Newsflash
Interviuri

Tratamentul biologic al lupusului eritematos sistemic

de Dr. Mariana MINEA - oct. 18 2013
Tratamentul biologic al lupusului eritematos sistemic

Am stat de vorbă cu prof. asoc. dr. Ricard Cervera, şeful departamentului de boli autoimune din cadrul Spitalului Clinic din Barcelona, prezent la congresul naţional de reumatologie de la Bucureşti (25–28 septembrie 2013). Departamentul pe care îl conduce a fost creat în urmă cu un sfert de secol, timp în care medicii catalani au creat un amplu program de cercetare.

 

 

   – În cadrul congresului, aţi prezentat rezultatele unui studiu clinic cu belimumab, un anticorp monoclonal uman ce inhibă factorul de activare a limfocitelor B, autorizat pentru tratamentul lupusului eritematos sistemic. Despre ce este vorba?
   – În ultimii 10–15 ani, au fost testate câteva terapii biologice pentru tratamentul lupusului şi, din nefericire, pentru majoritatea lor, rezultatele trialurilor au fost negative, iar programele de cercetare au fost oprite. Noi credem că acest lucru s-a întâmplat nu din cauza unei lipse reale de eficacitate a acestor medicamente, ci ca urmare a dificultăţii de a face studii clinice cu pacienţii care suferă de lupus. Lupusul este o boală foarte complicată şi este foarte dificil să evaluezi răspunsul terapeutic. Singurul care până acum şi-a demonstrat eficacitatea este belimumabul, dar aş dori să subliniez că, şi în privinţa acestui medicament, la începutul poveştii, în faza a doua a studiului clinic, a existat un eşec, rezultatele au fost negative. Dar am analizat din nou datele, am folosit noi instrumente pentru evaluarea eficacităţii şi cele învăţate din eşecurile altor studii clinice şi, schimbând un pic modul în care am analizat rezultatele, am considerat că rezultatele fazei a doua a studiului sunt pozitive. Aşa că am continuat cu faza a treia, care a confirmat eficacitatea, iar medicamentul a fost aprobat. Apoi am prezentat primele rezultate ale studiilor observaţionale de după autorizare, din viaţa reală. Există o cohortă de peste 500 de pacienţi din SUA în tratament cu belimumab, ale căror rezultate, destul de bune, au fost prezentate la congres.
   – Care au fost beneficiile administrării belimumabului observate în studiul clinic şi cum au fost ele evaluate?
   – Este un pic dificil de extrapolat la viaţa reală, dar cred că medicamentul aduce beneficii grupului de pacienţi cu lupus refractari la terapiile curente. Acestea dau rezultate pentru majoritatea pacienţilor, dar nu pentru toţi, iar adăugarea belimumabului la aceste terapii îmbunătăţeşte rezultatele. Dar mai există o problemă, care cred că este mai mare decât cea a grupului refractar la tratament. Cu terapiile curente, avem răspuns, dar avem şi efecte adverse, în special pentru corticosteroizi, principalul tratament pentru lupus, care, mai ales în folosire îndelungată, produc efecte adverse. Faptul că avem acum un medicament care permite scăderea dozelor de corticosteroizi constituie un beneficiu real pentru aceşti pacienţi.
   – Cum acţionează belimumabul?
   – Belimumab face parte din terapiile biologice, care ţintesc stimulatorul solubil al limfocitelor B, BLyS, o moleculă care, odată legată de limfocit, promovează producerea de autoanticorpi. Dacă reuşim să blocăm BLyS, vom reuşi să stopăm evoluţia lupusului.
   – Vorbim de un tratament de lungă durată?
   – Tratamentul trebuie menţinut timp de mai mulţi ani. Din păcate, nu putem spune că vindecă lupusul, până acum nu avem niciun medicament care să facă acest lucru şi probabil că vor mai trece mulţi ani până atunci. Dar ce ne aşteptăm să se întâmple este ca acest medicament, în completarea tratamentelor pe care le avem deja, să crească calitatea vieţii acestor pacienţi, să scadă numărul efectelor adverse, al complicaţiilor, deci starea pacienţilor să fie mai bună.
   – Ce ţări au autorizat medicamentul?
   – Sunt două aspecte. În primul rând, vorbim despre aprobarea medicamentului, care este eficace şi nu are efecte secundare importante, iar belimumabul a fost aprobat de cele două organisme de reglementare, FDA, în SUA, şi EMA, în Europa. În al doilea rând, vorbim de rambursarea costului acestui medicament, care este scump. În SUA, diferitele companii de asigurări trebuie să decidă dacă rambursează cheltuielile şi în ce circumstanţe, iar majoritatea au decis să îl acopere. În Europa, belimumab a venit la momentul celei mai grave crize financiare din ultimele decade şi majoritatea sistemelor naţionale de sănătate din Europa creează acum agenţii suplimentare de reglementare pentru a discuta raportul cost/beneficii pentru noile medicamente. Belimumab este supus şi el acestor analize. În România nu a fost încă aprobată rambursarea lui şi acelaşi lucru se întâmplă în Marea Britanie. Un lucru care mi se pare important este acela de a avea datele utilizării acestui medicament: cum spuneam la început, avem acum mai mult de 500 de pacienţi care folosesc deja acest medicament în SUA şi putem confirma deja eficacitatea lui. Cred că rezultatele vor convinge autorităţile de reglementare să subvenţioneze medicamentul şi în alte ţări.
   – Din observaţiile dv., care sunt cele mai supărătoare acuze clinice pe care le relatează pacienţii cu lupus, cele care scad cel mai mult calitatea vieţii?
   – Pe pacienţi îi supără, probabil, lucruri diferite de cele care ne interesează mai mult pe noi, ca medici. Noi putem fi mai interesaţi de rinichi, de sistemul nervos central, de problemele cutanate, dar pacienţii ne spun că principala lor problemă este oboseala. Oboseala şi durerile, care medicilor li se par mai puţin importante. Şi trebuie să vă spun că belimumab a demonstrat că atenuează senzaţia de oboseală. Deci, pe lângă faptul că atenuează artrita şi probleme cutanate, înlătură şi oboseala.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe