În perioada 22–25 septembrie a.c., la Poiana Braşov va avea loc al 7-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară. Amănunte despre această reuniune, la care „Viaţa medicală“ este partener media principal, dar şi despre activitatea SRCCV, sunt oferite de dl prof. dr. Vlad Anton Iliescu, preşedintele SRCCV şi al Congresului, într-un interviu realizat de dna dr. Maria Dragotă.

 "> Posibilităţi limitate... financiar - Viața Medicală
Interviuri

Posibilităţi limitate... financiar

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 2 2011
Posibilităţi limitate... financiar

În perioada 22–25 septembrie a.c., la Poiana Braşov va avea loc al 7-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară. Amănunte despre această reuniune, la care „Viaţa medicală“ este partener media principal, dar şi despre activitatea SRCCV, sunt oferite de dl prof. dr. Vlad Anton Iliescu, preşedintele SRCCV şi al Congresului, într-un interviu realizat de dna dr. Maria Dragotă.

 

La Poiana Braşov, între 22 şi 25 septembrie a.c., se va desfăşura al 7-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Chirurgie  Cardiovasculară (SRCCV). Despre această manifestare ştiinţifică, la care „Viaţa medicală“ este partener media principal, am discutat cu dl prof. dr. Vlad Anton Iliescu, preşedintele SRCCV şi al Congresului.
Prof.dr.Vlad Anton Iliescu
 
   – Ce vizează acest congres?
   – În primul rând o punere la punct a celor mai moderne tendinţe din domeniu, ca în orice specialitate, de altfel. Temele acoperă şi chirurgia cardiacă şi chirurgia vasculară, în plus circulaţia extracorporală. Există şi un simpozion pentru cadre medii; considerăm că aşa este normal, lucrăm împreună cu ele şi îngrijirea bolnavilor nu depinde numai de doctori, ci şi de asistenţi.
   – Ce teme vor fi abordate?
   – Sunt mai multe grupe de teme: chirurgie cardiacă – actualităţi în chirurgia coronariană, sindroamele aortice acute, chirurgia modernă a valvulopatiilor; chirurgie vasculară – ischemia critică a membrelor inferioare, anevrismele aortei abdominale, chirurgia carotidiană; ATI – actualităţi şi ghiduri în anestezia cardiovasculară, siguranţa pacientului în timpul circulaţiei extracorporale. Ele sunt axate în primul rând pe activitatea noastră; să ne confruntăm rezultatele comparativ, între centrele din ţară şi din alte ţări, precum şi pe dezvoltarea unor tehnici noi, care au apărut pe plan mondial, care se aplică şi la noi, în limita posibilităţilor. Posibilităţile sunt limitate – din păcate financiar, nu tehnic, deoarece avem oameni care au fost pregătiţi, care au efectuat aceste tehnici în alte ţări, există suportul logistic pentru aceste noi dezvoltări, cum ar fi de pildă în microchirurgie, în valvele transcateter. De exemplu, recent, a fost un eveniment nefericit, cu mitropolitul Ardealului, care a fost trimis la Viena pentru un anumit tip de operaţie, care se putea face foarte bine şi în România, numai că nu exista finanţarea pentru ea. Una din temele congresului va fi chiar despre acest tip de implantare valvulară, fără operaţie. Cred că e important faptul că acest congres vizează deschiderea interdisciplinară; vor participa nu numai chirurgi de Chirurgie cardiacă şi vasculară, ci şi personalităţi din domeniul Cardiologiei, cu care avem o apropiată colaborare, şi al ATI, cu care facem o echipă.
   – Ce ne puteţi spune despre invitaţi?
   – În afară de nume de prestigiu din ţară, din toate centrele de chirurgie cardiacă şi chirurgie vasculară, din marile centre de cardiologie, de ATI, vor fi invitaţi din străinătate: Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Grecia, care îşi vor expune experienţa, confruntând-o cu a noastră şi căutând diverse căi de colaborare.
   – Ce implică organizarea unei astfel de manifestări?
   – Acest congres e un punct important în activitatea Societăţii pe care o conduc. E destul de greu de organizat din cauza lipsei fondurilor, pentru că în condiţiile în care în acest an, într-un mod cel puţin bizar, Programul de chirurgie cardiovasculară de la nivelul MS a fost redus ca finanţare la jumătate, ne confruntăm cu o situaţie dificilă. S-au luat decizii în care Societatea de profil nu a fost consultată. Nici la nivelul comisiei de specialitate a MS – nu există, în ultimii doi ani, vreun document semnat de toţi membrii comisiei, care să statueze, să propună un anumit program în chirurgia cardiacă. Aici este şi o „şmecherie“ administrativă, deoarece teoretic, bugetul este la nivelul anului trecut, dar s-a constatat că trebuie plătite datorii din anul precedent şi atunci banii rămân jumătate, dar datoriile nu au fost corect împărţite, adică să fie plătite de cei care le-au făcut, iar cei care n-au datorii să primească bugetul integral. Le-am plătit toţi, de exemplu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ anul trecut nu doar că nu a avut datorii, ci CNAS şi MS (conform raportului Curţii de Conturi) au o datorie de aproximativ 6 milioane de lei către Institut; am primit banii pe program înjumătăţiţi. Nu ştiu care e soluţia legală. Revenind la congres, el este susţinut prin sponsorizările firmelor, care vor avea acolo standuri, unde vor prezenta ultimele noutăţi. Sunt discuţii, mai ales din punct de vedere etic, dar în toată lumea, congresele medicale sunt susţinute de firmele care vând medicamente sau aparatură medicală, aici au ocazia să-şi promoveze produsele.
   – Ce alte noutăţi sunt preconizate?
   – Una din ele va fi organizarea unei sesiuni precongres pentru tinerii medici, rezidenţi, care vor avea ocazia să participe la un laborator, în care, pe inimi de porc, vor practica manevre de chirurgie cardiacă, antrenament – hands-on workshop. E foarte importantă practica, dincolo de nişte prezentări, care pot fi magistrale. Vor coase o valvă, o coronară – o experienţă instructivă ce se va lega şi de prelegerile teoretice. Vor fi 20 de locuri, sponsorizate integral de Societate (am avut norocul să fim sprijiniţi de o bancă). De asemenea, taxa de participare pentru rezidenţi este simbolică – 50 de lei. Mai mult, pentru sesiunile de postere am încurajat tinerii medici să prezinte lucrări, am instituit premii în bani, pe trei categorii – chirurgie cardiacă, chirurgie vasculară, cardiologie – e o modalitate stimulativă, care va contribui la realizarea unui număr mare de lucrări valoroase. Vreau să subliniez, deoarece e important, simpozionul cadrelor medii, în acest fel e stimulată dezvoltarea profesională şi specializarea, creşterea suportului teoretic al acestei categorii extrem de importante de colaboratori în practica medicală. Congresul a fost conceput pornind de la dialog, colaborare interdisciplinară, am vrut să stimulăm în primul rând tinerii medici, pe de altă parte să avem ocazia unui schimb de experienţă corect între noi, în cadrul sesiunilor orale şi poster. Nu urmărim sesiuni aglomerate, ci punctarea unor teme importante care să fie dezbătute şi înţelese. Lucrările vor fi cuprinse într-un volum tipărit. Nu în ultimul rând, Congresul va avea şi manifestări sociale, deoarece este bine ca oamenii să strângă legăturile şi dincolo de aspectul formal din timpul zilei de lucru, să se cunoască, să petreacă timpul împreună, ceea ce poate crea legături mai puternice şi schimburi de păreri informale chiar în domeniul medical, care sunt uneori mai folositoare şi mai sincere.
   – Care a fost răspunsul cardiologilor la invitaţia de a participa la acest Congres?
   – Răspunsul cardiologilor a fost prompt, afirmativ, e un început bun, la anul sperăm să fie mai mulţi, din toate centrele din ţară. La majoritatea sesiunilor vor fi prezentări de chirurgie cardiacă, alături de prezentări ce cuprind punctul de vedere al cardiologului şi al specialistului în anestezie-terapie intensivă despre aceeaşi problemă; va fi o abordare multidisciplinară, iar la fiecare sesiune, dincolo de prezentări, am prevăzut un timp pentru discuţii, ceea ce mi se pare cel mai important. Una din sesiuni va fi dedicată direcţiilor de dezvoltare în viitor a chirurgiei cardiovasculare în lume, dar mai ales în România.
   – Ce ne puteţi spune în calitate de preşedinte al SRCCV?
   – La momentul actual, chirurgia cardiovasculară în România este la un nivel bun, calitativ, se poate constata din datele statistice – morbiditate, mortalitate, tipuri de operaţii ş.a.m.d. Ce nu există, şi aici, împreună cu MS – unde am găsit deschidere – încercăm să facem un Registru naţional al operaţiilor, ca să ştim exact care este situaţia la nivelul tuturor centrelor; din punct de vedere tehnic sunt abordate toate domeniile patologiei. Din păcate există această restrângere financiară şi o problemă care s-a acutizat în ultimii ani: s-a dezvoltat foarte bine sistemul naţional de urgenţă, s-a dezvoltat şi cardiologia în teritoriu (dotări), ca urmare urgenţele sunt mult mai prompt diagnosticate, nu mai mor decât rar. Ele ajung la spital, inclusiv în centrul nostru, care rezolvă cel puţin jumătate, dacă nu 60% din urgenţele la nivel naţional, urgenţe cardiace majore; de exemplu, IMA cu complicaţii – rupturi de cord, defecte septale intraventriculare postinfarct, rupturi de valvă mitrală, disecţii de aortă, care în urmă cu 10 ani erau câteva pe an, anul acesta au fost 50 la noi. Aceşti bolnavi trebuie operaţi, dar ei sunt bolnavi foarte complecşi care costă foarte mult, deoarece necesită suport tehnologic, îngrijire îndelungată, suport de terapie intensivă; ei se rezolvă cu rezultate bune. Necazul e că a crescut numărul bolnavilor, iar per total cazurile finanţate au scăzut, aceşti bolnavi consumă şi mai mult, şi atunci este o problemă. Şi noi şi alte centre am fost de câteva ori siliţi, în cursul acestui an, să ne oprim activitatea din lipsă de finanţare. Sugestia SRCCV către dr. Raed Arafat, la care încă nu avem răspuns, a fost ca, la fel cum s-a făcut pentru IMA program special finanţat de către MS, să se facă şi pentru urgenţele chirurgicale cardiace. Unii bolnavi au soluţie intervenţională de stent, alţii au complicaţii care necesită operaţie, sunt mai gravi şi costă mai mult. Trebuie rezolvată această problemă. Încercăm să introducem tehnicile noi, de exemplu valvele transcateter, avem săli hibride în ţară – şi la Iaşi şi la Bucureşti, dar trebuie să existe finanţare, o astfel de valvă costă aprox. 25.000 de euro, în condiţiile în care un pacient de chirurgie cardiovasculară e finanţat cu 3.900 de lei. Este şi o decizie politică: vrem să ne dezvoltăm sau vrem în continuare să trimitem cu formulare E 112 în străinătate şi să plătim de cinci ori mai mult? Alte activităţi ale Societăţii: vom organiza, împreună cu Societatea Română de Cardiologie, cursuri de perfecţionare în diverse centre universitare şi am găsit fonduri din nişte finanţări externe ca împreună cu SRC să facem un Registru naţional al disecţiilor de aortă – cea mai severă urgenţă din domeniul chirurgiei cardiovasculare. Vrem să facem aceşti paşi. Am elaborat materiale scrise cu sugestii celor în drept, dar toată lumea invocă criza.
   – Dezvoltarea chirurgiei cardiace şi a celei vasculare se realizează distinct?
   – Mulţumesc pentru ocazia de a clarifica lucrurile. În primul rând, ambele specialităţi sunt subdimensionate la noi – între cât se operează şi cât e necesar, raportul este de 1 la 5 – în primul rând din cauza fondurilor, nu a specialiştilor. Vrem să facem centre noi, dar în cele existente lucrăm sub capacitate. În centrul nostru avem patru săli de operaţie de chirurgie cardiacă şi cinci de chirurgie vasculară, deci s-ar putea opera uşor şapte-opt corduri deschise pe zi, dar facem doar două-patru, iar bolnavii au o listă de aşteptare de luni. La început, specialitatea a fost una singură, chirurgie cardiovasculară, şi-a schimbat denumirea; pe de altă parte, ca urmare a apariţiei noilor tehnici, a unor supraspecializări, s-a produs separarea – există pregătire în chirurgie cardiovasculară, dar şi medici care au competenţă în chirurgie vasculară – trainingul este mai scurt, este un domeniu absolut specific şi foarte important; în plus, centrele de chirurgie cardiacă se pot face zonal, dar orice spital judeţean trebuie să aibă o secţie de chirurgie vasculară, pentru că leziunile vasculare sunt frecvente (iatrogene – complicaţii ale altor operaţii, traumatisme – accidente etc.). Încercăm să dezvoltăm această reţea, inclusiv la nivelul sistemului de învăţământ. În calitate de şef al catedrei de profil, am discutat cu rectorul UMF „Carol Davila“, cum să stimulăm dezvoltarea chirurgiei vasculare, chiar să scoatem la concurs nişte posturi universitare ţintite pe chirurgia vasculară.
   – Cum arată viitorul specialităţii?
   – Să încheiem în notă optimistă, deşi nu prea vedem „luminiţa de la capătul tunelului“. Cu cât un domeniu e mai complex şi mai scump, cu atât e mai afectat. Într-o specialitate care depinde doar de specialişti şi de o aparatură minimă, poţi oricând să-ţi deschizi un cabinet privat şi poţi funcţiona. Într-o specialitate care implică sute de mii de euro în aparatură, iar per procedură – câteva mii sau zeci de mii, e mult mai greu, activitatea e mult mai afectată de subfinanţare. În toate ţările din lume sistemele medicale sunt subfinanţate. Avem concepţia că plătim şi avem dreptul la tot – greşit! Cât timp nu se va dezvolta corect sistemul privat, lucrurile vor şchiopăta. Sistemul privat se dezvoltă strâmb la noi, se bazează exclusiv pe plata din buzunar, care e limitată, sau se alimentează tot din asigurările sociale de sănătate şi atunci acei bani puţini se împart. Normal ar fi ca legea să stimuleze dezvoltarea asigurărilor complementare, din care să fie finanţate atât sistemul privat, cât şi cel de stat. Cred că trebuie foarte clar delimitat sistemul public de cel privat. Atâta timp cât va exista tratamentul privat în spitalele de stat, el va funcţiona greu şi pe spezele sistemului de stat. În Legea Sănătăţii există foarte clar stipulată posibilitatea existenţei unor secţii private şi a unor pacienţi privaţi în spitalele de stat. În spitalele de stat pacienţii sunt trataţi, dacă nu sunt urgenţe, în ordinea sosirii şi la primul medic disponibil. Dacă pacientul doreşte să se trateze la un anumit medic, plăteşte o sumă de bani şi devine pacient privat în spitalul de stat. Medicul este un liber profesionist şi normal ar trebui să facă contracte cu spitalul. Sper că lucrurile se vor înţelege, vom ajunge la un moment dat într-un punct în care vom fi obligaţi să facem schimbări, să intrăm în normal.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe