Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Interviuri

Pentru sănătatea Maramureşului

Viața Medicală
Iftimie NESFÂNTU vineri, 28 august 2009

Am avut adesea prilejul să descopăr, sub aparenţele simplităţii, doctori care au curajul să spună exact ce gândesc, ce li se întâmplă. Şi cum poţi să nu te simţi un „privilegiat“ când omul din faţa ta îţi acordă încredere, deşi te vede, poate, pentru prima dată. (...)

Interviu cu dl dr. Alexandru Deac, preşedinte-director general al CAS Maramureş
  În ciuda crizei şi a controverselor de tot felul, în sănătate se vehiculează sume uriaşe de bani şi doar o mică parte a acestora ajung în servicii medicale. În circuitul banilor sunt antrenate suspiciuni, interese personale, se fac jocuri politice, se plătesc poliţe. Când ajungi să cunoşti asemenea lucruri te încarci şi cu întrebări şi chiar cu răspunsuri off-record. Obligaţii profesionale sau întâmplarea te aduc apoi faţă în faţă cu un alt interlocutor. Şi-atunci, din umbră, întrebări fără răspuns se arată iarăşi. Aşa s-a întâmplat şi cu prilejul unei întâlniri recente la Baia Mare. Mulţi ani medic de familie pe Valea Vişeului, apoi director al Spitalului Orăşenesc Vişeu, ataşat de tradiţiile zonei, dl dr. Alexandru Deac, pre- şedinte-director general al CAS Maramureş, convinge prin simplitatea şi onestitatea răspunsurilor date unor întrebări dificile, poate chiar întrebări-capcană.
   Intenţia iniţială a interviului a fost mai degrabă de a schiţa profilul unui profesionist bine cotat în Maramureş, dar aproape necunoscut în alte judeţe ale ţării. Este un medic care visează o reformă autentică a sistemului de sănătate, o reformă ancorată în realităţile româneşti. Discuţia cu domnia sa, deşi aparent simplă, mi-a dezvăluit şi altceva: aşezând pe primul loc oamenii – beneficiarii serviciilor de sănătate – doctorul Alexandru Deac şi-a însuşit mentalitatea lor, o adevărată filosofie despre lume şi viaţă. Şi a izbutit, şi izbuteşte să o exprime în decizii, în fapte, conturând astfel un program viabil de restructurare.

   Şi totuşi, medicii tineri vor continua să plece

   – Deplasarea către comunităţile locale poate rezolva problemele spitalelor?
   – Cu o singură condiţie, dacă autorităţile publice locale vor pune umărul la redresarea lor. Iar asta înseamnă implicare şi, la noi, când vorbim despre implicare, trebuie să nuanţăm foarte atent termenii…
   – În ce sens?
   – Mă gândesc la implicarea celor din consiliile locale în rezolvarea problemelor ce ţin de activitatea medicală, respectiv condiţii hoteliere bune pentru medici, condiţii hoteliere bune pentru pacienţi şi, evident, dotare. Altfel nu se rezolvă problema… Urmează o perioadă de vacuum în care nu o să avem ce să facem. Acum acceptăm medici din Republica Moldova şi în următorii ani vom accepta medici din Pakistan, Indii şi după aceea, probabil, din Indochina. Medicii tineri vor continua să plece… Este şi o perioadă de criză, nu se întrevăd foarte multe luminiţe la capătul tunelului. O ţară mică, aşa cum suntem şi noi, nu o să se poată relansa din punct de vedere economic şi nici medical în următorii doi sau trei ani. Eu gândesc aşa la probleme cu o bătaie mai lungă. Dacă viitoarele guverne vor avea o gândire într-adevăr economică şi dacă vor aloca din PIB un procent semnificativ pentru sănătate, de la cinci, 5,5 în sus, spre şase, se poate spera şi la o revigorare a sistemului sanitar. Altfel este în colaps…  (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.