Newsflash
Interviuri

Tehnici reproductive pentru infertilitatea tubară

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 29 2017
Tehnici reproductive pentru infertilitatea tubară

     Prevalența globală a infertilității este dificil de stabilit. Conform Asociației americane de fertilitate, infertilitatea este definită ca imposibilitatea unui cuplu de a procrea, după un an de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Despre cât de importantă este evaluarea factorilor feminini, dar și a celor masculini, și despre evoluția tehnicilor de reproducere umană asistată am discutat cu dr. Răzvan Socolov, medic primar în Obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale și conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Dr. Socolov este și membru al grupului de chirurgie reproductivă al Societății europene de reproducere umană și embriologie (ESHRE) și organizator al workshopului despre managementul factorului tubar în infertilitate, care are loc în perioada 22–23 septembrie, la București. De multe ori neglijate în cadrul diagnosticului infertilității, patologiile trompelor uterine rămase netratate pot fi cauza eșecului tehnicilor de reproducere umană asistată.

 

   Observăm în ultima perioadă o creștere a incidenței infertilității, la nivel mondial. Care ar putea fi cauza acestui fenomen?
    – În primul rând schimbarea stilului de viață, dar și creșterea depistării și dezvoltarea metodelor utilizate pentru diagnostic. De asemenea, a crescut vârsta la care femeile decid să aibă o sarcină. De exemplu, la o vârstă de peste 30 de ani este mai dificilă obținerea unei sarcini. În plus, crește riscul apariției complicațiilor în decursul sarcinii.

 

    Care este rolul echipei interdisciplinare în diagnosticul infertilității?
    – Un rol important îl deține și medicul de familie, ginecologul, dar și endocrinologul. De asemenea, în România se remarcă lipsa specialiștilor în andrologie. Aceștia au un rol esențial în evaluarea factorilor masculini implicați în infertilitate.

 

    Infecția cu Chlamydia trachomatis reprezintă o cauză frecventă de infertilitate. Care sunt consecințele unei infecții netratate?
   – Într-adevăr, printre cauzele de infertilitate feminină se numără și aceasta, dar și alte infecții cu transmitere sexuală. De aceea, este necesară realizarea unui screening sistematic pentru infecția cu Chlamydia, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum și Neisseria gonorrhea. Persistența unei infecții poate determina mai multe complicații. În primul rând, poate apărea extensia acesteia către trompele uterine, uter, ovare sau cavitate peritoneală. Afectarea acestora determină apariția infertilității.

    Cât de frecvent este întâlnit factorul tubar în cadrul infertilității feminine?
   – Factorul tubar este destul de frecvent întâlnit în infertilitatea feminină. Permeabilitatea tubară este un factor de care depinde succesul tehnicilor de reproducere. De exemplu, înainte de fertilizarea in vitro poate fi necesară efectuarea unor intervenții chirurgicale. De exemplu, se poate efectua o salpingectomie pentru un hidrosalpinx înainte de fertilizarea in vitro. Aproape jumătate din eșecurile întâlnite în cadrul fertilizărilor in vitro sunt datorate unui endometru care nu este propice implantării.

 

    Ce ne puteți spune despre endometrioză? Este aceasta o patologie caracteristică în special femeilor cu vârsta de peste 40 de ani?
    – Endometrioza este o cauză importantă de infertilitate, dar afectează toate vârstele. Este o patologie silențioasă mult timp. În literatura de specialitate, 30% din cazurile de infertilitate sunt atribuite endometriozei. În ginecologie, noi utilizăm scorul OSCAR-ENDO (One-stop Clinical Assesment of Risk for Endometrial Hyperplasia). Este un protocol rapid utilizat pentru evaluarea focarelor endometriozice. Una dintre teoriile etiopatogenice posibile ale endometriozei este cea a menstruației retrograde, conform căreia o cantitate de celule endometriale ajung prin intermediul fluxului menstrual retrograd prin trompele uterine în cavitatea pelvină. Doar laparotomia sau laparoscopia poate identifica cu exactitate localizarea focarului endometriozic, ecografia având o relevanță scăzută.

 

    Care este cea mai bună metodă pentru diagnosticul cauzelor infertilității feminine? Ce noutăți au apărut în acest sens?
   – Histeroscopia reprezintă cea mai nouă metodă endoscopică aplicată în ginecologie. Prin această metodă se poate realiza evaluarea cavității uterine, diagnosticul anomaliilor congenitale sau dobândite de la acest nivel, vizualizarea diferitelor procese patologice localizate la acest nivel (polipi, fibroză, aderențe etc). Este o metodă minim invazivă care permite atât diagnosticul, cât și tratamentul.

 

    Care sunt factorii de care depinde obținerea unei sarcini în urma tratamentelor pentru infertilitate?
    – Factorii sunt multipli. În primul rând, cauza infertilității, severitatea acesteia dar și vârsta partenerilor. De asemenea, calitatea endometrului este extrem de importantă. De exemplu, în cazul unui hidrosalpinx, trompele uterine fiind blocate, lichidul poate refula la nivelul cavității uterine, endometrul devenind un mediul ostil implantării. În cadrul tratamentelor utilizate în infertilitate, rata apariției sarcinilor extrauterine este mult mai mare comparativ cu sarcinile apărute spontan.

 

    Care ar fi factorii masculini responsabili pentru infertilitate?
    – Printre factorii masculini se numără varicocelul, ejacularea retrogradă, insuficiența testiculară. De asemenea, pot exista fi și anumite cauze genetice implicate.

 

     Ce puteți să ne spuneți despre cursul al cărui organizator sunteți?
     – Avem în jur de 70 de participanți din România. În plus, aproximativ 30–40 de participanți din celelalte țări, deci ne apropiem de un număr de 120. Din punctul meu de vedere, este o participare destul de mare. Tot ce depășește o participare de peste 200 de persoane consider că se apropie deja de un congres.

 

    Cum ați început colaborarea cu Societatea europeană de reproducere umană și embriologie?
    – Colaborarea mea cu această societate a început încă de acum zece ani. Fac parte din grupul de chirurgie reproductivă. În mare parte, activitatea mea se concentrează pe problemele de fertilitate. Primul workshop realizat de ESHRE în țara noastră, în anul 2013, a fost organizat la Iași. A fost primul curs despre chirurgie reproductivă și tehnici de reproducere umană asistată organizat de această societate în România.

 

    Ce teme vor fi abordate în cadrul cursului pe care îl organizați?
    – Vor fi prezentate cele mai noi tehnici utilizate în reproducerea umană asitată. Este primul curs organizat vreodată de ESHRE care are ca temă exclusivă patologia tubară. Cursul este organizat de grupul de chirurgie reproductivă din cadrul societății. Vor fi prezentate: epidemiologia și diagnosticul infertilității de cauză tubară, metode de diagnostic (vor fi prezentate în special tehnicile non-invazive ca fertiloscopia sau hidrolaparoscopia), factori de prognostic, scoruri de evaluare, complicațiile chirurgiei la nivel tubar sau reanastomoza tubară, tehnici de microchirurgie. Cursul se vrea a fi unul interactiv și se adresează atât experților în fertilitate, cât și ginecologilor.

 

     – În România a crescut cererea pentru fertilizare in vitro sau alte tehnici de reproducere umană asistată? Cât de mari sunt costurile?
   – Cererea a crescut, cu siguranță. Am observat o creștere a adresabilității. În România nu există o statistică exactă referitoare la infertilitate, dar în contextul modificării stilului de viață, cuplurile apelează mai frecvent la aceste tehnici.

 

    Care este rolul chirurgiei tubare în tratamentul infertilității?
    – Chirugia tubară poate crește rata de succes de obținere a unei sarcini. Astfel, dacă rezolvăm problemele de la nivelul trompelor uterine, rata de succes poate crește de la 5% la 25–30%.

 

     Este posibilă efectuarea unor proceduri de fertilizare în cadrul spitalelor de stat? Există clinici de stat în România care pot efectua aceste proceduri?
     – În general, aceste proceduri se realizează în cadrul unor clinici private. Costurile sunt în general suportate în totalitate de cuplu. La nivel național, soluționarea infertilității aduce beneficii certe: creșterea natalității, creșterea numărului populației active. Din această cauză, Programul național de fertilizare in vitro ar trebui susținut și promovat.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe