Newsflash
Interviuri

Soluţii şi evoluţii în boala Parkinson

de Dumitru ŞERBAN - iul. 5 2013
Soluţii şi evoluţii în boala Parkinson

La Iaşi, în zilele de 4 şi 5 iulie a.c., va avea loc simpozionul regional cu tema „Abordarea integrată a bolii Parkinson în echipa medic–pacient–farmacist“. Reuniunea este organizată de Asociaţia de luptă împotriva bolii Parkinson, cu sprijinul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi. Detalii despre conţinutul ştiinţific al simpozionului ne-a oferit prof. dr. Cristian Dinu Popescu, şeful Secţiei de neurologie din Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi, coordonatorul ştiinţific al evenimentului.

 

   În ce constă abordarea integrată a bolii Parkinson?
   – Tema simpozionului doreşte să sublinieze rolul echipei constituite în jurul pacientului cu boală Parkinson. Echipa condusă de medicul neurolog este alcătuită în funcţie de particularităţile şi evoluţia fiecărui caz. Din ea face parte obligatoriu medicul de familie, care supraveghează evoluţia pacientului la domiciliu. Se adaugă specialiştii în nutriţie, gastroenterologie, geriatrie şi psihiatrie, care trebuie să ofere soluţii şi medicaţia adecvată simptomatologiei asociate bolii Parkinson. La fel de importantă este şi includerea în echipă a specialiştilor în recuperarea disfuncţiilor motorii şi neuropsihologice. Evident, apoi, că nici rolul farmacistului nu se reduce doar la eliberarea reţetelor; pacientul cu boală Parkinson poate avea şi patologie de acompaniament, motiv pentru care numărul de medicamente administrate zilnic poate fi crescut, contribuind la scăderea aderenţei la tratamentul prescris.
   Ce oferă pacientului cu boală Parkinson secţia pe care o conduceţi?
   – Secţia noastră a devenit centru regional pentru instituirea terapiei la cazurile de boală Parkinson cu complicaţii motorii şi non-motorii. Utilizăm, în prezent, terapie tip duodopa (administrarea intrajejunală a gelului de duodopa) şi suntem pregătiţi pentru administrarea apomorfinei prin intermediul unei pompe programabile. Avem constituită o echipă din care mai fac parte un medic chirurg şi un medic specializat în programarea pompei, fapt care ne-a permis, în premieră, gastrostomia percutană laparoscopică. În plus, suntem abilitaţi să facem preselecţia pentru cazurile care se pretează la stimulare cerebrală profundă. La finalul lunii decembrie a anului trecut şi începutul acestui an, am organizat – în paralel cu colegii din Bucureşti – prima „şcoală“ dedicată pacientului cu boala Parkinson şi familiei acestuia. Am transmis informaţii despre evoluţia naturală a bolii şi posibilităţile de contracarare a deficitelor motorii sau disfuncţiilor cognitive, astfel încât pacientul să beneficieze de autonomie o perioadă cât mai lungă de timp. De succes s-au bucurat şi procedurile de kinetoterapie asistate de profesorii CFM din clinică şi corecţia disfuncţiilor neuropsihologice şi de vorbire explicate şi contracarate prin intermediul cabinetelor de neuropsihologie. Plecând de la remarcile pozitive ale pacienţilor, am considerat utilă includerea tematicii de recuperare în reuniunile noastre.
   Care vor fi principalele subiecte pe care v-aţi propus să le discutaţi?
   – Vom vorbi despre diagnosticul precoce al afecţiunii, tratamentul acesteia în funcţie de faza evolutivă, identificarea şi contracararea efectelor adverse ale medicaţiei, recuperarea motorie şi neuropsihologică, terapia ocupaţională. Aşa cum se poate constata, tematica acoperă domenii importante, extinzând-se până la terapie ocupaţională. Reprezentanţii pacienţilor se vor referi la impactul afecţiunii asupra vieţii de zi cu zi, oferind sfaturi pentru colegii de suferinţă în vederea prelungirii duratei de viaţă activă şi evitării dependenţei de ajutorul altor persoane. Pacienţii, prin reprezentanţii lor, pledează pentru necesitatea creării unui registru dedicat bolii Parkinson şi pentru includerea acesteia într-un program naţional.
   Evoluţii terapeutice recente?
   – În ultimii ani, s-au atins performanţe remarcabile utilizând cele şase clase de medicamente antiparkinsoniene şi stimularea cerebrală profundă. Principalul medicament rămâne levodopa, care poate fi administrat în aşa fel încât să se apropie de varianta fiziologică. Eliberarea controlată, administrarea transdermică, utilizarea unor dispozitive au făcut posibilă apropierea de conceptul de stimulare dopaminergică continuă. Există, în plus, variante medicamentoase destinate asigurării unor concentraţii plasmatice suficiente pe timpul nopţii, dar şi medicaţie solubilă, care are o absorbţie mai rapidă. Toate aceste sortimente şi variante terapeutice fac posibilă identificarea unei scheme de terapie specifică fiecărui pacient, respectând orarele de administrare şi dozajul recomandat de medic. La ora actuală, există şi posibilitatea administrării intrajejunale a gelului de duodopa, evitându-se fazele de off sau de diskinezii invalidante. Efecte favorabile se obţin şi prin administrarea apomorfinei, cu ajutorul unei pompe asistate electronic. Există scheme de tratament şi proceduri recuperatorii, atât pentru pacientul nou diagnosticat, cât şi pentru cel aflat în faza de complicaţii motorii. Combinarea medicaţiei şi a procedurilor recuperatorii face astăzi posibilă tratarea unui pacient cu boala Parkinson cu o vechime de peste 20 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe