Newsflash
Interviuri

Paliaţia, o cenușăreasă... prea cenușăreasă

de Florentina Ionescu - mar. 3 2023
Paliaţia,  o cenușăreasă... prea cenușăreasă

În lume paliaţia este o cenușăreasă. În acest domeniu sunt extrem de puţini medici sau asistenţi medicali care sunt dispuși să facă un contract cu casele de asigurări, afirmă dr. Marinela Stănculete.

Carte de vizită:

  • Director medical al Clinicii Concierge Medical, Enayati Medical City
  • Medic specialist medicină de familie, concierge doctor
  • Printre ariile sale de expertiză se află îngrijirile paliative

mela stanculete

Ce înseamnă paliaţia în me­dicină?

Pe de o parte, vorbim despre medicină sau tratamente paliative și, pe de altă parte, de îngrijiri paliative. Acestea din urmă, deși se referă la același fundament de ameliorare de simptome, de situaţii care nu sunt vindecabile sau înlăturabile, au aspecte concrete foarte particulare. Paliaţia în medicină nu se referă doar la bolile oncologice, ci la tot ce înseamnă boală cronică progresivă.

Ce tipuri de tratamente sunt folosite?

Tratamentele pot fi medicamentoase sau non-medicamentoase. Între cele medicamentoase sunt palete foarte largi de medicamente. În cele non-medicamentoase intră de la metode chirurgicale la radioterapie, dar și feluri particulare sau foarte personalizate, cu un anume scop.

Orientate, de pildă, pe a hrăni pe cineva. În bolile cronice progresive, suferinţa pacientului are de obicei cauze multiple. Boala aduce cu ea, ca și „cortegiu” de efecte, de la incapacitate fizică de diferite feluri (...) până la efecte emoţionale, psihologice, spirituale și sociale.

Cine are grijă de pacient

În ce constau tratamentele paliative?

Îngrijirile paliative nu se referă doar la metode medicale. Se referă și la felul în care așezi perna; în care cureţi plaga și de câte ori o faci; felul în care vorbești cu pacientul; în care îl ajuţi să își găsească un drum emoţional și spiritual în suferinţa lui (...).

De când există medicina pe pământ, puţine boli sunt de fapt vindecabile. Majoritatea sunt gestionabile.

Iar asta o face o echipă cu componenţă variabilă, în care pot să fie: medic; asistent medical generalist; medic chirurg – dacă e nevoie de o intervenţie chirurgicală cu scop paliativ; asistent social; psiholog; preot – spun „preot”, dar poate fi vorba de asistenţă spirituală religioasă. Asta este o privire de ansamblu. Lucrurile sunt complicate și sunt greu de făcut.

De ce spuneţi asta?

Oriunde în lume paliaţia este o cenușăreasă, tocmai pentru că vorbim de situaţii medicale în care nu există vindecare și în care, în foarte puţine situaţii, există o recuperare parţială care să facă omul un producător în societatea în care trăiește.

Atunci, implicit, ca în orice zonă unde partea economică este cea care contează fundamental, și în paliaţie fondurile sunt întotdeauna puţine. Din fericire, există niște modele de bună practică.

Daţi-ne câteva exemple.

Aceste modele au fost crescute, dezvoltate în unele din cele mai civilizate zone din lume din punct de vedere medical, dar și al solidarităţii interumane. Aici vorbesc, pentru că de acolo vine modelul, în primul rând, despre Anglia, apoi de Statele Unite.

Aceste modele de bună practică nu înseamnă reţete rigide care obligă niște standarde. Înseamnă ghiduri și borne foarte utile de orientare și din ale căror principii și metode nu e bine să te abaţi.

Ce tratamente paliative se pot face în ţara noastră?

În România, în ceea ce privește tratamentele paliative care au viza strict medicală de a prelungi viaţa pacientului, de a-i ameliora suferinţa, acestea se pot face și în boli onco­logice, și în cele non-oncologice.

Tratamentele mari, de tip chirurgical, radioterapie, chimioterapie (...) se fac, evident, în instituţiile de profil. Îngrijirile paliative, însă, se pot face în mai multe settinguri, în mai multe locuri. Alegerea locului în care să se facă îngrijirea paliativă ţine atât de posibilităţile existente, cât și de situaţia în care este pacientul.

Spitalizarea poate fi un „măcel” emoţional

E nevoie sau nu de internare pentru acești pacienţi?

O să dau un exemplu din zona oncologiei, pentru că este aria unde îngrijirile paliative își dovedesc uriașa contribuţie. Pentru un pacient aflat la începutul bolii oncologice, diagnosticat recent, care are un status de performanţă bun, adică o stare generală bună și capacitatea de a-și desfășura viaţa în condiţiile de până atunci, a-l instituţionaliza ar fi un măcel! Un măcel emoţional, social.

Sigur că dacă pacientul are de făcut un tratament care presupune spitalizare, instituţionalizare pe o perioadă X de timp, asta e una. Dar apoi să se întoarcă în casa lui, în mediul lui, la lucrul lui e altceva. Asta nu înseamnă că îngrijirile paliative nu sunt utile în aceste stadii incipiente la pacienţii care au un status de performanţă bun. Sunt extrem de utile!

În ce sens?

De la a gestiona simptomele fizice până la a gestiona uriașa dificultate emoţională, psihologică și spirituală, dar și socială atunci când afli că ai un astfel de diagnostic. Și a le gestiona pe tot parcursul bolii.

Dacă, iniţial, un om în putere nu are nevoie de o instituţie medicală unde să stea ori să se strămute, dar are nevoie de un reper, acesta poate fi o echipă medicală sau mixtă (...).

De asemenea, este foarte bine ca el să meargă la un control periodic, în funcţie de boala lui și de situaţia lui, la un centru de zi. Să-i zicem un fel de policlinică. Dar, de obicei, se numesc centre de zi.

Legătura cu casa nu trebuie neglijată

Totuși, în unele cazuri e nevoie de o strictă supraveghere a paci­enţilor.

Sunt situaţii când o boală cronică progresivă suferă degradări bruște, care sunt însă recuperabile. Dar ele trebuie gestionate printr-un set de măsuri medicamentoase și non-medicamentoase, care se pot face doar cu o strictă supraveghere.

Atunci e necesară internarea pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Vorbim, de obicei, de săptămâni, timp în care pacientul este recuperat cât se poate de mult și apoi stabilizat. După aceea, este bine ca pacientul să se întoarcă acasă. Pentru că această legătură cu „rădăcina”, cu casa este foarte importantă ca reper.

Îngrijirile paliative pot fi făcute, așadar, și la domiciliu.

În stadiile foarte avansate ale bolilor cronice progresive, în care autonomia pacientului – de hrănire, de îngrijire, de deplasare – este diminuată major, lucrurile pot fi făcute și acasă.

De aceea există echipe mobile de îngrijiri paliative. Acesta e un beneficiu uriaș! Să poţi să faci îngrijire paliativă acasă. Să faci vizite zilnice sau la două zile. Sau săptămânale, de la caz la caz. Îngrijirile acasă sunt utile – și sunt preferabile – de câte ori acest lucru este posibil.

În România, în ultimii ani, s-au făcut progrese în îngrijirile paliative.

Asta se datorează, trebuie spus, unor oameni deosebiţi. A existat un punct de pornire în România, la Brașov, cu conf. dr. Daniela Moșoiu. Punct care apoi a „explodat” prin perseverenţa dânsei și a echipei pe care a crescut-o (HOSPICE Casa Speranţei – n.red.). Și-apoi s-a răspândit în „pată de ulei”. (...)

Din păcate, paliaţia rămâne chiar și acum o cenușăreasă prea cenușăreasă. Pentru că, în general, decontările de la casa de asigurări nu rimează cu costurile realităţii. Iar în ceea ce privește paliaţia, nici atât. Și-atunci sunt și extrem de puţini medici sau asistenţi medicali care sunt dispuși să facă astfel de contract cu casele de asigurări.

Citiți și: Sănătate la vârsta a treia

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe