Newsflash
Interviuri

Școala de dermatologie de la Iași

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 1 2016
Școala de dermatologie de la Iași

Peste o mie de medici dermatologi și din alte specialități vor participa, în perioada 7 – 9 aprilie, la „Primăvara dermatologică ieșeană“ (PDI), organizată de Asociația Dermatologilor din Moldova, sub egida UMF „Gr. T. Popa“ Iași, a Colegiului Medicilor din Iași, a celui național și a Spitalului „Sf. Spiridon“. Conf. dr. Daciana Brănișteanu, președinta comitetului de organizare, ne arată ce înseamnă această manifestare pentru dermatologia românească și ce program a pregătit pentru ediția de anul acesta, a cincea.

 

 

 
 
     – Care este conceptul din spatele evenimentului?
     – PDI nu este neapărat o conferință sau un congres, ci mai degrabă o școală dermatologică, în care comitetul de conducere și cel științific își aleg lectorii: oameni cu experiență profesională deosebită și calități de buni oratori. Cu ajutorul lor se organizează o succesiune de cursuri, workshopuri hands-on și prelegeri, care au ca principiu abordarea completă a temelor prezentate, începând de la definiția unei boli și terminând cu diagnosticul diferențial și opțiunile terapeutice. Pot fi mai mulți lectori care vor aborda o temă, dar unul îl va completa pe celălalt. Pe de altă parte, PDI înseamnă interdisciplinaritate, un concept pe care l-am promovat încă de la început: pacientul este unic, dar viziunea asupra bolii sale aparține mai multor specialiști. Avantajul acestei abordări este că aduce la un numitor comun specialiștii care se întâlnesc la diferite granițe cu afecțiunea dermatologică de care pacientul suferă. Tot ce încercăm să facem e în beneficiul pacientului, care trebuie să primească o recomandare unitară în ceea ce privește tratamentul și supravegherea bolii sale.
     – Ce specialități vor fi prezente?
     – Anul acesta, pe lângă nume de referință în dermatologia românească, din aproape toate centrele universitare, vor mai fi: reumatologi, imunologi alergologi, hematologi, pediatri, neonatologi, chirurgi vasculari, flebologi, diabetologi, chirurgi plasticieni, infecționiști, specialiști în laserterapie, cercetători, nutriționiști. De asemenea, pentru că noi considerăm necesară consilierea psihologică pentru multe patologii dermatologice și că există o componentă psihiatrică asociată multor boli dermatologice, la PDI vor fi și psihologi și psihiatri.

 

Dermatologie bazată pe dovezi

 

     – Care este, în esență, scopul organizării acestei manifestări?
     – Ideea organizării PDI a plecat de la nevoia unor informații sistematizate pe tema unei boli. În dermatologie, cumulul de informație științifică a devenit extraordinar de important. Multe tehnici de vârf, cum ar fi microscopia confocală, microscopia electronică de baleiaj, imunofluorescența, chirurgia MOHS pot fi rapid aplicate la nivelul tegumentului. Prin urmare, scopul acestei manifestări, încă de la înființare, este acela de a crea o școală care să ofere informație așezată pe paliere, începând de la studenți, rezidenți, medici specialiști, medici primari, cadre universitare. Programul se întinde de miercuri până duminică, astfel încât fiecare participant să-și poată selecta temele la care dorește să participe. Informația științifică este atent selectată, nu se permit abateri de la codul deontologic și nicio informație care să nu aibă o dovadă științifică în spate.
     – Cum vă adresați studenților?
     – Exodul medicilor în alte țări poate fi limitat mai ales printr-o intervenție activă în viața studenților. Dar ei au nevoie de modele. Să le demonstrăm că și în Romania se poate realiza un act medical de calitate, să le arătăm că pot avea acces la informație științifică și pregătire de calitate și că le permitem în felul acesta accesul, dar și intervenția directă în cadrul manifestării. Pentru studenți și rezidenți am organizat un concurs de postere cu premii. Premianții vor fi stabiliți de comisii formate din profesioniști din toată țara, din toate specialitățile prezente la PDI. Sunt premii consistente, care stimulează implicarea rezidenților și a studenților în realizarea unor lucrări științifice de calitate.
     – Cum este structurat programul științific?
     – Vor fi două cursuri – unul preeveniment, de dermatoalergologie și unul posteveniment, despre colagenoze – sclerodermia la granița dintre specialități. La aceste cursuri, pe lângă lectorii dermatologi, sunt implicați și reumatologi, medici de medicină internă, urologi. Între cursuri sunt sesiunile plenare, workshopurile și prelegerile PDI.
     – Care este tema principală a manifestării?
     – Ca temă generală, desigur ne concentrăm pe dermatologie la interfața cu alte specialități. Apoi, una dintre temele dominante în ultimii ani, prezentă și anul acesta, este boala venoasă cronică. Mulți dintre lectorii noștri internaționali sunt chirurgi vasculari și dermatologi care se ocupă  de patologia venoasă. Ca în fiecare an, va fi și o sesiune de cazuri rare din dermatologie, dificil de tratat, dar și cazuri de dermatologie pediatrică. Vor fi teme de chirurgie plastică, medicină estetică, iar vârf de lance va fi cercetarea științifică în dermatologie.
     – Ce subiecte vor fi abordate din zona cercetării?
     – Unul dintre subiecte se referă la medicina personalizată în melanomul cutanat, prezentat de Monica Neagu, cercetător științific gr. II. Melanomul cutanat este una dintre cele mai oribile tumori umane, pentru care toate direcțiile de cercetare abordate până acum în lumea medicală internațională au fost dezamăgitoare. Nu există congres de dermatologie sau de investigații de vârf în medicină în care să nu se vorbească despre melanomul malign. Robert Ancuceanu va prezenta o lucrare privind antagoniști ai substanței P în tratamentul pruritului. Daniel Boda, cercetător științific gr. I, va vorbi despre diferența între rolul microscopiei confocale in vivo versus examenul anatomopatologic în chirurgia MOHS. Microscopia confocală este una dintre cele mai inovatoare tehnici de diagnostic histopatologic disponibile în prezent. Chirurgia MOHS este, de asemenea, o tehnică operatorie foarte avansată, care presupune felierea unei leziuni de pe tegument și examen anatomopatologic extemporaneu. Chirurgul operează, iar anatomopatologul vede piesa pe loc, în blocul operator, în timp real, limitând astfel pierderile de substanță din zonele greu recuperabile (nas, pleoape, ochi). Este o procedură extrem de minuțioasă și solicitantă atât pentru operator, cât și pentru anatomopatolog, iar alegerea ei trebuie să aibă o justificare. Daniel Boda va prezenta indicațiile și contraindicațiile acestor tehnici. Nici să le neglijam, dar nici să facem exces de ele! Carolina Constantin, cercetător științific gr. III, va vorbi despre noile linii terapeutice și de refacere a tegumentului după bolile dermatologice.

 

Medicina ca plăcere

 

     – Din străinătate ce invitați aveți?
     – Va fi aici și anul acesta – este a treia oară când vine – Niazi Khusrow (Atlanta, SUA). El este și președintele de onoare al PDI. Este chirurg vascular și va prezenta două teme de mare interes: cum poate dermatologul să oprească amputarea membrului inferior prin ulcer de gambă și care sunt tehnicile de vârf în diagnosticul trombozelor venoase profunde. O altă prezență constantă – tot pentru a treia oară  la manifestarea noastră –, este Mario Marchetti (Roma, Italia), care va vorbi despre tehnici de vârf în liposucție. Va veni și Martine Vigan, din Franța, care ne va lămuri importanța testelor cutanate la copiii cu dermatită atopică, tot un subiect fierbinte care preocupă lumea medicală, având în vedere că, din cauza condițiilor de viață, a alimentației și a stresului, a crescut foarte mult incidența dermatitei atopice și a manifestărilor alergice. Un nume care ne face o cinste deosebită ca prezență la PDI este prof. dr. Michel Perrin, din Lion, Franța, președinte a numeroase societăți de chirurgie vasculară, de flebologie la nivel internațional, care va vorbi despre terapia compresivă în sindromul posttrombotic și despre chirurgia varicelor. Dr. Elisa Benati (Italia) va vorbi despre dificultățile diagnosticării melanomului reticular versus melanomul globular, iar dr. René Milleret, despre patologia venoasă – va prezenta o nouă tehnică de diagnostic și de tratament noninvaziv în boala venoasă. Printre invitații din afara țării se numără și un medic român care a plecat de mai mulți ani în străinătate, a făcut carieră pe hematologie acolo: este vorba de dr. Cristina Precupanu, care va prezenta un caz clinic privind afecțiunile hematologice mieloide și autoimunitatea. Nu este prima dată când facem acest lucru. Este o dorință mai veche a noastră de a demonstra că românii performează și atunci când pleacă în străinătate. E bine să-i ținem aproape de noi, să ne povestească despre experiența lor profesională de acolo.
     – Aveți programate și alte activități în afara celor științifice?
     – Desigur! La deschidere ne așteaptă corul de copii al Operei Române din Iași și lansarea cărții „Noi frontiere în dermatologie“, publicată la editura Junimea, colecția Cartea medicală. Este o lucrare științifică realizată cu contribuția lectorilor de la PDI, care au fost invitați să-și publice informațiile științifice prezentate la această manifestare sub forma unui capitol în carte. Costurile realizării cărții au fost suportate de Asociația Dermatologilor din Moldova. La cina festivă, artistul fotograf Ionel Onofraș ne va oferi un spectacol de fotografie și sunet. Tot atunci ne va încânta, cu piesele ei, o tânără soprană din Iași și vom lansa și cartea „Față în față cu cancerul“, scrisă de Carmen Ungureanu, despre experiența ei în lupta contra cancerului. Dr. Nicolae Iordache Iordache va ține o conferință despre cum profesia medicală ar trebui privită nu doar ca un job, ca o obligație, ci și ca o plăcere, cum poți să practici medicina de plăcere. De asemenea, dr. Richard Constantinescu va avea o prelegere cu titlul „Pacientul/clientul femeie în dermato-cosmetologie“. Manifestarea propriu-zisă se încheie sâmbătă după-amiază, iar duminică, cei care doresc se înscriu la cursul posteveniment de colagenoze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe