Newsflash
Interviuri

Programe naționale de ortopedie pediatrică

de Iftimie NESFÂNTU - oct. 9 2015
Programe naționale de ortopedie pediatrică

Asociația Română a Traumatologilor și Ortopezilor Pediatri organizează, în perioada 5–7 noiembrie 2015, la Pitești, al optulea congres ARTOP. Prof. dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de ortopedie pediatrică din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M. S. Curie“ București și membru fondator al ARTOP, ne oferă mai multe detalii.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
     – Pe scurt, care vor fi coordonatele congresului?
     – Încă de la primul eveniment, noi am sintetizat întreaga activitate a ARTOP pe două coordonate complementare: să asigurăm identitate specialității noastre și demnitate pentru toți cei care practică și/sau susțin această activitate; sunt scopuri diferite, unul la un pol, altul la celălalt, însă nu se pot realiza decât împreună și prin mijlocirea unor acțiuni concrete, între acestea fiind și congresele naționale. Ediția de anul acesta va fi mai specială decât cele anterioare, avem acum o altă platformă. Așteptăm la această ediție pe toți ortopezii pediatri din rețea care vor să-și însușească la zi noțiunile importante în practica medicală în specialitate; societatea paralelă, SOROP, a fost nevoită să se desființeze. Avem și un alt atu. La congresul de anul acesta al Societății europene de ortopedie pediatrică (EPOS), ARTOP a fost invitată să prezinte două lucrări poster, una privind situația ortopediei pediatrice în România de la începuturile ei și până în prezent, cealaltă, referitoare la cea mai importantă contribuție în specialitate – în cazul nostru, ligamentoplastia radioulnară proximală în luxația capului radial; toate țările membre sau afiliate EPOS au trimis câte două astfel de postere, expuse fiecare sub drapelul țării respective. Cele două postere sunt o carte de vizită și, pe baza unor rezultate proprii și contribuții originale la dezvoltarea specialității, certifică afilierea noastră la societatea europeană de profil. Este o izbândă care ne obligă, un pas înainte în configurarea identității acestei specialități: avem un nume, recunoscut, iată, și de EPOS, avem rezultate și contribuții originale recunoscute, avem specialiști și o asociație profesională care ne apără interesele oferindu-ne fiecăruia în parte și tuturor împreună un statut, pe care nu ne rămâne decât să-l urmăm și să-l respectăm.

 

Motivare și responsabilizare

 

     Ce legătură are acest moment de recunoaștere cu apropiatul congres național ARTOP?
     – Este important pentru motivarea și responsabilizarea traumatologilor și a ortopezilor pediatri; ne dorim și ne așteptăm ca toți participanții să plece de la acest congres cu noțiuni noi, practice, la zi, care să corespundă normelor europene privind asistența medicală de nivel înalt în ortopedia pediatrică.

 

     Ce invitați veți avea la congresul de anul acesta?
     – Vor fi prezente personalități de marcă din Canada (dr. François Fassier), Franța (dr. Georges Finidori), SUA (dr. Zagorka Pejin). E un motiv de mândrie. Nu avem decât de învățat din experiența celor care vin din afară. Dar este și o dovadă că activitatea și rezultatele noastre au ajuns să fie cunoscute și, iată, medici cu nume și-au anunțat participarea cu teme de prioritate.

 

     Cum ar fi?
     – Tratamentul scoliozelor congenitale în osteogeneza imperfectă, metode de tratament în diformitățile membrelor, toate acestea referindu-se la situațiile generate în cazuri de osteogeneza imperfectă. După cum vă spuneam cu ani în urmă, nu vom plăti noi transportul și participarea unor invitați din străinătate, dar căutăm în schimb, prin ceea ce facem aici, să trezim interesul unor centre și colective din afară, să vină ei și să-și exprime dorința de a participa cu lucrări ale lor și bineînțeles și pentru a vedea ce se face aici. O adevărată colaborare științifică presupune reciprocitate, experiență împărtășită și de o parte și de alta. Este și aceasta o componentă a profesionalismului real, recunoscut de cei mai buni. Și iată, am depășit și acest prag. Congresul și activitatea noastră se definesc prin calitatea lucrărilor și prin contribuții originale ale Ortopediei pediatrice din România.

 

     Pasul următor?
     – Urmează să ne înscriem în Federația Internațională a Societăților de Ortopedie Pediatrică (IFPOS), obiectiv ce rămâne pentru anul viitor.

 

O afecțiune în curs de eradicare

 

     – Cu mai mulți ani în urmă ați militat pentru un program național de screening al displaziei de dezvoltare a șoldului la nou-născut. Ați organizat cursuri, l-ați invitat în România pe profesorul Reinhard Graf, cel care a introdus ultrasonografia pentru diagnosticul displaziei de dezvoltare a șoldului la nou-născut. În ce etapă sunt aceste inițiative și în ce mod vor fi prezente în apropiatul congres ARTOP?
     – O zi a congresului este rezervată pentru două programe naționale, cel de screening, depistare și tratament al displaziei de dezvoltare a șoldului și un program de screening școlar, care să depisteze scolioza de la 1 la 18 ani și să prezinte cazurile respective medicilor formați de noi. De la 1 septembrie 2015, a devenit activ și un site profesional, care să centralizeze aceste date și să permită urmărirea cazurilor depistate și tratamentele potrivite fiecărui caz în parte. Programul de screening, depistare și tratament al displaziei de dezvoltare a șoldului permite depistarea copiilor cu probleme încă din primele trei zile de viață, în secțiile de neonatologie, urmând ca ei să ajungă apoi la medicul specialist din județul respectiv și să fie tratați precoce, astfel încât la vârsta de trei luni să fie vindecați. Asta înseamnă că nu vor mai ajunge la complicațiile cunoscute, pe care pur și simplu nu le vom mai întâlni în clinicile de ortopedie și nici măcar în cărțile de patologie. Avem ocazia să eradicăm această afecțiune printr-un program aplicat corect. În fiecare an, în România, s-ar putea face astfel economii de 24 de milioane de euro – este un calcul bazat pe frecvența acestor cazuri, pe cheltuielile care se făceau înainte cu tratamentul acestor pacienți, nedepistați la timp și marginalizați de societate.

 

     Ce implică punerea în practică a acestui program?
     – Noi așteptăm ca Ministerul Sănătății, așa cum a promis, să furnizeze ecografe, sonde și sprijin pentru ca acești copii să poată fi examinați în secțiile de neonatologie. Toate aceste secții și în special cele mari urmează să primească bani ca să cumpere echipamentele necesare și să înceapă odată acest program național. În prezent, ca urmare a activității ARTOP și a clinicii pe care o conduc, s-a stabilit un anume drum pentru acești pacienți. Însă nu toți îl parcurg, mai rămân copii din familii nevoiașe, care nu au mijloace nici pentru a se deplasa la o unitate medicală, încă ne mai trezim cu pacienți care au trecut de vârsta de 3 ani și necesită intervenții operatorii. Dacă ministerul ne va susține, noi avem acum experiența și infrastructura să punem în aplicare acest program. Am pregătit cadrele respective și aveam deja o rețea; în fiecare județ există câte un medic responsabil, specialist în ortopedie pediatrică sau chirurgie și ortopedie pediatrică.

 

Sinapsele comunicării

 

     Vor fi lucrări pe această temă la congresul ARTOP?
     – Vor fi expuse câteva lucrări – despre crearea unui registru național, despre dificultățile în urmărirea și îngrijirea acestor copii. Ca să impulsionez acest program, am solicitat medicilor interesați să se înscrie la doctorat cu o temă intitulată simplu: „Eradicarea luxației de dezvoltare a șoldului în județul...“. Sunt importante aceste cercetări, există particularități în fiecare comunitate. Și-au fost două județe. Dr. Raul Cristian Colțan va prezenta la congres lucrarea de doctorat realizată în Vâlcea, iar dr. Viorel Nicolae va începe o teză similară pentru județul Argeș. În plus, dr. Alexandru Ulici va susține un curs de ecografie de șold la nou-născuți. Medicii de familie, pediatrii și neonatologii pot, după o lună și jumătate de pregătire, să obțină această competență și apoi să se înscrie în programul național. Congresul ARTOP are un rol important, asigurând „sinapsele“ comunicării între toți cei implicați.

 

     – Și celălalt program național pe care îl veți discuta?
     – Am reușit să creăm și un program național de screening școlar, care să depisteze scoliozele începând de la vârsta de un an. Dacă acești copii vor fi depistați în timp util, se vor evita diformitățile grave de mai târziu și, la fel, cheltuielile vor scădea. S-a format o rețea, cu alți medici decât în celălalt program, care a intrat în acțiune de la 1 septembrie 2015. Programul vizează medicii de familie, solicitați să facă aceste consultații, să-i depisteze pe copiii cu probleme și să-i trimită la medicul responsabil din județul respectiv. Diagnosticul precoce și îngrijirile adecvate pot să prevină progresia deformării și să reducă multe din cheltuielile generate până acum de neglijență, ca să nu spunem neimplicare. Dacă scolioza nu este tratată corect, coloana se poate deforma și mai mult, devenind rigidă și greu de corectat, cu un tratament dificil și costisitor. Și aceste detalii vor fi discutate în cadrul congresului nostru, cu toți medicii coordonatori din județe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe