Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Gabriela Radulian: „Trebuie să ne unim eforturile în îngrijirea persoanelor cu diabet”

de Florentina Ionescu - apr. 23 2020
Prof. dr. Gabriela Radulian: „Trebuie să ne unim eforturile în îngrijirea persoanelor cu diabet”

Prof. dr. Gabriela Radulian, preşedinta Societăţii de Neuropatie Diabetică, a vorbit recent despre problematica pacientului cu diabet zaharat în contextul pandemiei de COVID-19, într-un interviu online găzduit de MedicHub, adresat exclusiv comunității medicale.

La noi în țară s-au raportat decese cauzate de infecția cu SARS-CoV-2 la pacienți cu diabet zaharat (DZ), iar îngrijorarea medicilor este tot mai mare în acest context.

Printre altele, prof. dr. Gabriela Radulian a vorbit pe plaftorma medichub.ro despre asocierea care există între diabetul zaharat și infecția COVID-19 (boala cauzată de virusul SARS-CoV-2), mai ales că această asociere este demonstrată de datele publicate recent la nivel internațional.

gabriela radulian

DZ este o afecțiune cu evoluție cronică progresivă, subliniază medicul, iar prezența hiperglicemiei cronice induce anumite modificări legate de imunitate:

„O imunitate scăzută se asociază cu o evoluție mult mai severă a infecției COVID-19. Este clar, pe baza datelor publicate din martie, că persoanele cu DZ, fără un control glicemic corespunzător, sunt mai expuse riscului de evoluție severă a infecției COVID-19. Este de subliniat că nu numai persoanele cu DZ prezintă acest risc imunitar suplimentar. Vorbim, totodată, de asocierea obezității la cei cu diabet zaharat de tip 2. Obezitatea, dacă este una de tip abdominal înseamnă, de fapt, și modificări ale ventilației, fapt care genereză și fenomene suplimentare de scădere a concentrației de oxigen”.

Citește și: Dr. Daciana Toma, despre pacienții cu DZ în context COVID-19: „Orice complicație care apare este greu de gestionat”

Totodată, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică a ținut să precizeze că infecția cu SARS-CoV-2 declanșează o adevărată „furtună inflamatorie, cu secreție mare a citokinelor” și pe fondul acestei „furtuni imunitare”, persoanele cu DZ devin mai vulnerabile, iar în aceste condiții pot avea o evoluție mai severă a COVID-19.

„Ar trebui să ne gândim că studii actuale au demonstrat că acest tip de coronavirus determină, totodată, o distrucție accelerată a celulelor beta pancreatice, simultan înregistrându-se și creșterea insulinorezistenței la nivel hepatic. Practic, sunt date suplimentare care confirmă că asocierea infecției COVID-19 la cei cu DZ este într-adevăr o asociere cu un risc de evoluție sever”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian.

Acum, mai mult ca oricând, amintește medicul citat, profesioniștii din domeniul medical trebuie să facă eforturi comune și tot ea amintește că o echipă formată din mai mulți specialiști ajută în managementul diabetului.

„Trebuie să ne unim eforturile în ceea ce privește îngrijirea persoanelor cu diabet. Știm cu toții că managementul DZ înseamnă o implicare multidisciplinară, fie că vorbim de medicul diabetolog, de medicul de familie. Dar prin prisma coexistenței complicațiilor cronice, vorbim și de implicarea colegilor nefrologi, cardiologi, neurologi. Să nu uităm de rolul important al asistentelor medicale, al nutriționistului și al podiatrului în condițiile în care ne dorim ca pacienții cu DZ să aibă o calitate foarte bună a vieții”, a conchis dr. Gabriela Radulian.

Citește și: Prof. Dr. Alexandru Rafila, despre dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19: „Studiile de siguranță sunt pe primul loc”


Notă autor:

Sursa foto: Captură medichub.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe