Newsflash
Interviuri

Sănătatea nu este doar o stare de bine, ci este viaţă

de Bianca PÂNZARU - iul. 19 2019
Sănătatea nu este doar o stare de bine, ci este viaţă

Interviu cu dr. Florin Grofic

Pentru dr. Florin Grofic, una dintre cele mai mari satisfacţii pe care le oferă această meserie este că „poţi lua durerea unui om și îl poţi face să zâmbească din nou”. El profesează de șapte ani ca medic și de trei ani este voluntar la Policlinica Socială „Baba Novac” din Capitală.

VM 29, p.15 - 2
CARTE DE VIZITĂ:
Medic stomatolog, specialist în implantologie
32 de ani
Pasionat de călătorii și culturi diferite


Cum aţi pășit spre medicină și de ce aţi ales stomatologia?
În drumul meu spre medicină au mai fost ocolișuri, nu am optat de la început pentru acest domeniu. În copilărie am studiat muzică și pian, visând la conservator. În adolescenţă m-am orientat spre arhitectură, până pe la 16 ani. Studiind și reflectând asupra celor asimilate și învăţate în tot acest timp, mi-am dat seama că nu acestea mă defineau și nu era ceea ce îmi doream cu adevărat. În schimb, îmi doream foarte mult să studiez corpul omenesc și așa mi-am dat seama că vreau să fiu medic.
Cum percepeţi stomatologia românească actuală? Cum o vedeţi în viitor?
Stomatologia românească este în continuă creștere, pacienţii înţeleg și conștientizează pe zi ce trece că sănătatea nu este doar o stare de bine, ci este viaţă. Este important să avem un zâmbet frumos și, mai mult decât atât, sănătos. Cred că stomatologia în România are nevoie de mai multă educaţie în prevenţie pentru fiecare pacient care trece pragul cabinetului stomatologic și nu numai.

Educaţia medicală precară crește numărul cazurilor cu probleme

Ce servicii stomatologice accesează cel mai frecvent românii?
Tratamentele cel mai des întâlnite sunt obturaţiile (plombele), detartrajele, periajele profesionale și, bineînţeles, lucrările protetice și implantologia.
Reprezintă partea financiară un motiv pentru a nu merge la stomatolog?
Nu cred că acesta este motivul principal pentru a amâna vizita la dentist. De cele mai multe ori, teama și lipsa unei educaţii medicale, încă din copilărie sau chiar din școală, pot duce la neglijarea vizitelor regulate la medicul stomatolog.
Sunteţi medic voluntar. Ce v-a determinat să fiţi parte dintr-un astfel de proiect?
Încă de când eram student, am căutat și m-am implicat mereu în activităţi de voluntariat și de ajutorare a oamenilor, în principal pe partea de sănătate, dar nu numai. VM 29, p.15 - 1Când am descoperit această clinică, mi-am dat seama că pot face ceea ce îmi place și pot fi de folos unor oameni care au nevoie de ajutorul nostru și nu și-ar putea permite aceste trata­mente într-un cabinet privat.
Care credeţi că sunt, în momentul de faţă, cele mai mari provocări pentru policlinicile sociale?
Numărul mare de pacienţi și cazurile din ce în ce mai complexe, survenite pe fondul lipsurilor materiale și al educaţiei medicale precare.

Dreptul la sănătate indiferent de poziţia socială

Veţi continua să faceţi voluntariat în acest domeniu?
Eu consider că, atâta vreme cât pot și îmi doresc să fac acest lucru, fiecare are dreptul la sănătate indiferent de situaţia materială sau de poziţia socială. Din acest motiv, consider că trebuie să mă implic în ajutorarea acestor oameni.
Vă amintiţi vreun caz care să vă fi ajuns la suflet?
Au fost multe cazuri de care îmi aduc aminte cu bucurie, însă m-a marcat cazul unei femei de 33 de ani, cu HIV, hepatită B, abia ieșită din închisoare, cu un copil născut în incinta închisorii, care voia să își refacă viaţa. Nu mai avea dinţi aproape deloc, am lucrat aproximativ trei luni la dantura ei, iar la final a fost atât de fericită că a plâns în hohote. A fost pentru prima dată când am plâns împreună cu un pacient.
Enumeraţi trei satisfacţii pe care vi le-a oferit profesia de doctor.
Poţi lua durerea unui om și îl poţi face să zâmbească din nou; un stil de viaţă echilibrat; ai mână liberă în luarea deciziilor și poţi determina cum dorești să decurgă cariera ta în stomatologie.
Și dezavantaje?
În fiecare zi suntem predispuși la contractarea de boli infecţioase, pe măsură ce tratăm pacienţii. Riscul este scăzut, însă, din păcate, există.
Unde vă vedeţi peste zece ani?
Sper că voi deveni un medic mai bun decât sunt acum, să tratez cât mai bine și cât mai mulţi pacienţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe