Newsflash
Interviuri

Țineți doctorii în țară și la țară

de Alexandra NISTOROIU - oct. 30 2015
Țineți doctorii în țară și la țară

Dr. Gabriela Grigoret este medic de familie la Câmpulung Muscel, în județul Argeș, de peste douăzeci de ani. A absolvit medicina generală la București în 1987 și a lucrat o vreme într-un dispensar de țară, în perioada când nu se dădea examenul de rezidențiat, crezând că va opta ulterior pentru psihiatrie sau medicină de laborator. A ales până la urmă medicina de familie, din dorința de „a lucra mai mult cu omul“. Din orășelul argeșean pleacă mai mulți medici decât vin, așa că problema cea mai mare pentru pacienți și pentru medicul de familie e dată de lipsa de profesioniști în cele mai căutate specialități.

 

 

 

 

     Ce dificultăți colorează tabloul unui medic de familie în provincie?
     – Problemele sunt cele birocratice. Deși toate programele sunt pe calculator și avem astfel acces la informații, mai trebuie să facem și acea scriptologie, care ne ia destul de mult timp. Uneori îmi fac temele acasă, după program, că nu e timp să consult pacientul și să rezolv toate hârtiile în același timp. Altfel, probleme foarte mari nu sunt. Am început să avem o colaborare mai bună acum cu celelalte specialități. Poate că la început erau mai reticenți medicii din spital, ar fi zis că totul trebuie rezolvat la nivelul medicului de familie, acum lucrurile s-au mai așezat, fiecare își cunoaște locul. Mulți medici au înțeles că la biletele noastre de trimitere trebuie să ne dea acel răspuns. Încercăm să colaborăm direct, dacă este un caz special, să trimitem, să luăm legătura, să discutăm, să colaborăm în sensul investigațiilor. Adică tot ce trebuie făcut pentru pacient. Singura problemă este cu migrația medicilor tineri, încep să apară specialități deficitare. Suntem un oraș mai mic, medicii nu prea se înghesuie să vină aici, mulți pleacă după absolvirea facultății. Ceea ce e mai greu pentru pacient este că trebuie să-l trimitem la un spital județean sau mai departe și nu este tocmai în regulă. Mulți sunt pacienți în vârstă, cu mai multe afecțiuni cronice.

 

     Care sunt specialitățile deficitare?
     – De exemplu, nu avem medic urolog. Cardiologi sunt doar doi și e greu să facă față și în spital, și în ambulatoriu. Și la pneumologie sunt probleme. În majoritatea specialităților sunt probleme. Pentru situații medicale mai delicate trimitem pacienții la Spitalul Județean din Pitești. Sperăm că se va face ceva în acest sens, să rămână medicii tineri în țară.

 

     Cum ar putea fi păstrați în țară?
     – Este nevoie de o cointeresare. Până la urmă, un medic își propune să facă meseria și specializarea din pasiune, dar la un moment dat îl împiedică problema financiară. Ca orice medic, ai nevoie de cursuri, de cărți, să mergi la conferințe, congrese, or, toate acestea presupun bani. Un salariu decent poate ar pune puțin lucrurile la punct. Și ar fi nevoie de o cointeresare pentru a ajunge medicii și în alte zone, nu numai în marile centre universitare – și în orașele mai mici, chiar și la țară. Poate că tocmai la țară medicii ar trebui să primească un salariu mai mare, un spor sau să aibă asigurată o locuință. Nu suntem nostalgici, dar parcă înainte era altă mentalitate și medicul era privit altfel. Avea alt prestigiu.

 

     Cum merg campaniile de vaccinare? Întâmpinați dificultăți?
     – Au tot fost sincope în aprovizionarea cu vaccinuri. Au fost acele perioade când nu s-a găsit vaccinul. E drept, am avut și părinți receptivi, cu posibilități, care au procurat vaccinuri, iar în ultimul timp, ne confruntăm și noi cu acea problemă generală: refuzul unora dintre părinți de a vaccina. Nu sunt foarte mulți. Dar, și din cauza informațiilor pe care le găsesc ei pe internet, sunt anumite forumuri cu aceste păreri pro și contra vaccinare, deja au început să apară mai mulți părinți care refuză vaccinarea și avem un pic de luptat aici. Eu încerc să îi conving pe cât posibil că nu e cazul să renunțe la imunizări. Am câțiva părinți care au refuzat. Motivele lor sunt ineficacitatea vaccinurilor, alții au motive religioase – nu le permite religia să se vaccineze, sunt diferite culte. Culmea este că am câteva familii cu mai mulți copii, iar pe primii i-au vaccinat, dar în ultimii ani nu mai acceptă.

 

     Cum abordați aceste cazuri?
     – Încerc să discut cu ei. Poate că unii sunt pacienții mei de când s-au născut și acum la rândul lor au copii. Merg și pe ideea că ei au fost vaccinați, încerc să le argumentez că sunt anumite boli care au fost eradicate tocmai datorită acestor vaccinuri și copiii intră în colectivitate, vor avea probleme de sănătate. Unii încep să înțeleagă. Au apărut niște fișe foarte bine documentate la intrarea în școli, în colectivități, unde se cer exact toate vaccinurile efectuate. Și încep să-și mai pună întrebări. La unii am succes, dar câțiva totuși refuză.

 

     Financiar cum vă descurcați? Vă permite bugetul cabinetului să faceți anumite investiții?
     – Încercăm să ne descurcăm. Sperăm că aceste măriri salariale ne vor „atinge“ și pe noi. Deși avem acel contract bine stabilit, bănuiesc că nu ne vor exclude. Avem destule cheltuieli, în sensul că tot personalul este în grija noastră, cu toate deconturile care trebuie făcute și cu toată regia cabinetului suportată de noi. Poate mulți la prima vedere zic că sumele sunt mari, dar, puse cap la cap, rămân foarte puțini bani de investiții. Însă încercăm, atât eu, cât și colega cu care împart cabinetul, să rezolvăm. Acuma chiar pot să spun că am realizat ceva anul acesta, am extins puțin cabinetul și am construit o sală nouă de așteptare. Am mai câștigat puțin spațiu, tot pentru binele pacientului, am schimbat circuitele și am ajuns să avem spațiile cerute pentru o bună funcționare. Am competență de ecografie, dar pentru partea de ecografie colaborez cu un cabinet – nu am reușit să îmi procur singură un ecograf. În rest, ca dotări, le am pe cele uzuale și necesare medicului de familie. Nimic nu se poate face fără un efort financiar, fără un credit nu reușeam să rezolvăm această problemă de construcție.

 

     Cât de des ajungeți la întâlnirile județene sau naționale ale medicilor de familie?
     – Aici suntem cumva privilegiați, pentru că suntem relativ aproape de aceste centre, sunt cele două conferințe anuale de medicina familiei de la București, la care participăm, și avem întruniri și la Pitești, unde vin profesori și conferențiari de la București sau Craiova. Și avem întâlniri foarte des, pot să spun că nu există lună în care să nu apară o întrunire. Sunt chiar utile, pentru că apar în permanență noutăți, e bine să fim puși la punct, și nu în ultimul rând sunt acele punctaje pe care trebuie să le acumulăm și sunt binevenite. Mai merg și cu programul derulat de „Viața medicală“, care asigură puncte EMC prin testele din ziar. E atractiv ca punctaj, dar îmi place în general ziarul, că sunt articole interesante și sunt prezentate ultimele noutăți, sunt articole bine susținute de profesori de renume și foarte instructive.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe