Fost preşedinte al Societăţii Internaţionale de Stroke, profesorul Wolf-Dieter Heiss descrie conceptul unităţilor specializate pentru stroke, al căror pionier este, şi etapele managementului pacientului cu AVC, de la diagnostic la recuperare. Un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

"> Prototipul care a schimbat prognosticul bolii: unitatea de stroke - Viața Medicală
Interviuri

Prototipul care a schimbat prognosticul bolii: unitatea de stroke

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 16 2014
Prototipul care a schimbat prognosticul bolii: unitatea de stroke

Fost preşedinte al Societăţii Internaţionale de Stroke, profesorul Wolf-Dieter Heiss descrie conceptul unităţilor specializate pentru stroke, al căror pionier este, şi etapele managementului pacientului cu AVC, de la diagnostic la recuperare. Un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

Pe profesorul Wolf-Dieter Heiss l-am întâlnit în decembrie trecut, la Cluj, unde a susţinut unul din seminarele de neuroştiinţe organizate de departamentul de profil al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“. În faţa unei audienţe restrânse dar competente, compuse din medici specialişti şi rezidenţi neurologie, fostul preşedinte al Societăţii Internaţionale de Stroke a susţinut două prelegeri bazate pe studiile sale avansate de imagistică a creierului. Am profitat de prezenţa sa în România pentru a realiza interviul alăturat.

 

   – Din câte ştiu, sunteţi unul din pionierii ideii de creare a unităţilor specializate pentru stroke, cel puţin în Europa. Cum aţi ajuns la această idee?
   – Accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră de sănătate publică. În medie, aproximativ 200 de oameni din 100.000 suferă anual un stroke, în Europa. În România însă, media este mult mai ridicată, aproape de 300 de cazuri anual la 100.000 de locuitori, din cauze genetice şi de mod de viaţă. Mortalitatea prin AVC este, de asemenea, foarte ridicată, aproape cinci milioane de decese în toată lumea într-un an. Noi am început prin a efectua experimente la animale, producând AVC artificial, astfel implicându-ne în descoperirea şi descrierea penumbrei. Penumbra este termenul utilizat pentru fenomenul de la debutul ocluziei vasculare cerebrale, când debitul sanguin este scăzut şi funcţia ţesutului cerebral alterată, dar leziunea morfologică nu este completă, deoarece aceasta se produce într-un interval de timp mai lung. Astfel, există un interval de timp în care poţi realiza reperfuzia pentru a salva ţesutul. Conceptul de penumbră a fost dezvoltat de Astrup şi Symon, pentru a demonstra că timpul în care ţesutul se necrozează depinde de fluxul sanguin rezidual. Noi am creat o curbă a relaţiei dintre debitul rezidual şi timpul în care se produce leziunea tisulară: cu cât debitul scade mai mult, cu atât mai repede se produce necroza ţesutului. Dacă debitul ajunge aproape de zero, atunci supravieţuirea nu depăşeşte 10–20 de minute; dacă însă debitul rămâne la 10 ml/100 g ţesut/min, faţă de valorile normale de 80 ml/100 g/min, atunci supravieţuirea este mult mai îndelungată, până la una-două ore; dacă valorile sunt chiar mai mari de atât, atunci vorbim deja de o supravieţuire de câteva ore. Acesta este conceptul de penumbră şi de aici a venit concluzia logică: cu cât aplici terapia de reperfuzie mai repede, cu atât creşte cantitatea de ţesut cerebral pe care o salvezi. Interesant, unele zone perilezionale pot supravieţui până la 20 de ore, fapt foarte important pentru tratament. Singura terapie a accidentului vascular ischemic, până acum, este reperfuzia. Terapia de reperfuzie se realizează de la jumătatea anilor ’90 prin tromboliză, iar noi am fost printre primii care au efectuat tromboliză în Europa şi asta pentru că anterior dezvoltasem deja conceptul de terapie intensivă a pacienţilor cu AVC, adică unitatea de stroke.

 

   – A existat o uşoară întârziere în aplicarea trombolizei în Europa, faţă de SUA. De ce?
  – Nu a fost o întârziere, s-a realizat în acelaşi timp. Problema a fost că atunci au fost publicate două studii diferite, unul în SUA, altul în Europa. Studiul american a cercetat tromboliza efectuată până la 90 de minute şi, respectiv, 180 de minute după producerea AVC; în Europa s-a decis să se meargă până la 240 de minute, chiar 360 de minute post-AVC, la început. Şi studiul european a fost negativ, în vreme ce studiul american a fost pozitiv. De aici vine întârzierea de care spuneţi. Studiile au fost însă realizate în acelaşi timp, în 1995, pe baza conceptului de penumbră, un concept european – Astrup era danez, Symon britanic, iar eu eram încă austriac pe atunci.

 

   – Au fost însă şi câteva capcane apărute odată cu tromboliza, deoarece riscul hemoragic era mai mare…
  – Desigur, riscul hemoragic a fost mai mare şi pentru că doza era un pic diferită. În plus, în Japonia, s-a început devreme să se facă tromboliză, însă populaţia japoneză este mai sensibilă la sângerări şi acolo s-au înregistrat mai multe complicaţii hemoragice la început.

 

Unitatea de stroke

 

   – Cum s-a impus conceptul de unitate de stroke?
   – Până atunci, accidentul vascular cerebral ischemic era considerat o boală fără tratament, astfel că pacienţii erau invariabil internaţi în ultimele saloane de pe etaj, unde erau chiar neglijaţi. Noi am schimbat acest concept, deoarece am considerat că şi tratamentul suportiv, general este foarte important la pacienţii cu stroke şi că ei trebuie internaţi la secţia de terapie intensivă. Practic, noi am început să internăm pacienţii în unităţi de tratament intensiv pentru AVC înainte de apariţia trombolizei, la începutul anilor ’80. Odată cu tromboliza, am început să repurtăm succese importante, am putut salva astfel mulţi pacienţi. Tot la apariţia trombolizei, au realizat şi oficialii că tratamentul precoce într-o unitate de stroke realizează economii bugetare importante, chiar dacă este costisitor. Economia se face prin reducerea dizabilităţii ulterioare – aceasta este adevărata povară financiară a accidentului vascular cerebral, nu pacienţii care mor în faza acută.

 

   – Ştiu că în Austria a fost dezvoltată o amplă reţea de unităţi de stroke. Cum a fost în Germania?
  – În Germania, lucrurile s-au realizat mult mai devreme. În Austria s-au organizat relativ târziu, dar reţeaua a fost foarte bine pusă la punct. Au invitat numeroşi experţi, inclusiv pe mine, pentru a promova conceptul unităţilor de stroke. Chiar dacă au făcut acest lucru târziu, la începutul anilor 2000, s-au organizat foarte bine şi au realizat o reţea foarte eficientă. Sigur, Austria este o ţară mică şi au reuşit să obţină o rată foarte ridicată a trombolizei, cu un prognostic bun.

 

   – O condiţie importantă pentru succesul unei astfel de reţele este şi existenţa unui sistem de urgenţă prespitalicesc bine pus la punct.
  – Da, cu siguranţă. În Austria, acesta exista deja, fusese dezvoltat pentru afecţiunile cardiace acute, pentru traumă etc. În Europa, primele reţele de stroke au fost dezvoltate în Germania, în Italia. Există şi experienţa ţărilor scandinave, unde accentul se pune mai puţin pe terapia intensivă şi mai mult pe reabilitare.

 

Reabilitare din faza acută

 

   – Ajungem astfel la o altă întrebare. Conceptul de îngrijire în stroke a evoluat, astfel că, în prezent, procesul de reabilitare începe încă din faza acută. Cum s-a produs această evoluţie?
   – Este foarte important ca reabilitarea să se producă foarte precoce, după un accident vascular cerebral. Conceptul actual impune ca reabilitarea să înceapă în ziua în care s-a produs accidentul vascular. Nu uita pacientul într-un pat de spital, pune-l să se mişte, să fie activ. Dacă activezi creierul, şansele de recuperare şi de activare a reţelei neuronale sunt mult mai mari. Trebuie, deci, ca reabilitarea să înceapă imediat sau cât mai curând posibil. Sunt necesare nu doar mişcări pasive, ci şi fizioterapie activă, antrenament cognitiv şi lingvistic. Cu cât faci mai multe pentru pacientul care a suferit un AVC, cu atât se va recupera mai bine. Este interesant şi un alt aspect. Prognosticul accidentului vascular cerebral s-a îmbunătăţit foarte mult în ultimul deceniu, dar nu numai datorită tratamentului acut şi reabilitării, ci şi datorită prevenţiei. AVC severe sunt mult mai rare decât erau acum 10–20 de ani; cel puţin în Germania, prevenţia este mult mai bună: tratamentul hipertensiunii, al diabetului, alimentaţia, toate s-au îmbunătăţit. Formele severe de ateroscleroză şi AVC sunt în scădere, ceea ce face ca prognosticul să fie statistic mai bun în prezent. De altfel, este şi acesta un motiv pentru care mortalitatea a scăzut semnificativ în ultimii 20 de ani.

 

   – Cum s-a schimbat tratamentul pacienţilor cu AVC ischemic în prezent faţă de anii anteriori?
   – În prezent, practic orice pacient cu AVC intră într-un program de reabilitare. Tendinţa este ca internarea iniţială, în spitalul de urgenţă, să fie cât mai scurtă, deoarece costurile sunt prea mari în terapia intensivă. Se iniţiază deci cât mai repede reabilitarea post-AVC, într-un centru specializat. Evident, şi numărul centrelor de reabilitare post-AVC a crescut semnificativ în anii din urmă. Trebuie spus că este necesară specializarea acestor centre, nu orice tehnică de recuperare dă rezultate după stroke. Există programe specifice pentru diferite tipuri de AVC, dar şi pentru diversele tipuri de leziuni. Pe lângă terapiile de care vă ziceam – fizică, cognitivă, de limbaj – în ultimii cinci-zece ani au apărut şi tehnici noi, de stimulare cerebrală suplimentară non-invazivă. O astfel de metodă aplicăm şi noi, la Köln, de stimulare magnetică transcraniană (TMS), prin care inhibăm sau stimulăm anumite arii cerebrale, astfel inducând modificări ale reţelelor cerebrale funcţionale. Tendinţa actuală este de evaluare şi acceptare în clinică a acestor tehnici ca strategii terapeutice suplimentare. Pasul următor este de a pune accentul pe afectarea cognitivă post-AVC. Deficitul cognitiv împiedică pacientul să utilizeze capacitatea funcţională reziduală a creierului: nu înţelege ce trebuie să facă şi nu poate coopera în procesul de reabilitare. Dovezile de care dispunem indică un rol important pentru reabilitarea cognitivă.

 

    –Dar pacientul cu AVC este unul complex. Depresia, de pildă, este o asociere frecventă.
   – Într-adevăr, pacienţii nu mai sunt activi, sunt izolaţi, nu mai pot lua parte la activităţi sociale. Dacă tratezi depresia, cu un tratament ţintit, efectul obţinut este vizibil în progresele din reabilitare. În plus însă – şi aici e interesant – inhibitorii receptorilor serotoninei sunt eficienţi şi la pacienţii care nu suferă de depresie post-AVC, deoarece au un rol activator. Numeroase medicamente însă inhibă reabilitarea. Aş aminti câteva studii din trecut, de pildă cu metamfetamina ca potenţial activator cerebral, care poate duce la rezultate mai bune în reabilitare, dar induce hipertensiune arterială şi alte efecte secundare. Sunt şi alte medicamente cu potenţial în neuroreabilitare: piracetamul, care activează metabolismul şi funcţionarea cerebrală, Cerebrolysin, care teoretic îmbunătăţeşte neuroplasticitatea…

 

   –Sunt însă şi medicamente care inhibă procesul de reabilitare. Tratamentul unor comorbidităţi poate interfera negativ cu recuperarea post-AVC.
   – Aşa este. Trebuie evitate toate medicamentele cu efect depresiv – apomorfinele, de exemplu. În cazul unui pacient cu boală Parkinson care suferă un stroke, decizia terapeutică este greu de luat.

 

Tehnici imagistice

 

  – În diagnosticul, evaluarea şi urmărirea evoluţiei pacienţilor cu AVC, imagistica joacă un rol foarte important. Care sunt metodele imagistice absolut necesare pentru diagnostic şi ce metode pot fi utilizate atunci când dispui de resurse financiare adecvate?
   – Primul gest pe care trebuie să-l faci este să diferenţiezi între un accident ischemic şi unul hemoragic. Tomografia computerizată poate realiza perfect acest diagnostic diferenţial. La CT evidenţiezi întotdeauna prezenţa unei hemoragii, dar nu mereu se poate demonstra prezenţa unei leziuni ischemice. Pentru a evidenţia o leziune ischemică şi întinderea acesteia, în fazele iniţiale ale unui AVC, rezultate mai bune se obţin cu imagistica prin rezonanţă magnetică. În accidentul ischemic deci, IRM este mai bun decât CT, dar pentru tromboliză trebuie exclus accidentul hemoragic – fie prin IRM, fie prin CT.
 
   – Dar cu dezavantajul că IRM se realizează într-un timp mai lung.
   – Durează un pic mai mult, dar oricum durează mult până aduci pacientul la investigaţia imagistică. Îţi ia o jumătate de oră să aduci pacientul la CT sau IRM, după care o investigaţie durează două minute, cealaltă zece. Nu e o mare diferenţă. Sunt însă probleme cu IRM deoarece aparatul este mai mic şi pacientul poate fi anxios, pe lângă contraindicaţiile ştiute – pacienţi cu pacemaker cardiac, de pildă. Dincolo de aceste nuanţe însă, una din aceste două investigaţii este obligatorie în faza iniţială a accidentului vascular cerebral.

 

   – Este nevoie de angio-CT sau de angio-IRM?
  – Dacă urmăreşti posibilitatea unui tratament intravascular sau dacă vrei să defineşti clar artera obstruată, atunci ai nevoie de angio-CT. Investigaţia este mult mai bună decât angio-IRM, deoarece rezoluţia este superioară şi informaţia obţinută este de mai bună calitate. În plus, vizualizezi mai bine circulaţia colaterală decât la IRM. La IRM însă, poţi realiza secvenţele de difuziune şi de perfuzie, al căror mismatch este cumva similar penumbrei.

 

    – Acest mismatch se corelează cu succesul după tromboliză?
   – Nu, nu încă. Se corelează doar în parte. S-a încercat selectarea pacienţilor pe baza acestui mismatch, dar diferenţele au fost nesemnificative. Şi cu CT se pot face determinări similare, utilizând o secvenţă de perfuzie şi măsurători volumetrice ale debitului sanguin, urmărind tot diferenţele dintre cele două determinări, însă acestea nu au fost validate clinic încă. Noi am efectuat studii de comparaţie între IRM şi PET-CT, la un număr limitat de cazuri de AVC în fază acută. Am aflat astfel că relaţia este una complicată şi că sunt necesare nişte praguri statistice pentru a trasa o limită între hipoperfuzie şi leziune deja instalată. Pragurile utilizate în trecut nu au fost validate, deci trebuie să fim foarte atenţi.

 

   – Metodele avansate, precum PET-CT, sunt indicate în faza acută?
   – Problema cu PET-CT este că nu poate fi efectuată într-o clinică obişnuită, ci doar în centre specializate. Şi acolo, doar dacă aparatul este în vecinătatea unei unităţi de stroke şi dispune de un ciclotron, pentru că doar FDG (fluorodeoxiglucoză) poate fi transportată, având un timp de înjumătăţire de 110 minute, dar acest trasor nu este util în accidentul vascular cerebral acut, unde ai nevoie să măsori debitul sanguin, şi asta se face cu apa marcată cu oxigen radioactiv, sau consumul de oxigen tisular, un indicator al viabilităţii tisulare; timpul de înjumătăţire al oxigenului 15 este de doar două minute. Nu poţi face asta decât dacă ai ciclotronul la subsol, cu pacientul deja aşezat în aparat. Centrul nostru a fost unul din cele câteva din lume care dispun de asemenea facilităţi şi am putut realiza determinări PET-CT la un număr mare de pacienţi cu AVC acut, confirmând astfel conceptul de penumbră ischemică. Este o tehnică utilizată strict pentru cercetare, imposibil de introdus în practica clinică. Ca să vă faceţi o idee, la Köln, avem pe acelaşi etaj unitatea de terapie intensivă, unitatea de stroke şi unitatea imagistică. Avem PET-CT cu ciclotron cu tot în clinica de neurologie, prin cooperarea pe care eu am dezvoltat-o între Institutul Max Planck şi departamentul de neurologie, la începutul anilor ’80, înainte de apariţia trombolizei. Asta ne-a permis apoi să efectuăm tromboliza direct în unitatea PET: pacientul ajungea la spital în primele ore după producerea AVC, la CT vedeam că este candidat pentru tromboliză, îl transferam la PET, unde măsuram debitul sanguin cerebral, demonstram existenţa unui mismatch şi apoi injectam tromboliticul, urmărind în timp real rezoluţia leziunii şi reperfuzia ţesutului.

 

    – Avem deci nevoie de imagistică funcţională la pacienţii cu AVC?
   – Putem utiliza IRM funcţional pentru a testa regiunile implicate într-o sarcină motorie, de vorbit etc. Putem astfel demonstra clar care sunt centrii ce se activează adiţional. La fel putem proceda şi cu PET-CT, demonstrând activarea controlaterală. Imagistica funcţională mai poate fi utilizată pentru a demonstra revenirea la activarea ipsilaterală, atunci când recuperarea este bună.

 

     – Este utilă pentru reabilitare? Nu se poate utiliza în acest scop şi electroencefalograma?
    – EEG nu este o metodă la fel de sensibilă, nu este localizată. Studiile EEG nu au fost suficient de clare în acest sens. Imagistica funcţională serveşte, în principal, unor scopuri de cercetare. Chiar şi aşa, poate fi utilă la selectarea unor grupuri de pacienţi, pentru tratamente speciale, care nu ar da rezultate la toţi pacienţii. Activarea unor arii la PET-CT demonstrează, de fapt, potenţialul de ameliorare sau lipsa acestuia. Prin urmare, are sens să faci investigaţiile acestea dacă astfel selectezi un grup de pacienţi care vor primi tratamente foarte costisitoare, dar eficiente.

 

Exemple mai mult sau mai puţin bune

 

   – În ultimele două decenii, singura terapie aprobată pentru accidentul vascular cerebral ischemic acut a fost tromboliza. Putem spera la adăugarea unor noi tratamente în perioada următoare?
   – Problema rezidă în faptul că nu există vreun alt tratament, în afara reperfuziei. Nu există nimic altceva la orizont, toate studiile clinice de până acum au fost negative. Sigur, reperfuzia se poate realiza şi intravascular, fie prin tromboliza intraarterială, fie prin metode intervenţionale, practicate în numeroase centre, şi la Köln, bineînţeles, cu succes la anumite grupuri de pacienţi. Studiile care au comparatProf. dr. Wolf-Dieter Heiss alături de prof. dr. Dafin F. Mureşanu, directorul departamentului de neuroştiinţe al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca radiologia intervenţională cu tromboliza intravenoasă nu au găsit o diferenţă în favoarea primei metode atunci când nu s-a operat o selecţie a pacienţilor pe anumite subgrupuri. Este bine să reţinem, totuşi, că selecţia pacienţilor este foarte importantă şi că unele din aceste studii de care vorbim au fost efectuate cu tehnologii astăzi depăşite.

 

  – Pe măsură ce noile anticoagulante se impun tot mai mult în prevenţia accidentelor ischemice, au existat câteva rapoarte, în 2013, care indicau dificultatea intervenţiei într-o hemoragie cerebrală cu aceste noi anticoagulante.
   – Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul warfarinei… Sunt unul-două cazuri comunicate, să nu uităm totuşi că noile anticoagulante sunt mult mai sigure decât warfarina…
    Problema o constituie absenţa unui antidot…
   – Doza nu este însă foarte mare. Sigur, oricând pot apărea complicaţii ale unui tratament eficient, însă în acest caz rata complicaţiilor este mult mai scăzută decât în cazul warfarinei, şi asta este foarte important. Chiar dacă dispunem de un antidot pentru warfarină. Efectul noilor anticoagulante este mult mai bine tolerat, în cazul dabigatranului sau al inhibitorilor de factor Xa, în patologii precum fibrilaţia atrială. Pentru prevenţie, noile anticoagulante sunt mult mai bune decât warfarina şi tendinţa generală este de a trece la noile substanţe, chiar dacă ele sunt de vreo 10–20 de ori mai scumpe. Probabil că preţurile vor începe să scadă în anii următori.

 

   – În reabilitare, există mai multe modele. Unul dintre ele este acela al spitalului de reabilitare, dar există şi modelul echipei de reabilitare care merge de pe o secţie pe alta, într-un spital generalist. Care este modelul optim?
    – Reabilitarea începe în faza acută, în spitalul de urgenţă, cu o echipă de reabilitare. Orice departament de neurologie modern are o echipă de reabilitare care iniţiază procesul de reabilitare în ziua în care se produce accidentul vascular cerebral. Ei încearcă să mobilizeze pacientul, să îl dea jos din pat, este important să se întâmple acest lucru în primele zile. Abia apoi urmează faza a doua, de continuare a procesului de reabilitare într-un centru specializat, cu metode diferite, se trece de la mişcări pasive la mişcări active. Strategia de reabilitare se schimbă odată cu evoluţia bolii şi continuă inclusiv după externarea pacientului din centrul de reabilitare, când procesul continuă în centre ambulatorii.

 

   – Şi aici există însă posibile probleme, deoarece, la fel ca în cazul medicamentelor, unele practici fizice pot induce efecte negative. Cum se poate găsi centrul cel mai indicat pentru reabilitare?
   – Situaţia variază de la o ţară la alta, trebuie ca fiecare practician să realizeze acest lucru local. Sunt medici buni şi medici mai puţin buni. Nu există o reţetă pentru asta, dar este clar că oamenii au nevoie de pregătire, de ghiduri, de respectarea ghidurilor.

 

   – Cât de fezabil poate fi în Europa un sistem de telemedicină precum cel american de telestroke?
  – Medicina americană nu cred că este un exemplu bun. Sistemul american are părţi foarte bune şi părţi foarte rele. Sunt convins că o bună parte din populaţia Statelor Unite este tratată mai rău decât majoritatea populaţiei din România. Dacă eşti sărac, în SUA, nu beneficiezi de niciun tratament.

 

   – Nici cu Obamacare, mai nou?
   – Nu vă puneţi mari speranţe, nu va putea duce reforma la bun sfârşit…
 
 


 

Profesorul Wolf-Dieter Heiss şi-a început cariera profesională prin absolvirea studiilor medicale la Universitatea din Viena, în 1965. După o serie de studii postdoctorale la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stockholm şi Buffalo, din 1970 şi-a continuat activitatea în capitala Austriei.
În 1978 se mută la Köln, în Germania, în calitate de conducător al unităţii de cercetare cerebrovasculară din cadrul Institutului Naţional Max Planck şi de director al departamentului de neurologie al Spitalului Köln-Merheim. Din 1982 devine directorul departamentului de neurologie al Institutului Max Planck pentru cercetări neurologice din Köln, iar din 1985 este profesor şi conducător al departamentului de neurologie al Universităţii din Köln, funcţii pe care avea să le deţină până la pensionarea din 2005.
Din 2005, este director emerit al Institutului şi visiting professor la Universitatea Donau din Krems (Austria). Din 2009 devine profesor adjunct la Universitatea McGill din Montreal. Anul trecut a devenit profesor asociat la departamentul de neuroştiinţe al UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca.
A fost, în perioada 1991–1995, preşedintele Societăţii Internaţionale de Stroke; între 2001 şi 2005 a fost preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neurologie (EFNS).
În 1990, a fondat iniţiativa „Köln împotriva stroke-ului“ („Köln gegen den Schlaganfall“), datorită căreia timpul de la debutul unui accident vascular cerebral până la prezentarea la spital şi apoi la aplicarea tratamentului în faza acută a fost redus semnificativ; acesta a fost „prototipul“ unităţilor de stroke de mai târziu.
A publicat peste 600 de articole ştiinţifice în cele mai importante reviste ştiinţifice din domeniul neuroştiinţelor şi are un indice h de 63.
Este membru al Academiei Germane de Ştiinţe „Leopoldina“ şi al Academiei Austriece de Ştiinţe.
 
 
 
 
 

 

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe