Newsflash
Interviuri

Tineri în arenă

de Dumitru ŞERBAN - mai 20 2014
Tineri în arenă

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi a organizat, în perioada 6–9 aprilie a.c., pe esplanada din faţa universităţii, „Arena ştiinţelor medicale“, o acţiune care s-a constituit ca o interfaţă între UMF şi cei care, nu puţini, au dorit să descopere profesia medicală. Despre activităţile şi obiectivele acestora, desfăşurate în cadrul „arenei“, am discutat cu dr. Bogdan Iliescu.

 

 

 

Ce reprezintă, de fapt, această arenă a ştiinţelor medicale şi de unde ideea? Au fost prezenţi elevi din toate judeţele Moldovei. Cât de interesaţi au fost de temele prezentate?
Spre marea noastră bucurie, peste cinci mii de elevi din toate judeţele Moldovei s-au arătat interesaţi şi au participat la activităţile organizate de Universitate, în cadrul acestui festival. Fie că au fost din Fălticeni, Paşcani sau Vaslui, elevii s-au arătat extrem de impresionaţi de ideea de a avea un contact atât de direct şi interactiv cu marea ştiinţă. Curiozitatea cu care au venit şi cu care s-au implicat în activităţile practice organizate în cele patru zile de festival, interesul cu care au urmărit explicaţiile specialiştilor prezenţi în „arenă“ şi calitatea întrebărilor ne-au convins că ideea de a aduce specialităţile medicale aproape de băncile şcolii a fost extraordinară.
Aţi avut multe activităţi, în care am constatat că aţi ţinut cont de fiecare parte a corpului uman. Ne puteţi descrie câteva din ele?
Vizitarea laboratoarelor UMF s-a dovedit a fi un real succes în alimentarea curiozităţii copiilor care au fost prezenţi la aceste vizite interactive. Exersarea pe manechine de înaltă calitate medicală a manevrelor de resuscitare şi a elementelor primare de consultare a unui pacient s-a bucurat, de asemenea, de un succes enorm. Nu în ultimul rând, posibilitatea de a afla de la specialişti date necunoscute, dar foarte interesante, despre creierul uman şi posibilitatea de a lua contact şi de a testa anumite manifestări ale sale (reflexe, organe de simţ) în cadrul „Săptămânii creierului“ au atras ca un magnet interesul elevilor.
„Creierul – un univers într-o nucă“? Ne puteţi argumenta?
Este o metaforă care a urmărit să sugereze tinerilor capacitatea extraordinară a acestui organ, unic în univers prin complexitatea sa. În plus, misterele pe care încă le ascunde ştiinţei moderne îl apropie şi mai mult de comparaţia cu universul, în care fiecare nouă descoperire deschide o mulţime de noi întrebări. Nu în ultimul rând, am văzut această expresie ca o modalitate de a ne apropia de cei care veneau să viziteze expoziţia şi atelierele din cadrul „Săptămânii creierului“, aducând mai aproape de comunicarea obişnuită o ştiinţă fascinantă, dar atât de dificilă – neuroştiinţa. Apoi, în cadrul expoziţiei, au fost prezente manechine pe care copiii puteau să înveţe, cu feedbackul potrivit, măsurile de resuscitare de bază: masajul cardiac extern, respiraţia „gură-la-gură“ ş.a.m.d.. În acelaşi timp, în piaţă s-au aflat, în toate aceste zile, colegii noştri de la SMURD, cu una din ambulanţele lor superdotate. Acolo, elevii au putut lua contact mai îndeaproape cu experienţa unui echipaj de urgenţe şi şi-au putut completa cunoştinţele teoretice şi practice de prim-ajutor.
Câteva concluzii ale manifestării?
Suntem copleşiţi de răspunsul pe care l-am avut de la cei cărora le-a fost dedicat acest eveniment ştiinţific. Interesul cu care au venit, curiozitatea de a afla cât mai multe despre corpul uman în general şi despre creier în particular, entuziasmul cu care s-au implicat în toate activităţile interactive şi bucuria cu care ne-am despărţit ne-au convins că am făcut un lucru bun. Calitatea întrebărilor şi varietatea lor ne-au demonstrat că avem un potenţial uman excepţional pentru care trebuie create cât mai multe oportunităţi de contact cu ştiinţa mare. Recunoştinţa profesorilor, că au avut ocazia să îşi expună elevii unei întâlniri atât de rodnice cu informaţii importante şi de calitate, ne-a produs o mare bucurie şi ne-a convins că trebuie să reve­nim în anii următori cu şi mai multe oportunităţi, ca aceşti tineri minunaţi să îşi poată manifesta interesul pentru lucrurile cu adevărat importante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe