Newsflash
Interviuri

Prevenţia cancerului de col uterin la populaţiile defavorizate

de Demostene ŞOFRON - nov. 14 2014
Prevenţia cancerului de col uterin la populaţiile defavorizate
Peste 2.500 de femei din regiunea de Nord–Vest a ţării vor fi investigate, în cadrul unui proiect de prevenire a cancerului de col uterin derulat de Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă“ Cluj-Napoca (IOCN) în parteneriat cu Registrul de cancer din Norvegia (Kreftregisteret). Proiectul vizează în special populaţia romă şi alte grupuri defavorizate. Conf. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu spune, în dubla sa calitate de manager al IOCN, respectiv, director de proiect, că din cele 147 de proiecte depuse în cadrul ariei tematice „Sănătate şi siguranţă alimentară“, acest proiect a ocupat locul patru, fiind aprobate pentru finanţare şapte proiecte. Bugetul total alocat depăşeşte un milion de euro, iar durata sa este de 34 de luni.
 
 
 

 

 

  Care sunt elementele de inovaţie ale proiectului?
   – Inovaţia constă, în principal, în integrarea screeningului primar al infecţiilor persistente cu HPV în programul organizat de screening citologic Babeş-Papanicolau, vizând în special femeile rome şi celelalte categorii defavorizate din mediul rural, comunităţi izolate, alte colectivităţi etnice. Ne dorim ca pe lângă integrarea testării HPV, să avem şi un studiu al barierelor de acces la programul organizat de screening şi pilotarea regională a unui model elaborat în cadrul de includere a femeilor neasigurate social, din categoriile defavorizate, pe liste speciale la medicii de familie.

 

   Fiind vorba de femeile rome, credeţi că vor răspunde pozitiv acestei iniţiative?
   – Mobilizarea lor se va face cu mediatori sanitari specific instruiţi şi pregătiţi, iar prelevarea de teste HPV şi Babeş-Papanicolau se va efectua în locaţii fixe dar, graţie unităţii mobile a IOCN, oriunde va fi nevoie.

 

   Ce alt obiectiv mai aveţi?
   – Urmărim creşterea supravegherii cancerului în regiunea noastră, prin îmbunătăţirea activităţii de înregistrare şi analiză a datelor de cancer în Registrului regional de cancer Nord–Vest. Vom sprijini fiecare unitate sanitară în activitatea obligatorie de raportare a cazurilor noi de cancer, prin crearea unei platforme informatice de transmitere automată a datelor. Este un proiect de cercetare, care va stabili în ce măsură variante ale screeningului sunt complementare sau pot fi utilizate diferit.

   Echipa de cercetare cuprinde nume cunoscute şi apreciate pentru eforturile depuse în lupta împotriva cancerului, cum sunt conf. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, dr. Florian Nicula, partea norvegiană fiind reprezentată de prof. dr. Elisabete Weiderpass Vainio.  Registrul de cancer din Norvegia, cu sediul în Oslo, a luat fiinţă la 17 octombrie 1951, în prezent fiind unul dintre cele mai vechi instrumente de profil din întreaga lume. Medicii norvegieni sunt instruiţi de aşa manieră încât raportează toate cazurile noi de cancer, chiar şi suspiciunile legate de unele cazuri, înregistrându-se astfel în jur de 140.000 de notificări legate de boala canceroasă şi cazurile posibile. Din acestea, aproape 30.000 se dovedesc a fi cazuri noi de cancer. Numai în anul 2012, au fost raportate peste 30.000 de cazuri noi de cancer. Registrul de cancer din Norvegia este structurat pe mai multe departamente: prevenţie (programe de screening, cancer mamar, cancer cervical, cancer colorectal), registrul propriu-zis (incidenţă, statistici), cercetare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe