Newsflash
Interviuri

Soluţiile informatice: viitorul medicinii moderne

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 20 2014
Soluţiile informatice: viitorul medicinii moderne
Topul ţărilor europene care au adoptat sisteme eHealth în unităţile sanitare plasează pe primele trei locuri Danemarca, Estonia şi Finlanda, arată un studiu recent al Comisiei Europene. România se clasează undeva sub media europeană în ce priveşte folosirea eHealth în spitalele de urgenţă. Dezvoltarea sistemului informatic al dosarului electronic de sănătate, cel mai complex proiect informatic din domeniul sănătăţii implementat în România, durează de aproximativ un an. În acest context, Asociaţia HL7 România organizează joi, 22 mai a.c., la Bucureşti, conferinţa eHealth Next Generation, unde reprezentanţi ai industriei IT, ai furnizorilor de servicii medicale şi ai pacienţilor vor căuta răspunsuri la întrebările ridicate de implementarea noilor tehnologii.
Cristina Ana Racoceanu, secretar general al asociaţiei organizatoare, explică, pentru „Viaţa medicală“, raţiunile pentru care este necesară o astfel de reuniune.

 

 

 

   Cu ce scop organizaţi această conferinţă?
   – Este prima conferinţă de sine stătătoare care se organizează în ultimii trei ani pe tema eHealth. Au mai fost sesiuni, în cadrul altor conferinţe sau manifestări ştiinţifice, dar aceasta este dedicată integral domeniului. Motivul organizării a fost faptul că proiectele derulate – prescrierea electronică, dosarul electronic de sănătate şi cardul electronic de sănătate – trebuie însuşite corect, într-un proces de interoperativitate, de toţi actorii implicaţi. De aceea, prin asociaţia HL7 România, încercăm să-i aducem la aceeaşi masă: industria din domeniul soluţiilor informatice pentru sectorul medical, furnizorii de servicii medicale, pacienţii. Nu ne dorim o conferinţă clasică, ci mai degrabă un forum, unde interactivitatea să fie cuvântul de ordine.
   Vor fi invitaţi doar din ţară?
   – Nu, vor fi şi invitaţi din străinătate: prof. dr. Nicolae Goga, din Groningen, dr. Marc Lazarovici, din München, alături de prof. univ. dr. Florica Moldoveanu, de la Universitatea „Politehnica“ Bucureşti, dr. Raed Arafat şi mulţi alţii.

 

Limbajul comun eHealth

 

   Cum va fi structurată conferinţa?
   – Vor fi două paneluri de discuţii, în care specialiştii vor discuta despre tehnologii informatice, dar şi despre strategii şi politici de sănătate din domeniul eHealth. În panelul de tehnologie şi procese, vom discuta despre mHealth, domeniu mai puţin cunoscut în România, care se adresează în primul rând specialistului: prin aplicaţiile şi dispozitivele interconectate, se obţin informaţii în timp real. Medicul curant al pacientului poate accesa aceste date de pe telefonul mobil şi poate apoi interacţiona imediat cu colegul său, de exemplu, care este de gardă, sau poate să se deplaseze la pacient. De asemenea, medicul poate primi o alertă, dacă sistemul informatic al spitalului are şi un modul de aplicaţie mobilă. Sau, când în sistem sunt introduse datele de la analizele de laborator ale bolnavului, pe baza unor algoritmi, el poate stabili dacă acestea sunt în parametri, iar dacă nu, emite iar o alertă medicului. Un alt domeniu pe care îl vom aborda este eHospital. Practic, este vorba de soluţii HIS (Hospital information system), pe care toate spitalele le deţin în prezent. Numai că, din cauza legislaţiei teribil de... dinamice din România şi a proiectelor aflate în derulare, aceste soluţii trebuie îmbunătăţite permanent. Toate sistemele acestor spitale sunt interconectate la platforma deja existentă, SIUI, dar, pentru o comunicare bidirecţională, trebuie să existe un limbaj comun. Tocmai acest limbaj comun îl oferă HL7, un set de standarde de interoperabilitate şi comunicarea prin mesaje între aplicaţiile informatice medicale ce operează cu date clinice şi administrative. Este nivelul 7 al ierarhiei de protocoale de comunicaţie în reţea, numit „nivelul aplicaţie“. O altă temă pe care o avem în vedere se referă la centrele de date. Aici vom discuta despre cloud, de exemplu. Cele trei secţiuni importante ale serviciilor cloud – platformă, software şi infrastructură – pot conduce la reduceri semnificative de costuri pentru unităţile sanitare. Vor fi discuţii, faţă în faţă, între furnizorii de găzduire şi unităţile sanitare, inclusiv cu privire la aceste oportunităţi de reducere a costurilor, dar si cealaltă faţă a monedei: securitatea şi protecţia datelor. Pentru că spitalele sunt unităţi care prelucrează date confidenţiale, date critice şi sunt sub incidenţa legii din acest punct de vedere.
   Este sistemul românesc de sănătate pregătit pentru o asemenea mutare?
   – Eu consider că, în momentul de faţă, mutarea în cloud a bazelor de date este prematură. Încă nu suntem pregătiţi pentru un astfel de pas. Este o zonă critică şi, de aceea, specialiştii vor discuta despre ceea ce înseamnă cloud şi cât de binevenit este el în sistemul de sănătate românesc, public sau privat. În acelaşi timp, să nu neglijăm importanţa centrelor de date şi soluţiile moderne de stocare şi de recuperare în caz de dezastre (data recovery şi disaster recovery), care necesită investiţii foarte mari.
   În România există vreun asemenea centru?
   – Da, există centre de date moderne construite pe standarde europene care au toată infrastructura necesară, dar aş prefera să îi lăsăm să se prezinte chiar ei la conferinţă.

 

Strategii de sănătate cu atragere de fonduri europene

 

   Despre panelul al doilea ce detalii ne puteţi oferi?
   – Acolo se desfăşoară partea de educaţie şi formare profesională. Vom aborda metoda de pregătire profesională a personalului medical prin intermediul roboticii şi soluţiilor informatice. Se vor prezenta o serie de exemple sofisticate, preluate de la centrul „Human Simulation” din München.
   Spuneaţi că vor fi discutate strategii şi politici de sănătate.
   – Da, vom aborda o direcţie foarte importantă şi arzătoare la acest moment: accesarea fondurilor europene pe zona de sănătate. Este foarte importantă obţinerea şi dezvoltarea sistemului de sănătate din România prin intermediul fondurilor europene. Chiar săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a fost declarat eligibil la un apel pe POSDRU, prin care minimum 625 de medici şi 1.250 de asistente vor participa la cursuri pentru actualizarea şi îmbunătăţirea competenţelor. Deci, accesarea fondurilor europene reprezintă şi o strategie a MS. Apoi, ca strategie de sănătate, din perspectiva eHealth, sunt şi cele trei proiecte despre care am vorbit, dar mai ales dosarul electronic de sănătate şi cardul electronic de sănătate, care au la bază două apeluri pe fonduri europene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe