„Suntem ţara care face cel mai puţin pentru reproducerea umană asistată“, afirma prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul primei clinici de fertilizare in vitro din zona Moldovei, în ziua în care aceasta marca naşterea primilor 100 de copii prin asemenea tehnici. Despre detaliile procedurilor şi lipsurile legislative în domeniu, în interviul realizat de Dumitru Şerban, corespondentul Vieţii medicale la Iaşi.

"> Reproducerea asistată în România: unde ne aflăm? - Viața Medicală
Interviuri

Reproducerea asistată în România: unde ne aflăm?

de Dumitru ŞERBAN - iul. 1 2013
Reproducerea asistată în România: unde ne aflăm?

„Suntem ţara care face cel mai puţin pentru reproducerea umană asistată“, afirma prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul primei clinici de fertilizare in vitro din zona Moldovei, în ziua în care aceasta marca naşterea primilor 100 de copii prin asemenea tehnici. Despre detaliile procedurilor şi lipsurile legislative în domeniu, în interviul realizat de Dumitru Şerban, corespondentul Vieţii medicale la Iaşi.

La 12 iunie, la sediul din Iaşi al primei clinici de fertilizare in vitro din zona Moldovei, a fost sărbătorită naşterea primilor 100 de copii prin tehnici de reproducere umană asistată. Majoritatea lor sunt din judeţele Moldovei, dar sunt câţiva şi din alte ţări, precum Anglia, Italia sau Slovenia. Alţi 17 bebeluşi sunt aşteptaţi în perioada următoare. La finalul evenimentului festiv, am discutat cu prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul centrului, despre activitatea de fertilizare in vitro.

 

   Domnule profesor, aţi vorbit astăzi despre succesele obţinute în fertilizarea in vitro. Care este istoria acestei proceduri?
   – Profesorul Robert Edwards este cel care, prin munca de cercetare depusă în anii ’50 ai secolului trecut, a făcut posibilă naşterea primului copil „creat în eprubetă“ – Louise Brown, în 1978. Graţie studiilor şi experimentelor făcute împreună cu colegul Patrick Steptoe, peste cinci milioane de copii concepuţi in vitro s-au născut, în întreaga lume, în ultimele decenii. De altfel, în 2010, profesorul Edwards a primit Premiul Nobel pentru medicină, o dovadă că fertilizarea in vitro este una dintre cele mai mari reuşite medicale ale secolului XX. Primul copil născut după un ciclu de fertilizare in vitro în România se numeşte Daniel şi s-a născut la Timişoara, la 6 februarie 1996, sub atenta supraveghere a profesorului Ioan Munteanu, membru de onoare al Academiei Române. Deveneam atunci a optsprezecea ţară din lume care reuşea fertilizarea in vitro.

Cinci etape de bază

   Care sunt etapele FIV?
   – În FIV, există cinci etape de bază. În primul rând, stimularea ovariană. În majoritatea cazurilor, formarea foliculilor ovarieni multipli este indusă medicamentos, pentru a încerca îmbunătăţirea şanselor de a obţine o sarcină. Dezvoltarea foliculară multiplă aduce cu sine riscul unei sarcini multiple, dacă se transferă în uter mai mulţi embrioni. În a doua etapă, se face monitorizarea ecografică a creşterii foliculilor şi aprecierea momentului pentru recoltarea ovocitelor. Se administrează o injecţie pentru a determina ovulaţia. În al treilea pas, are loc procedeul de colectare a ovocitelor, de obicei sub control ecografic. Se puncţionează foliculii în care se află ovocitele şi acestea se aspiră, după care vor fi transportate, în medii speciale, în incubatorul unde vor fi fertilizate. În următoarea etapă, se realizează fertilizarea în laborator şi monitorizarea dezvoltării embrionilor. Tot în laborator se realizează, prin diferite metode, prepararea unei suspensii de spermatozoizi cu caracteristici normale. În fine, a cincea etapă este transferarea a unu-doi embrioni în cavitatea uterină la 48–72 de ore sau la cinci zile, când embrionul se află în stadiul de blastocist.
   Care este cererea pentru tratamente de infertilitate în Europa?
   – Există o creştere spectaculoasă a tratamentelor de infertilitate în Europa şi în lume. În 1996, erau raportate aproape 204.000 de cicluri de tratamente de fertilitate în Europa; în 2006 – aproape 495.000. Numărul de clinici de fertilizare in vitro era, în 1996, de cca 480, iar în 2006 – peste 1.000. În câteva ţări europene, 2–5% din copii sunt născuţi după tratamente de fertilitate, pe primul loc fiind Danemarca, unde 6% din copii sunt născuţi după cicluri de fertilizare in vitro. Societatea Europeană de Reproducere Umană Asistată şi Embriologie estimează că 30.000 de cupluri caută tratament pentru infertilitate în afara ţării lor, în fiecare an. În Grecia, la o populaţie de zece milioane de locuitori, în 2012 s-au efectuat 10.000 de cicluri de fertilizare in vitro, în condiţiile crizei economice majore. În anul 2010 au fost 14.000 de cicluri de FIV.
   La noi care este situaţia?
   – În România, în 2012, au fost efectuate doar 2.000 de cicluri, în condiţiile în care unul din şase cupluri are probleme de infertilitate şi necesarul ar fi de aproximativ 10.000 cicluri de FIV pe an.

Fiziologie şi factori predictivi

   – De ce depinde fertilitatea? Cât de mult contează vârsta femeii?
   – Vârsta este cel mai frecvent utilizat predictor al fertilităţii, înaintarea în vârstă are ca rezultat inevitabil scăderea substanţială a rezervei de ovocite după vârsta de 40 de ani. Rata de sarcini şi naşteri scade semnificativ statistic după 35 de ani. La nivel individual, vârsta cronologică a pacientei nu este un predictor atât de bun al fertilităţii precum „vârsta biologică“, definită prin profilul funcţional (rezerva foliculară ovariană, adică numărul de foliculi determinaţi prin examinare ecografică endovaginală în ziua a treia a ciclului menstrual) şi cel hormonal (nivelul bazal al FSH şi al hormonul antimüllerian). Markerii hormonali şi funcţionali sunt mai utili ca factori prognostici decât vârsta în sine. Screeningul genetic este util în cazul femeilor la care vârsta şi markerii funcţionali şi hormonali nu dau o imagine suficient de fidelă a sistemului reproductiv al pacientei.
   Care sunt afecţiunile cu care se confruntă pacientele care apelează la FIV?
   – Pacientele pot avea boală inflamatorie pelvină şi obstrucţie tubară sau absenţă a trompelor uterine – de exemplu, atunci când pacienta a avut două sarcini extrauterine. Mai întâlnim paciente cu istoric de infertilitate îndelungat sau aflate spre sfârşitul perioadei reproductive, la care trebuie luat în considerare factorul timp, sau paciente cu endometrioză ovariană, la care rezerva ovariană funcţională se poate deteriora rapid şi Echipa ieşeană şi câţiva bebeluşi născuţi prin FIVimprevizibil. FIV poate scurtcircuita numeroase modificări caracteristice endometriozei: tulburări ale foliculogenezei şi maturării ovocitare, tulburări de transport ale gameţilor şi embrionului. Totodată, FIV protejează gameţii şi embrionul faţă de mediul ostil peritoneal sau tubar. Endometrioza este recunoscută ca o cauză principală de infertilitate în 4–6% din cazuri, dar se consideră că 50% din cazurile de sterilitate care recurg la FIV prezintă endometrioză. Tratamentul prealabil al endometriozei creşte semnificativ procentajul de sarcini ca rezultat al FIV. Pe de altă parte, mai putem vorbi despre paciente ale căror parteneri au modificări severe ale spermogramei, astfel că şanse reale de sarcină există doar prin tehnica ICSI (intracytoplasmatic sperm injection). În acest caz, embriologul alege cel mai bun spermatozoid şi, cu ajutorul unui micromanipulator, îl introduce în cel mai sănătos ovocit, obţinându-se astfel unul sau mai mulţi embrioni. În general, rata de succes este mai mare la FIV decât la ICSI. La bărbat, pot exista afecţiuni genetice, imposibil de tratat, care determină alterări ale spermogramei, iar la femei tehnica ICSI se foloseşte în cazul pacientelor cu ovocite puţine. De asemenea, mai putem discuta despre paciente oncologice, la care se poate indica recoltarea şi crioconservarea ovocitelor, cu utilizare după ovariectomie, chimioterapie, radioterapie, sau despre paciente care trebuie să apeleze la donarea de ovocite. În cazurile de infertilitate de origine neexplicată, se poate recurge la FIV. Rata concepţiei cumulative în infertilitatea de etiologie neexplicată, cel puţin în cazul femeilor sub 35 de ani, este similară cu rata din grupa patologiei tubare, cea mai frecventă indicaţie pentru FIV.
   Care sunt factorii care afectează implantaţia?
   – Orice afecţiune intracavitară afectează implantaţia: polipii endometriali, fibroamele submucoase, malformaţiile uterine, sinechiile uterine. Orice afectare infecţioasă sau inflamatorie, chiar fără manifestare clinică, este nocivă. Histeroscopia poate evidenţia patologia cavităţii uterine şi leziuni inflamatorii ale endometrului, iar cu un tratament ţintit se pot evita eşecurile repetate de FIV sau avorturile precoce cu repetiţie care nu pot fi explicate. Dar cea mai importantă este constelaţia hormonală, imunologică şi genetică, care permite implantarea embrionului la nivelul mucoasei uterine. Genetic, embrionul conţine 50% din materialul genetic de la tată şi poate fi considerat non-self. Există numeroase echipe care încearcă să găsească fereastra de implantare, momentul ideal în care se poate realiza implantaţia.
  Ce este adenomioza? Poate afecta implantaţia?
   – Adenomioza este o formă de endometrioză – o afecţiune polimorfă, cu multiple aspecte încă necunoscute, care fac subiectul a numeroase cercetări în ultimul timp. Se constată prezenţa în afara cavităţii uterine a unor zone de ţesut cu structură asemănătoare endometrului (glande endometriale plus stromă). S-au identificat endometrioza externă şi cea internă (adenomioza), forme diferite din punct de vedere fiziologic, clinic, diagnostic şi terapeutic. Adenomioza reprezintă o afecţiune frecventă, caracterizată prin existenţa anormală a unor insule de endometru în grosimea muşchiului uterin. Se distinge o formă difuză, frecventă, în care uterul este mărit difuz de volum, simetric, cu consistenţă fermă sau forma localizată, în care se constată un uter mărit asimetric, cu consistenţă fermă. Se poate identifica o masă tumorală cu volum variabil, bine individualizată, fără capsulă proprie. Adenomioza are un tablou simptomatic mai zgomotos: dismenoree severă, dureri pelvine, tulburări menstruale, iar imaginile ecografice şi histeroscopia pot sugera diagnosticul, ce poate fi confirmat numai prin examenul anatomopatologic. Adenomioza scade cert rata de sarcini obţinute atât natural, cât şi prin FIV.

Puncte de interes

   În septembrie 2010, s-a înregistrat un eveniment pentru Moldova: naşterea primului copil prin FIV. Puteţi detalia?
   – Clinica noastră a fost inaugurată în 2006, iar în 2009 am deschis centrul de fertilitate, în cadrul căruia s-au reunit mai multe departamente care se ocupă cu tratarea infertilităţii de cuplu. Am ajutat până acum aproximativ 300 de cupluri infertile să-şi îndeplinească visul de a avea un copil. Rata de sarcini în centrul nostru este de aproximativ 40% şi este similară clinicilor de renume din Europa. Tratăm cele mai dificile patologii prin metode moderne, inclusiv ICSI, inseminare intrauterină. Avem posibilitatea unor investigaţii performante, inclusiv genetice. Am obţinut sarcini inclusiv din blastocişti. De asemenea, putem vitrifica blastociştii, prin îngheţare rapidă. Mai mult, avem posibilitatea congelării spermatozoizilor şi a embrionilor prin tehnica lentă, ajutând astfel şi pacienţii care trebuie supuşi tratamentelor oncologice pentru prezervarea funcţiei reproductive. Am reuşit să obţinem sarcini din sperma decongelată şi, apoi, fertilizarea in vitro a ovocitelor cu aceasta. Am obţinut sarcini din embrioni congelaţi, stocaţi, decongelaţi şi apoi transferaţi intrauterin. Avem posibilitatea identificării ADN fragmentat la spermatozoizi, care ne permite elucidarea unor cauze de infertilitate masculină, înainte vreme neelucidate. Din anul 2011, suntem acceptaţi în programul Ministerului Sănătăţii de FIV/ET. În cadrul acestui program, primul copil născut a fost obţinut în clinica noastră. Sperăm ca prin intermediul acestui program şi alte cupluri să aibă posibilitatea să-şi împlinească familia. În ultima perioadă, tot mai multe cupluri din străinătate apelează la serviciile noastre, beneficiind de preţuri mai mici decât în ţara de origine, dar la acelaşi standard de calitate. Recent, a venit confirmarea primei sarcini obţinute la un cuplu din Marea Britanie. Prin utilizare de protocoale revoluţionare, am reuşit să obţinem sarcini la paciente cu vârsta de 45 ani.
   Care sunt provocările din prezent ale acestor proceduri?
   – Există, în prezent, mai multe provocări şi puncte de interes pentru cei implicaţi în reproducerea umană asistată. În primul rând, evitarea sindromului de hiperstimulare ovariană, periculos pentru viaţă, prin scheme noi de stimulare, utilizarea celor mai noi protocoale şi folosirea criogenării embrionilor. Al doilea este evitarea sarcinilor multiple, un obiectiv important, fiindcă acestea sunt în legătură cu diverse complicaţii. Pentru aceasta, se alege foarte bine numărul de embrioni care se vor transfera, în funcţie de vârsta pacientei, istoricul personal, calitatea embrionilor etc. O altă provocare este creşterea ratei de sarcini la femeile de peste 40 de ani, o direcţie în care se lucrează intens: tendinţa generală, legată atât de situaţia financiară, cât şi de modificarea comportamentului social al femeilor, este de a concepe copii tot mai târziu. Pentru aceasta se caută cele mai potrivite protocoale şi asocieri de medicamente. În acelaşi timp, o opţiune este şi prezervarea ovocitelor la o vârstă tânără, când calitatea lor este cea mai bună, cu utilizarea lor ulterioară, când se doreşte conceperea unui copil. În fine, factorul masculin de infertilitate este, din păcate, tot mai prezent, iar problemele legate de descoperirea cauzelor sunt tot mai complexe. În această privinţă, cercetarea se duce acum la nivel genetic.
   Metoda fertilizării artificiale implică riscuri pentru mamă sau pentru făt?
   – Pentru mamă există riscul hiperstimulării ovariene. Administrarea medicamentelor pentru stimularea ovulaţiei trebuie controlată foarte bine, pentru că hiperstimularea este un accident uneori foarte grav, care poate duce la complicaţii medicale precum hemoragiile interne sau chiar la deces. Dacă stimularea ovariană se face de către un specialist cu competenţă în FIV, riscurile sunt foarte mici. În cazul fertilizării in vitro, se pot introduce mai mulţi embrioni. Se consideră că sarcina multiplă este o complicaţie a FIV, mai ales că aceasta se soldează cu naşterea de copii prematuri, care pot avea sechele de vedere, de dezvoltare fizică şi mintală. De aceea, în unele state, prin lege, se stipulează că nu este voie să se transfere mai mult de doi embrioni prin procedurile de fertilizare in vitro. O altă complicaţie a tehnicilor FIV se consideră că este şi posibilitatea de transmitere a unor boli genetice de la tată la făt, când se utilizează tehnica ICSI, în cazurile severe de sterilitate de cauză masculină.

Perspective româneşti

   În cazul României, care este situaţia? Avem un program de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătăţii.
   – Având în vedere că şi cuplurile infertile plătesc asigurări sociale, iar infertilitatea este recunoscută de OMS ca boală, putem aprecia că o singură fertilizare compensată parţial este cam puţin. În ţări precum Ungaria, Franţa, Grecia sau Germania sunt susţinute cu bani de la stat trei, patru, cinci cicluri de FIV. Alte trei state şi-au anunţat, în 2013, programele naţionale de finanţare pentru FIV: Polonia, cu 15.000 cicluri plătite de casele de asigurări de sănătate, Rusia, unde pentru toate cuplurile infertile un ciclu este asigurat de către stat, şi Malta. România încă se zbate să găsească drumul în ceaţă. A privi tehnicile de reproducere umană asistată ca pe ceva rar, când în lume s-au născut peste cinci milioane de copii este ceva arhaic. Suntem ţara care face cel mai puţin pentru reproducerea umană asistată, pentru cuplurile infertile care ar dori copii.
   Ce e de făcut?
   – România trebuie să creeze o legislaţie care să permită societăţii în ansamblu să evolueze: să permită donările de gameţi, dar cu realizarea unui registru cu donorii atât de ovocite, cât şi cu cei de spermă, care să poată dona de un număr limitat de ori. Ţara noastră ar trebui să fie curajoasă precum Spania, unde se desfăşoară cam 30–40% din reproducerea „de peste graniţe“ şi astfel atrage bani. Dacă va exista un număr consistent de cupluri care se tratează în România, medicii români vor avea din ce în ce mai multă experienţă şi vor progresa. În Spania, cuplurile vin la tratament pentru calitate, şi asta datorită legislaţiei curajoase – permisive, dar controlate.
   Care sunt perspectivele actuale?
   – Perspectivele sunt legate, în principal, de creşterea ratei de sarcini. Dacă acum 30 de ani s-a pornit cu o rată de 10–15%, după un deceniu s-a ajuns la 20%, pentru ca în secolul nostru deja să avem succes în 40–45% din cazuri. Lupta cea mai importantă, în continuare, este dusă pentru a creşte rata de implantaţie a embrionilor şi rata de naşteri de copii sănătoşi. În acest sens, sunt aşteptate cu mare interes două teste care se presupune că vor urca rata de reuşită până la 60–70%. Primul dintre ele este apărut după îndelungi cercetări efectuate la Universitatea Stanford, legat de identificarea computerizată a celor mai buni embrioni, prin filmarea lor continuă, până în momentul în care trebuie transferaţi. În prezent, acest lucru este realizat prin aprecierea morfologică a embrionilor de către embriolog. În paralel, un alt grup de cercetători a elaborat un test care determină cea mai bună perioadă de implantare la femei prin studiul genetic al micromediului de la nivelul endometrului, acolo unde are loc implantaţia. Astfel, medicul va şti când este momentul oportun pentru a transfera embrionii. Aceste două teste ne vor oferi posibilitatea să transferăm cei mai buni embrioni, în cea mai bună perioadă pentru transfer. Primul test a primit acceptul de comercializare în iulie 2012, în Comunitatea Europeană, iar, în scurt timp, acesta va fi disponibil şi la Iaşi. Astfel, rata actuală de reuşită, de aproximativ 40%, va creşte încet spre 50%. Alături de aceste două teste, se caută identificarea embrionilor de bună calitate prin studiul metaboliţilor din mediul de creştere, prin măsurarea consumului de oxigen al fiecărui embrion în mediul de cultură. Se extinde şi se lărgeşte, ca posibilităţi, efectuarea diagnosticului genetic preimplantaţional, pentru a identifica embrioni normali genetic care urmează să fie transferaţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe