Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Daniela Bartoș: „Femeile medic sunt mai empatice”

de Florentina Ionescu - mar. 1 2020
Prof. dr. Daniela Bartoș: „Femeile medic sunt mai empatice”

Ziua Internațională a Femeilor este marcată anual, în numeroase țări din lume, la data de 8 martie. Pe durata lunii martie, ne-am propus să publicăm o serie de articole în care femei din diferite domenii (medicină, psihologie, ONG-uri și nu numai) ne vorbesc despre calitățile reprezentantelor „sexului frumos” și despre trăsăturile care le fac mai valoroase. Deschidem această serie de articole cu dr. Daniela Bartoș, medic primar medicină internă, medic primar cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgență București.

Prof. dr. Daniela Bartoș (medic primar boli interne, medic specialist cardiolog, medic specialist în sănătate publică și Doctor în științe medicale) a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor, pentru a înțelege, în primul rând, ce diferență ar putea să facă femeile în domeniul lor de activitate și pentru a vedea care sunt atuurile femeilor. 

medic femeie spital urgenta

„Femeile, la ora actuală, lucrează în aproape toate domeniile. Este foarte adevărat că proporția femeilor în rândul medicilor a crescut de la an la an. Între specialitățile medicale se regăsesc unele în care femeile excelează – de exemplu: oftalmologie, chirurgie, estetică, ginecologie. Indiferent de specialitate, femeile medic sunt atente, mai aplecate asupra suferinței pacienților, mai empatice. Acestea sunt numai câteva dintre calitățile femeii medic. În acest context, prezența femeilor într-o echipă mixtă este foarte utilă, rata de succes a întregii echipe fiind mai mare”, a declarat dr. Daniela Bartoș pentru ziarul „Viața Medicală”.

Cursa de obstacole: birocrația

Am vrut să aflăm de la interlocutorul nostru și care a fost cea mai mare provocare profesională, cât și personală. Într-o lume a bărbaților, explică medicul, este o adevărată cursă să știi să te strecori printre tot ce înseamnă birocrație: „Cea mai mare provocare a constituit-o munca administrativă, care este total diferită de cea de medic. A reuși să te strecori prin hățișul birocratic, într-o lume predominant a bărbaților, este o adevărată cursă cu obstacole care necesită multă răbdare și capacitatea de a găsi soluții. Provocările în plan personal sunt la fiecare pas. Orice nou pacient reprezintă pentru medicul său o enigmă care se vrea elucidată. Atunci când reușești acest lucru, să o elucidezi, ai o mare satisfacție”. 

danielabartos
Medicul Daniela Bartoș

În privința celei mai mari reușite, prof. dr. Daniela Bartoș ne-a mărturisit că reușitele cele mai mari vin din familie: „Am doi copii care s-au pregătit în România și care s-au realizat profesional în această țară”.

Încrederea populației în medici trebuie sporită

Într-un scenariu ipotetic, am vrut să aflăm de la medicul Daniela Bartoș ce anume ar schimba dacă ar fi consilierul ministrului Sănătății și ce fel de recomandări i-ar face. Răspunsul pe care ni l-a dat s-a axat în primul rând pe latura educativă și pe faptul că oamenii trebuie să aibă un grad crescut de încredere în personalul medical: 

„Lucrurile sunt foarte complexe. În primul rând, trebuie schimbată mentalitatea: atât a medicilor, cât și a pacienților. Trebuie accentuată latura educativă, deoarece numai așa putem ajunge să trecem de la medicina curativă la cea preventivă. În altă ordine de idei, va trebui să creștem gradul de încredere a populației în corpul medical. Nu este posibil ca tot timpul să asistăm la denigrarea corpului medical și să nu vedem devotamentul și munca corectă și eficientă depusă de majoritatea colegilor: medici și asistenti medicali”.

Mesaj pentru cititorii noștri

În final, medicul a transmis cititoarelor și cititorilor ziarului „Viața Medicală” un mesaj de încurajare: „Aș dori să felicit corpul medical din țara noastră care, prin devotament și competență, reușește de multe ori să învingă lupta cu moartea. Totodată, aș dori să le urez tuturor sănătate și multă răbdare pentru a depăși toate dificultățile momentului”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com și therapyroom.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe