Newsflash
Interviuri

Tratamente destinate pacienţilor neeligibili pentru chirurgia cancerului hepatic

de Florentina Ionescu - iul. 24 2020
Tratamente destinate pacienţilor neeligibili pentru chirurgia cancerului hepatic

Noi specialităţi și subramuri ale clasicelor ramuri medicale au apărut în ultimii ani, nu doar în spitalele de peste graniţă, ci și în România. Am vorbit despre acest subiect cu dr. Murat Dökdök, specialist în radiologie intervenţională.

Dr. Murat Dökdök, Interventional Radiology, Anadolu

Dr. Murat Dökdök este medic radiolog intervenţionist la Centrul Medical Anadolu din Turcia. La jumătatea lunii februarie a susţinut la București o prezentare detaliată despre radiologia intervenţională în tratarea cancerului. A descris amănunţit două tehnici minim invazive prin care pot fi distruse tumorile hepatice: ablaţia și radioembolizarea, parte din oncologia intervenţională.

Ce este oncologia intervenţională?

Este un subgrup al radiologiei intervenţionale care se dezvoltă rapid în prezent. Noi, ca medici radiologi intervenţioniști, folosim ghidajul cu ajutorul imagisticii medicale, pentru a efectua unele proceduri minim invazive de tratament și aplicăm aceleași tehnici pentru a trata cancerul.

Care sunt beneficiile ei?

Tumorile hepatice ocupă un loc important în ceea ce privește cazurile de cancer la nivel global, atât din punct de vedere al frecvenţei, cât și al ratei de îmbolnăvire. Dacă vrem să extindem rata de supravieţuire generală în cancere, fie că vorbim de cancere primare sau de metastaze, trebuie să abordăm în primul rând cancerele hepatice. Asta facem noi în oncologia intervenţională, practic.

Cele mai multe beneficii ale acestei specialităţi se regăsesc în cancerul hepatic?

Da, în tumorile hepatice, iar obiectivul nostru, al medicilor, este creșterea ratei de supravieţuire generală, fiindcă cei mai mulţi dintre acești pacienţi cu cancer hepatic nu sunt eligibili pentru intervenţia chirurgicală. Chimioterapia are și ea efecte limitate în această boală, așa că ar trebui să existe o modalitate pentru a-i trata pe acești pacienţi. Și bineînţeles că există o cale de a-i trata, iar aceasta este oncologia intervenţională.

Oncologia intervenţională ar putea fi considerată o rază de speranţă pentru acești pacienţi?

Nu îmi place să o numesc o „speranţă”. Ea este o nouă armură, aș putea spune.

Algoritmii de alegere a tehnicii potrivite

Vorbiţi-ne despre echipa medicală implicată în această specialitate.

În primul rând, tratamentul pentru cancer este o abordare multidisciplinară, așa că atunci când decizi să tratezi un pacient, trebuie să selectezi acel pacient, să te întâlnești în cadrul unui tumor board și să discuţi cazul lui acolo. Din echipă fac parte inclusiv medicul oncolog, radio-oncologul, medicii chirurgi și așa mai departe. Apoi, ca radiolog intervenţionist, trebuie să abordezi pacientul într-o anumită manieră, într-un departament dedicat de radiologie intervenţională și oncologie intervenţională. Cum spuneam, este o disciplină nouă, diferită de celelalte. Trebuie să ai o bună organizare pentru a le acorda astfel de tratamente pacienţilor cu cancer, să ai bune condiţii de cazare.

Cum știţi că un pacient este eligibil pentru aceste tehnici minim invazive?

Noi ne bazăm pe ghidurile de specialitate, pe recomandările experţilor. Acestea sunt precum algoritmii folosiţi în matematică și ne arată cele mai bune modalităţi de a alege pacientul și de a merge mai departe cu tratamentul. Nu este ca o idee care îţi apare în minte subit și astfel decizi în privinţa sa. Decizia de tratament se ia pas cu pas, va trebui să îţi selectezi pacienţii în funcţie de etapa în care te afli.

Care este mesajul dv. pentru medicii români în legătură cu această subspecialitate?

Cred că medicii din România cunosc la fel de multe despre aceste tratamente ca și colegii din ţara mea, chiar dacă este o disciplină nouă. Dar mesajul meu nu este doar pentru medicii români, ci pentru toţi medicii: ar trebui să lucrăm împreună, cot la cot, pentru beneficiul pacientului.

Tratamentul trebuie „croit” în funcţie de pacient

Cum credeţi că vor evolua, din perspectiva dv., tratamentele pentru cancerele hepatice?

Nu sunt epidemiolog, nu este specialitatea mea, dar studiile arată clar că tumorile hepatice sunt din ce în ce mai frecvente. Este o boală care câștigă teren în anumite ţări, cum ar fi România. Asta înseamnă că vom avea din ce în ce mai mulţi pacienţi cu cancer hepatic și, de aceea, va trebui să abordăm această patologie cât mai serios. Și cu siguranţă unul dintre cei mai buni aliaţi pe care îi avem este oncologia intervenţională.

Cele două tehnici minim invazive despre care aţi vorbit astăzi sunt ablaţia și radio­embolizarea, și v-aţi referit strict la tratamentul pentru tumorile hepatice. Ce ne puteţi spune în plus despre ele?

Da, metodele principale sunt radioembolizarea și ablaţia stereotaxică. Ablaţia nu este un singur tip de tratament, ea include alte metode. Fiecare dintre ele are mai multe subtipuri, are indicaţii diferite pentru tipuri diferite de tumori, pentru dimensiuni diferite ale tumorilor, pentru stadii diferite și pentru localizări diferite. Este doar un mod de a clasifica subiectul de bază: avem două metode, una este ablaţia și cealaltă este embolizarea, dar tratamentul principal ar trebui să fie „croit” în funcţie de pacient și în funcţie de tipul de cancer de care acesta suferă.

Avantajele intervenţiilor

Oncologia intervenţională este tratament de primă linie în multe tumori hepatice, mai ales în cancerele hepatice primare, dar și în metastazele care afectează ficatul. Are anumite avantaje: prezintă un risc mai mic pentru pacient și înseamnă un timp de recuperare mai scurt în comparaţie cu operaţia deschisă. În plus, oncologia intervenţională poate crește durata de viaţă, poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului și poate fi curativă în cazul persoanelor diagnosticate la timp.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe