Newsflash
Interviuri

Performanţa, între obstacole și oportunităţi

de Dr. Alexandra GUȚĂ - nov. 16 2018
Performanţa, între obstacole  și oportunităţi
Andreea Lefter este medic în specialitatea radiologie și imagistică medicală, coach pentru medici și voluntară la Policlinica Socială Sala Palatului.
 
A ales să practice medicina în mediul privat și să facă voluntariat pentru persoanele neajutorate, activităţi care o pot ajuta să dezvolte un proiect de coaching care îi ocupă mult timp.

De ce aţi ales profesia de medic?
Am ales această profesie ca o continuare a tradiţiei de familie, părinţii mei fiind medici. Pe parcurs am încercat să fac tot ce ţine de această meserie. Prima mea specialitate a fost cea de medic chirurg, pe care am întrerupt-o după trei ani, pentru că nu mă reprezenta, și am ales radiologie și imagistică medicală. Am fost lector universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galaţi vreme de șapte ani. Pe parcurs am vrut să duc lucrurile mai departe și am simţit nevoia să fac un master și doctorat.

Erau necesare toate aceste schimbări? De ce?
Am încercat să merg cât mai sus, să văd cum se reflectă asta în viaţa mea de zi cu zi. Pe vremea când eram medic specialist la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”, din Galaţi, m-am întâlnit întâmplător cu conceptul de coaching. A fost o experienţă extrem de revelatoare din punct de vedere personal. Așa s-a născut ideea de a face coaching pentru medici. Și la proiectul acesta lucrez neîncetat de atunci.

Sunt convinsă că aţi întâlnit și obstacole. Care au fost și cum aţi reușit să le depășiţi?
În cariera de medic, accesul la informaţiile de care aveam nevoie (cursuri, cărţi, stagii) a reprezentat un obstacol. Acum însă, lucrurile s-au mai schimbat. Îmi place să cred că acest aspect s-a îmbunătăţit considerabil. Cred că este cumva mai simplu să accesezi astăzi chiar și un schimb de experienţă într-un spital din străinătate. Cel puţin așa văd eu. În cariera de coach, obstacolele și oportunităţile apar cu aceeași frecvenţă. Sunt recunoscătoare pentru ambele. Așa am învăţat să perseverez. Și tot așa am căpătat mai multă încredere în mine și în proiectul meu.

V-aţi gândit vreodată să profesaţi în străinătate?
Da, am cochetat cu ideea la un moment dat. Dar viaţa avea alte planuri pentru mine. M-am îndrăgostit și am rămas aici, alături de omul minunat de lângă mine.

Credeţi că sistemul actual de învăţământ medical românesc îi ajută pe tinerii medici să își aleagă o carieră care li se potrivește?
Studenţii care intră acum în universitate fac parte dintr-o altă generaţie, au alte nevoi și alte așteptări. În acest moment, sistemul de învăţământ medical românesc, ca întreg, are nevoie de o schimbare. Este necesară o adaptare a lui, a profesorilor și a metodelor de învăţare la prezent. Lumea este într-o continuă dezvoltare. Întotdeauna este loc de mai bine. Eu cred că printre studenţii de astăzi sunt și viitori medici care vor și pot să obţină excelenţă. Ţine în egală măsură de ei și de sistem. Eforturile trebuie să fie combinate.

Acum unde activaţi ca medic?
În prezent sunt medic imagist într-o clinică privată și voluntar al unei policlinici sociale. Nu mă tentează ideea întoarcerii în mediul spitalelor de stat.

De ce?
Motivele sunt extrem de practice și totodată personale. Îmi doresc foarte tare să dezvolt proiectul meu legat de coachingul pentru medici și jumătate din timpul meu îi este dedicat. Restul mă ţine suficient de „în contact” cu lumea medicală. Deocamdată mi-e bine așa.

Aţi lucrat în sistemul public de sănătate, acum în privat. Consideraţi că între cele două există un mod de abordare diferit?
Abordarea pacienţilor nu ţine de mediul de stat sau privat, ci ţine de fiecare medic în parte. Acesta este, din nou, un subiect cu care mă întâlnesc frecvent în coaching: comunicarea din lumea medicală, interacţiunea medic-pacient.

În ce măsură vi se adresează medicii pentru coaching?
Dezvolt acest concept de aproape patru ani. Nu s-a întâmplat să le propun medicilor această activitate și să fiu refuzată. Există adresabilitate și nevoie, dar și câteva limitări, cele mai multe de ordin practic sau financiar. De aceea le-am sugerat atât medicilor, cât și angajatorilor să aibă în vedere prezenţa unui coach în echipă și oferirea acestor servicii ca beneficii. Activitatea aceasta constă în întâlniri și discuţii cu medicii, one to one – este o formă de dezvoltare personală deliberată. Chestiunile aduse în discuţie sunt legate deopotrivă de viaţa profesională și de cea personală, pentru că medicii sunt și ei oameni. Impactul profesiei asupra vieţii lor se face mereu simţit.

Care sunt aspectele care v-au atras atenţia în această activitatea?
Îmi vin în minte două aspecte. Primul este acela că oamenii consideră medicii niște roboţi, care trebuie să performeze în orice fel de condiţii. Și, uneori, chiar și medicii cred asta… Ei uită că trebuie să aibă grijă și de ei. Uită de latura lor umană, iar asta afectează cel mai frecvent performanţa. Al doilea aspect este că foarte puţini medici știu să-și construiască o carieră într-un mod profesionist, cu pași clari și simpli, astfel încât să nu ajungă să fie o corvoadă și să fie în permanenţă în acord cu cine sunt ei ca oameni și cu felul în care își doresc să fie viaţa lor. Știu că sună poate ideal, dar vă asigur că este extrem de simplu.

Credeţi că medicii din România pot forma o echipă sau sunt mai degrabă individualiști?
Din experienţa mea, de medic și coach, cred că medicii au nevoie de pregătire în sensul acesta. Cred că lucrurile se pot face mai bine și mă bucur să văd că există disponibilitate. Atât clinicile, cât și medicii își doresc să construiască astfel de echipe, însă au nevoie de ghidaj pentru ca ele să funcţioneze eficient și în acord cu așteptările pacienţilor. Și acesta este un subiect de coaching și mă bucur să am ocazia în curând să pun în practică un astfel de program de construcţie a unei echipe medicale multidisciplinare.

Ce vă doriţi pentru viitor?
Îmi doresc să reușesc să construiesc acest proiect de coaching așa cum mi-am propus. Îmi doresc să nu mai uit de mine și să-i fac pe medicii cu care lucrez mult mai conștienţi de latura lor umană, de fragilitatea, vulnerabilitatea și unicitatea ei. Îmi doresc să le fiu alături în drumul către versiunea lor cea mai bună.

Ce latură a carierei este mai importantă pentru dv. acum, cea de medic sau cea de coach?
M-am întrebat și eu de multe ori asta și nu am reușit cu adevărat să aleg. Sunt foarte mândră de ambele. Se construiesc și se completează reciproc, în funcţie de planurile și visurile mele. Pe viitor însă, mă văd mai degrabă un coach în lumea medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe