Newsflash
Interviuri

Șapte decenii

de Ioan ASTALUS - dec. 28 2015
Șapte decenii
 
 
 
 
Interviu cu prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureș

 

     – După 70 de ani de existență, unde se situează UMF Târgu Mureș?
     – După șapte decenii de la înființare, UMF Târgu Mureș este una dintre cele mai performante universități din România, care îmbină în mod fericit tradiția cu modernismul. O universitate dinamică, strâns conectată la noile tehnologii, integrată într-o rețea internațională funcțională. Avem avantajul că suntem o universitate de dimensiune medie, cu aproape șase mii de studenți, și că avem un profil relativ îngust, medico-farmaceutic; astfel putem canaliza resursele umane și financiare mult mai specific, cu risc mai mic de a ne risipi în domenii eterogene.

 

     – Ce proiecte de viitor aveți?
     – Universitatea are o serie de proiecte de infrastructură pe care le-a început în ultimul timp și care vor deveni curând funcționale: centrul de cercetări avansate medico-farmaceutice, o infrastructură de cercetare fundamentală a cărei valoare depășește 10,5 milioane de euro, dezvoltată prin fonduri europene, precum și sediul noii facultăți de farmacie. Totodată, universitatea a depus pentru evaluare un proiect pentru construcția unui centru de cercetare în nanobiologie și nanotehnologie – Nano-X Institute. Pe lângă aceste proiecte mari, facem eforturi pentru modernizarea spațiilor de învățământ, pentru implementarea soluțiilor IT, de e-learning și de simulare aplicată în toate domeniile de învățământ. Este un efort financiar și uman susținut de universitate, care are ca obiectiv managerial strategic atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea bazei materiale și pentru formarea resursei umane. Referindu-mă la partea de cercetare, bugetul alocat cercetării științifice în ultimii trei ani a crescut de peste zece ori, lucru ce reflectă faptul că prioritizăm resursele existente spre acest domeniu esențial.

 

     – Ce impact au asupra generațiilor noi de studenți transformările survenite în metodologia de predare și în baza materială?
     – Noile generații de studenți așteaptă un învățământ de calitate, modern, în pas cu ceea ce se întâmplă în toate universitățile moderne. Pentru al doilea an consecutiv, programul de studii de medicină în limba română a avut cea mai mare concurență la nivel național (poziția a doua în 2015, prima poziție în 2014), fapt care ne obligă să ținem standardele cât mai sus. Din acest motiv, am demarat o reformă de substanță, colaborând cu specialiști din Austria și Marea Britanie, pentru a dezvolta armonios nu doar noile tehnologii, dar și învățământul medical integrat centrat pe cazuri, pe probleme de studiu și pe evidențe, cu o aplecare preponderentă asupra obținerii de abilități practice și competențe. Baza materială ne permite o asemenea abordare, universitatea dispunând în acest moment de cel mai modern centru de simulare și abilități practice din România.

 

     – Cum evoluează relațiile externe ale universității?
     – Internaționalizarea este o prioritate pentru universitate, motiv pentru care am dezvoltat programele în limba engleză și am crescut semnificativ numărul studenților străini. În paralel, am pus un accent deosebit pe relațiile bilaterale cu universități din străinătate, astfel încât în prezent avem peste 60 de parteneriate internaționale. Programul Erasmus+ derulat de UMF este unul dintre cele mai bine finanțate programe Erasmus din România, de care beneficiază anual sute de studenți și de cadre didactice. De asemenea, universitatea primește studenți internaționali și are numeroase proiecte de cercetare realizate în parteneriat cu departamente din universități străine.

 

     – Cum a evoluat conflictul stârnit de dorința de a se înființa o secție maghiară?
     – Este impropriu spus conflict. Colegii maghiari sunt responsabili, riguroși în activitățile lor și își desfășoară activitatea alături de cei români în condiții excelente. Învățământul în limba maghiară este stabil și asigură tot ceea ce este necesar pentru conservarea identității fiecăruia. Caracterul multicultural și multilingv se manifestă prin organizarea liniei de studiu în limba maghiară în cadrul departamentelor existente, prin alocarea de locuri separate pentru admiterea în limba maghiară pentru programele de studiu acreditate, prin posibilitatea de a susține probele de admitere în limba maghiară la aceste programe, prin susținerea cursurilor și a examenelor în limba maghiară, prin posibilitatea de redactare a lucrării de licență în limba maghiară, prin asigurarea reprezentativității cadrelor didactice și a studenților de limbă maghiară în toate structurile de conducere a facultăților și a universității. Din aceste motive consider că reacțiile câtorva persoane de etnie maghiară sunt manifestări izolate, deseori bazându-se pe informații spuse incorect sau răstălmăcite, care nu au nici bază reală și nici aderență semnificativă în rândul celorlalte cadre didactice maghiare, și care nu sunt motivate de un interes academic, ci au în spate acțiuni cu tentă politică, care se pot exacerba în perioade electorale sau din interese personale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe