Newsflash
Interviuri

Stop entuziasmului excesiv

de Dan Dumitru MIHALACHE - sept. 23 2016
Stop entuziasmului excesiv

   Peste 40 de personalități ale cardiologiei mondiale vor fi prezente în România, în perioada 21–24 septembrie, pentru a susține prelegeri la congresul anual al Societății Române de Cardiologie (SRC), organizat la Sinaia. Sunt așteptați în jur de 3.000 de participanți. La ediția din acest an, a 55-a, SRC adaugă la cele trei zile tradițional alocate congresului, o zi specială cu nu mai puțin de zece minicursuri precongres, dar anunță și alte premiere, despre care ne vorbește dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele SRC.

 

 
 
 
 
    – Legea antifumat a stârnit discuții aprinse între susținătorii și oponenții ei. Care mai este situația în ceea ce o privește?
    – În acest moment, legea antifumat se implementează așa cum a fost publicată în Monitorul Oficial și sperăm că se va menține așa. Între timp, noi am încercat să fim foarte activi, în sensul depășirii unui punct slab în implementarea ei și anume, faptul că nu a fost explicată foarte bine și a fost percepută ca o lege antifumători, de discriminare a fumătorilor, care ar fi ținuți în ploaie, scoși din diverse stabilimente și nu li se creează niciun fel de spații. În momentul în care stai de vorbă cu fumătorii și le explici, pe baze științifice, că este o lege destinată inclusiv protecției lor, aceștia înțeleg. Este demonstrat că singura modalitate prin care poți să-i protejezi și pe ei de fumatul excesiv este menținerea actualei definiții a spațiului public închis: doi pereți și un acoperiș. Ceea ce se cere acum, aparent explicabil, adică existența unor spații pentru fumători, ar duce la creșterea exponențială a expunerii lor la țigări și de aici la creșterea riscului de îmbolnăvire cardiovasculară sau respiratorie. Inclusiv parlamentarii trebuie să înțeleagă acest lucru, ca să nu voteze aceste amendamente.

 

Educație pentru sănătate

 

    – Educația pentru sănătate este foarte importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Ce face SRC în acest sens?
    – După toate încercările pe care le-am avut, am ajuns la concluzia că cea mai bună modalitate de ajungere a informației la public este cea audio-video. Și atunci, dat fiind că televiziunile mari nu sunt preocupate să aloce spații pentru educația populației în sănătate, ne vom face un canal propriu de televiziune online. Vom începe prin realizarea unui studio de înregistrări pentru diverse webinare, pe care le vom difuza pentru profesioniștii în cardiologie. Pentru început vom avea o producție de zece webinare, făcute de membrii SRC, cu sprijinul companiilor farmaceutice, într-o perioadă de trei luni. Toate aceste webinare devin materiale de educație medicală continuă, vor fi postate pe site-ul nostrucardioportal.ro și vor putea fi accesate individual pe bază de ID și parolă, iar la sfârșit, în baza unui examen, se vor obține credite EMC. După cele trei luni, probabil vom trece la o etapă superioară, în care vom încerca să organizăm dezbateri cu cei la care nu reușim să ajungem: decidenții din sănătate, reprezentanții ministerului, chiar ministrul, reprezentanți ai colegiului medicilor.
    – Când începeți?
   – Cele zece webinare vor trebui finalizate până la sfârșitul lui noiembrie. Practic luna aceasta deja începem să le facem, iar din octombrie vor putea fi accesate. Vom avea de pildă două minicursuri la congres care vor fi înregistrate și vor deveni materiale de educație medicală continuă. Unul dintre ele se referă la modul în care trebuie scrise lucrările științifice pentru a fi publicate în reviste ISI. Celălalt va fi un simpozion mai rar întâlnit în partea aceasta a Europei, la care vin cei care conduc departamentul de cardiologie sportivă a Asociației europene de prevenire a bolilor cardiovasculare: M. Papadakis și S. Sharma, ambii din Marea Britanie. Este un curs de jumătate de zi, plecat de la zero și mergând până la moartea subită în sport. Și fiecare dintre aceste conferințe poate să devină un material de EMC.

 

Reflexele pierdute

 

    – În programul STEMI, deja s-a ajuns la 16 centre operaționale. Se pare că e pe drumul cel bun acest program?
    – Acest program a început foarte bine, dar acum s-a ajuns la un entuziasm excesiv, în sensul că toată lumea trimite pacienții către laboratoarele de cateterism cardiac, dar au uitat niște lucruri, și anume că pacienții trebuie să ajungă în anumite condiții. Dacă sunt în primele două ore, pot fi trimiși direct către laboratoarele de cateterism, dar dacă nu pot ajunge, să fie tratați cu tromboliză și doar după aceea trimiși la laborator. Acest reflex a scăzut, motiv pentru care anul trecut în noiembrie am făcut un bilanț, un registru fulger numai pe luna noiembrie, să vedem care este situația. Și am ajuns la concluzia că s-au pierdut niște reflexe, adică 75% din pacienții trimiși de la distanță mare nu mai aveau tromboliza făcută până să ajungă la angioplastie. Astfel, a apărut o tendință de creștere a mortalității, comparativ cu primii doi ani, în care disciplina a fost foarte clară. Aceste date au fost prezentate la Sibiu, la întâlnirea grupurilor de lucru. Situația la care s-a ajuns ne-a determinat să umblăm la ghid și cumva să îi obligăm să facă tromboliză, iar acesta să devină documentul oficial al ministerului, pe baza căruia se face finanțarea programului.
    – SRC este membru cu drepturi depline în cadrul Societății europene de cardiologie. Cum este privită ea în cadrul acestei societăți?
    – SRC este văzută foarte bine de Societatea europeană de cardiologie. În momentul de față, ea face parte din grupul mare al celor 48 de membri ai acestei societăți – suntem pe locul 13, din punctul de vedere al numărului de membri. Am început să fim prezenți mai mult în anumite structuri conexe Societății europene de cardiologie. De pildă, viitorul președintele al Asociației europene de ecocardiografie și imagistică va fi un român: profesorul Bogdan Popescu de la Institutul „Prof. dr. C. C. Iliescu“ de la Fundeni. Apoi, avem reprezentanți în grupuri de lucru, cum este cel de patologie coronariană nonaterosclerotică, care va fi condus de prof. dr. Maria Dorobanțu.

 

Soluții pentru timizi

 

    – Revenind la congres, anul acesta aveți mai multe premiere.
    – Așa este. În afară de includerea în structura congresului a unei zile dedicate celor zece minicursuri, care vor aduce participanților mai multe puncte EMC, odată cu acest congres, începe activitatea echipei noastre de televiziune, care va înregistra cele două cursuri ce se vor transforma în webinare. Intenția noastră este să avem prima transmisiune online de acolo, cea a adunării generale, care va include și conferința Societății europene de cardiologie, susținută de noul președinte al acestei organizații, profesorul Jeroen Bax. O altă noutate este că accesul în sălile de congres se face pe baza de cod de bare, care este scanat pe cititor de bare, astfel încât să știm în timp real câți participanți sunt în sală, structura lor. Este un proiect testat anul acesta la Sibiu, la conferința grupurilor de lucru, unde am fost surprinși să constatăm că a crescut aderența și numărul participanților în momentul în care am anunțat introducerea acestui sistem. Mai mult, la această ediție, venim în sprijinul celor care au emoții și nu vor să pună întrebări vorbitorilor – 75% din ei se află în situația aceasta – prin introducerea unei soluții informatizate de transmitere anonimă a întrebărilor prin intermediul internetului și a smartphonului. Moderatorul va vedea întrebarea pe monitorul său și o va transmite vorbitorului. Am testat-o și pe aceasta la Sibiu și a funcționat.

 

20% până în 2025

 

    – Din punctul de vedere al tematicii, ce noutăți aduce congresul de anul acesta?
    – Titlul congresului este „Viitorul începe astăzi”. Sesiunile au fost în așa fel așezate încât să te gândești cam cum va arăta cardiologia peste cinci sau zece ani. Lucruri care sunt de viitor, lucruri de vârf, chiar dacă ele încă nu sunt practicate la noi în țară. Dar trebuie să fim pregătiți pentru așa ceva. Motiv pentru care, de pildă, avem patru conferințe omagiale – le-am pus pe toate în aceeași sesiune. Una dintre ele este dedicată doamnei Maya Simionescu, cea care va arăta unde s-a ajuns acum în materie de ateroscleroză și tratamentul pentru ateroscleroză în viitor, ceea ce se cunoaște la nivel molecular – pentru că dacă știi asta, poți afla ținta terapeutică pe viitor. Apoi, vor fi expuse noutăți în imagistică, apropo de tridimensional în ecocardiografie în insuficiența cardiacă, în boala cardiacă ischemică. Vor fi și sesiuni pro și contra, prezentări de cazuri, dar și o sesiune care se cheamă cazuri clinice de coșmar. Adică în ce probleme au intrat medicii în diverse situații de genul acesta. Vineri dimineața, avem o prezentare în direct a unei intervenții chirurgicale făcute la Universitatea Homburg din Germania. Și, deși nu ține de tematică, o noutate este și faptul că toate sesiunile din sala mare a congresului se vor înregistra video și după 24 de ore încep să fie disponibile pecardioportal.ro. La fel și interviurile pe care reporterii televiziunii noastre – rezidenți de-ai noștri – le realizează cu invitații din străinătate.
    – În final, ce urmăriți să obțineți cu acest congres?
    – Avem două obiective majore: nivelul de educație al cardiologilor să fie la nivel de top – aceasta, strict profesional –, iar al doilea obiectiv – reducerea incidenței bolilor cardiovasculare cu 20% până în anul 2025 să nu fie ceva doar pe hârtie. De altfel, acesta este primul punct în statutul SRC – reducerea incidenței bolilor cardiovasculare în România – iar ținta fixată acum este oarecum comună cu a Societății europene de cardiologie. Facem în primul rând educația cardiologilor, ca să știe cum să-și trateze și educe pacienții, iar, pe de alta parte, ne ducem direct la pacient, prin canalul tv pe care îl facem. Gradul de cunoaștere al cardiologilor români, oriunde ar fi, este la nivel de vârf. Nu au cu ce să lucreze, aceasta este problema.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe