru câte ceva care ne-a folosit. Am învățat că omul trebuie abordat holistic, nu putem despărți mintea de trup și de spirit, totul este interconectat: dacă una dintre cele trei componente ale triadei nu este în echilibru, sunt afectate și celelalte două. Credem cu tărie că e nevoie de o mai mare responsabilizare a fiecăruia dintre noi atât în ceea ce privește viața noastră, cât și viețile celor din jurul nostru, să fim mai onești și să punem mai puține filtre.

Se materializate în vreun fel aceste conversații?

Interlocutorii noștri discută pe marginea temelor legate de formarea obiceiurilor sănătoase: mișcarea, somnul, gândirea critică, tehnicile de dezvoltare personală, prevenirea depresiei sau impactul digitalizării asupra noastră – lucruri utile pentru fiecare dintre noi. De aceea, fiecare conversație este urmată de un ghid practic cu recomandări simple și ușor de urmat și de o serie de podcast-uri pe fiecare dintre temele abordate.

Ne-ați putea da unul-două exemple de astfel de ghiduri?

Sigur! Deja, pe site-ul nostru – www.societateaomuluisanatos.ro – sunt postate două ghiduri: ghidul de somn și ghidul de E-uri.

Despre nutriția și somnul omului modern

Ați avut și teme despre nutriție. Ce se poate spune despre nutriția modernă a omului sănătos?

Nutriția a fost una din temele anului trecut, am avut invitați care ne-au vorbit despre impactul acesteia asupra sănătății noastre. Nutriția este un subiect mult discutat în zilele noastre, intermittent fasting, dieta keto, veganism, nutriția pentru sănătate mintală și multe altele. Noi, așa cum spuneam, nu suntem prescriptivi, dar ceea ce facem noi – și îi încurajăm și pe alții să facă – este să caute produse locale. Acestea credem că sunt mai sănătoase atât pentru noi, cât și pentru mediul înconjurător. Este important să ne ascultăm corpul, pentru că el va ști să ne spună ce este cel mai potrivit pentru noi.

Dar despre somn? Se mai poate dormi bine în societățile moderne? Ce ați aflat din conversațiile habits. despre acest lucru?

Am aflat că foarte multă lume se confruntă cu insomnia, dar foarte puțină lume vorbește despre asta. Iar ultimele studii arată că odată cu pandemia problemele cu somnul au crescut îngrijorător, peste 50% din populația omenirii suferă astăzi de insomnie. Poate cel mai important lucru pe care l-am învățat noi despre somn este că nu toți funcționăm la fel, că somnul are legătură cu cronotipul nostru și că dacă aflăm care este acesta și încercăm să respectăm programarea genetică a corpului nostru, fără să ne lăsăm vrăjiți de scheme magice de somn, vom dormi mult mai bine. Am mai aflat că lipsa somnul seamănă mult cu dragostea, cu cât o cauți mai mult, cu atât mai greu va apărea. Și că somnul necesită disciplină, la fel ca orice alt lucru bun în viață. Să îți faci un program de somn, culcat și trezit la ore fixe. Și, poate cel mai important lucru, somnul este precum mersul pe jos, o supraputere pe care încă nu o folosim la maximum.

Povestea continuă

Ce urmează în Societatea Omului Sănătos?

Societatea Omului Sănătos este o comunitate ce s-a format în jurul obiceiurilor sănătoase. Încă de la început ne-am propus să ne implicăm activ în promovarea obiceiurilor care aduc schimbări în bine în viața noastră ca indivizi, dar și în cea a comunității din care facem parte. Promovăm echilibrul în toate aspectele vieții noastre, dar și în relația pe care o avem cu mediul înconjurător. Prevenție, planificare, consum responsabil, căutare de sine și conectare la ceilalți, acestea sunt obiectivele și direcțiile comunității noastre pe termen scurt, mediu și lung.

Concret, ce planuri aveți pentru 2022?

În 2022 vom continua proiectul habits. care va deveni habits. by Republica, prin uniunea dintre Societatea Omului Sănătos și platforma Republica. Vom construi împreună prima platformă media digitală din România unde oamenii vor scrie despre obiceiurile lor sănătoase și despre ce le face bine în viață. Vom continua grupurile de mers pe jos, pe care le vom dezvolta și în țară.

Cine poate adera la proiectul vostru?

Oricine. Ne adresăm fiecărei persoane interesate să afle ce îi face bine în viață.

Șase pași pentru a dormi bine

Culcă-te în fiecare zi la aceeași oră. Când somnul are un ritm regulat, ceasul tău biologic va fi sincronizat și toate celelalte funcții ale corpului vor funcționa excelent, inclusiv somnul tău.

Nu bea cafea după ora 14. Cofeina te va împiedica să adormi sau să ai un somn de calitate.

Nu consuma alcool cu trei ore înainte de somn. Alcoolul te împiedică să atingi stadiile profunde ale somnului, te deshidratează și te trezește în mijlocul nopții.

Nu fă exerciții fizice înainte de culcare. Exercițiile fizice făcute înainte de culcare vor tulbura somnul, deoarece corpul este într-o dispoziție alertă.

Redu timpul de expunere la ecrane și la lumină albastră. Lumina albastră reduce capacitatea naturală a corpului de a se pregăti pentru somn prin blocarea eliberării melatoninei.

Spune „bună dimineața” soarelui în fiecare zi. Expunerea la soare timp de 15 minute în fiecare zi ajută la reglarea producției de melatonină.

Sursa: Ghidul de somn

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe