Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Grigore Tinică: „Nu suntem atât de bogaţi încât să efectuăm proceduri ieftine, traumatizante pentru pacienţi“

de Dumitru ŞERBAN - sept. 13 2013
Prof. dr. Grigore Tinică: „Nu suntem atât de bogaţi încât să efectuăm proceduri ieftine, traumatizante pentru pacienţi“

Al IX-lea Congres naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, la care  „Viaţa medicală“ este partener media principal, se va desfăşura la Iaşi, în perioada 26–29 septembrie a.c., în incinta hotelului Internaţional.

 

– Veţi organiza, în premieră, la Iaşi, Congresul Naţional de Chirurgie Cardiovasculară.
Se va desfăşura la Iaşi, datorită faptului că am fost ales preşedinte al SRCCV pentru o perioadă de doi ani, 2012–2014.
Despre invitaţii evenimentului ce ne puteţi spune?
– Avem invitaţi de marcă din toată ţara, dar şi din afara graniţelor – din ţări precum Italia, şi, în acest context, va fi un simpozion româno-italian de medicină cardiovasculară, Franţa, Portugalia, Germania, Federaţia Rusă, Siria, Turcia, Republica Moldova. O altă particularitate a congresului este şi faptul că încă de la ediţiile precedente, prof. dr. Vlad Anton Iliescu, fost preşedinte al Societăţii, a invitat colegi de mare valoare, iar noi trebuie să continuăm această tradiţie. Aşadar, deja şi-au anunţat prezenţa foarte multe personalităţi, şefi de clinici, de secţii şi departamente, cardiologi.
Punctaţi-ne câteva din obiectivele congresului.
– Obiectivele manifestării sunt, în primul rând, aducerea la cunoştinţa opiniei publice medicale, în special chirurgicale cardiologice, dar şi a celorlalţi medici specialişti, a celor mai stringente probleme ştiinţifice ale chirurgiei cardiovasculare şi a specialităţilor conexe. De altfel, în afară de cardiologi, medici de familie, vor participa şi anestezişti de chirurgie cardiovasculară, iar în cadrul acestui for ştiinţific vom dezbate probleme precum chirurgia rădăcinii aortei, chirurgia coronariană, valvulară, a malformaţiilor congenitale, metodele de investigaţii imagistice, invazive şi noninvazive, a bolilor cardiovasculare etc. De asemenea, vor fi abordate teme privind pregătirea operatorie şi tratamentul imediat postoperator ale pacientului cu boli cardiovasculare, ale pacienţilor operaţi pe cord deschis şi celor operaţi cu leziuni vasculare. Mai mult, vom aborda teme precum flebologia, chirurgia vasculară periferică, chirurgia carotidiană sau revascularizarea creierului. Concret, temele congresului sunt foarte vaste, dar, într-un singur astfel de eveniment, de doar câteva zile, nu putem cuprinde toată tematica chirurgiei cardiovasculare.
Dacă ne gândim la momentul când v-aţi început cariera şi la cele enumerate mai sus, constatăm că, în ceea ce priveşte operaţia cordului şi nu numai, s-au produs evoluţii majore.
– Cariera medicală, pentru mine, a început în anii ’80. Atunci, chirurgia cardiovasculară mi se părea că este în apogeul medicinii. Era o specialitate nouă şi ştim că, la nivel mondial, a început să se dezvolte după anii ’50 şi foarte mult după anii ’70–’80, la niveluri care păreau de neconceput pentru multe ţări. Atunci, să fii operat pe cord deschis era ceva deosebit, acum, chirurgia cardiovasculară a evoluat în aşa fel încât în cadrul ei se folosesc tehnologii foarte avansate, precum cele de urmărire a pacienţilor în perioada preoperatorie, de investigaţii amănunţite. Capacităţile noastre de intervenţie din anii ’80 nu erau ca în ţările moderne şi reuşitele se datorau specialiştilor, care făceau totul din pasiune. Treptat, specialiştii au reuşit să înveţe tehnologii moderne şi imediat să le şi implementeze în România. Internetul a jucat şi joacă un rol foarte important, deoarece ne-a deschis calea de comunicare cu specialiştii cardiologi din toate colţurile lumii. De asemenea, tot prin intermediul internetului, reuşim să aducem, în România, în scurt timp, practic, în câteva secunde, tehnologii avansate, iar altădată acestea ajungeau în 15 ani. Mai sunt încă probleme, în ceea ce priveşte asigurarea bugetului în cazul intervenţiilor dificile, care sunt extrem de scumpe, dar necesare. În acest context, consider că creşterea speranţei de viaţă a românilor se datorează şi progreselor pe care le-a înregistrat medicina cardiovasculară în România. De apreciat că, într-o perioadă atât de scurtă, am reuşit să ne aliniem în foarte multe domenii, în special al medicinii cardiovasculare, la standarde internaţionale de înaltă calitate.
În agenda evenimentului este şi simpozionul omagial – „180 de ani ai Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi“.
– În Iaşi îşi are sediul şi funcţionează Societatea de Medici şi Naturalişti care, anul acesta, împlineşte onorabila vârstă de 180 de ani. Este cea mai veche societate medicală din România şi printre primele trei societăţi, ca vechime, din lume. Şi, în acest context, având în vedere că această societate editează şi una dintre cele mai vechi reviste medicale din lume, „Revista Medico-Chirurgicală“, ne-am gândit să organizăm simpozionul.
De asemenea, în cadrul congresului se va desfăşura şi al V-lea simpozion al asistenţilor de chirurgie cardiovasculară, ATI şi circulaţie extracorporală. Ne puteţi argumenta?
– Da, va fi un simpozion dedicat asistenţilor şi tehnicienilor din chirurgia cardiovasculară, dar şi din specialităţile conexe, atât cardiologie, cât şi terapia intensivă, urgenţe, SMURD, salvare ş.a.m.d, simpozion în care colegii noştri vor dezbate problemele legate de îngrijirea pacienţilor gravi, în urgenţă, cu probleme cardiovasculare, dar şi a celor cu probleme asociate bolilor cardiovasculare.
Am constatat că medicina a evoluat extrem de mult. Cum vedeţi temele abordate în dialogul nostru, peste 30 de ani?
– Vă răspund prin cuvintele prof. dr. Sotiris Prapas, preşedintele Eurasian Bridge Association – „Nu mă întrebaţi de viitor, nu sunt responsabil pentru viitor“, dar vă spun totodată că medicina cardiovasculară, în următoarea perioadă, va merge spre nanomedicină, medicina genetică, medicina moleculară, de altfel, preconizăm ca anul viitor, în cadrul Congresului Naţional de Chirurgie Cardiovasculară, să invităm şi geneticieni, biologi, microbiologi, reprezentanţi ai altor specialităţi care se ocupă nu numai de organul care este inima, ci şi de acele mici componente ale aparatului cardiovascular – celulele, moleculele. Chirurgia cardiovasculară va merge de la abordările mari, largi către inciziile mici, către momentul în care vom putea realiza operaţie prin puncţie, vor fi puncţionate arterele. Astfel de operaţii se fac şi în Institutul de Boli Cardiovasculare „George I. M. Georgescu“ de la Iaşi, cât şi în alte instituţii din ţară. Printr-un ghidaj se ajunge la organul bolnav, mai exact, la partea componentă a inimii bolnave şi se repară, fără a avea incizii mari. După toate acestea, suferinţa pacientului este mult mai mică, posibilitatea de recuperare este mai mare, iar timpul de recuperare este mai scurt. Într-o primă fază, cheltuielile sunt mai mari, dar dacă scădem cheltuielile de spitalizare, cu suferinţa, cu invaliditatea pacienţilor, în final, cheltuielile vor fi mai mici. Englezii spun „nu suntem atât de bogaţi ca să cumpărăm lucruri ieftine“, iar noi nu suntem atât de bogaţi ca să facem proceduri ieftine, traumatizante pentru pacienţi, trebuie să efectuăm proceduri foarte simple, accesibile, şi totodată să tratăm patologii complexe ale aparatului cardiovascular. De asemenea, terapia genetică va intra în practica uzuală a medicinii cardivasculare. În acest context, sunt foarte multe cercetări care se întreprind. În centrul atenţiei este şi nanomedicina. Astfel, mici roboţei vor fi implantaţi în organism şi îşi vor face treaba de curăţare a vaselor sanguine, de tratamente ale zonelor afectate, fără ca pacientul să fie anesteziat, să stea în reanimare şi să fie scos din activitatea lui socială pe o perioadă foarte lungă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe